Carti de citit, carti de oferit

Cărţi de citit, cărţi de oferit recomandate de Roxana Petrescu, PR Manager editura Corint

Peter Conradi, Supravieţuitorii. Monarhia la începutul secolului XXI. Cartea cuprinde şi un capitol despre monarhia română de Adrian Cioroianu. Nu contează dacă acela care citeşte cartea este un monarhist convins sau un republican pasionat; important este subiectul de meditaţie, şi anume cum se face că monarhia a reuşit să treacă pragul noului mileniu, cu tot alaiul de crize sau victorii, contestări sau adulări care o însoţesc.

Erdem Sabih Anîlah, Hurrem, marea iubire a lui Suleyman Magnificul. O poveste de dragoste peste secole, ale cărei taine rămân ascunse în cotloanele aurite ale haremului imperial de altădată, plin de uneltiri otrăvite. Povestea care a cucerit inimile telespectatorilor de pretutindeni, prin serialul Suleyman Magnificul.

Margaret Atwood, Mireasa hoţomană. O versiune provocatoare a războiului dintre sexe; amuzantă, originală, plină de inventivitate şi suspans…

Primele mele versuri, poezii şi cântecele – o carte minunată care reuneşte versuri, poezii şi cântecele cunoscute de cei mai mulţi dintre noi, părinţi sau bunici.

Andrew Lang, Comoara fermecată cu poveşti. O colecţie de basme clasice. Înnobilată cu ilustraţii de excepţie, Comoara fermecată cu poveşti are toate ingredientele unei culegeri ideale de basme.

Cărţi de citit, cărţi de oferit, recomandate de Dan C. Mihăilescu, critic literar

– Ioana Pârvulescu, În intimitatea secolului 19, editura Humanitas. Cea mai empatică familiarizare cu lumea românească din epoca „Junimii”, cu frumuseţi dulci, amărui, parşive, duioase ori picante.

– Apropo de junimism, de onoare în politică şi de ce va să zică ţinută cu adevărat regală : noua ispravă a lui Sorin Cristescu, Regele Carol I în rapoartele diplomatice austro-ungare 1877-1914, editura Paideia.

– Ce a fost. Cum a fost, mărturisirile (şi evocările) pe care Paul Cornea i le face lui Daniel Cristea-Enache, la editura Polirom, dintr-o istorie care ne-a umilit pe toţi, de la stânga la dreapta şi de sus în jos.

– Incitanta Istorie literară a vinului în România, de Răzvan Voncu, mergând de la Burebista la Brâncoveanu, Ştefan cel Mare, Cantemir, Neagoe Basarab către Bolintineanu, Eminescu, Caragiale, Creangă şi Slavici, până la Sadoveanu, Blaga, Bacovia, Fănuş Neagu şi Mircea Nedelciu, inclusiv Nichita Stănescu de dinainte de vodcă.

– Dacă pentru mulţi dintre cititorii născuţi după 1950, ca mine, Jurnalul de la Păltiniş, de Gabriel Liiceanu, a oferit cea mai eliberatoare „fugă în sus” dintre zidurile dictaturii, cred că şi pentru nepoţii lor respiraţia acestei cărţi poate fi acum (reeditată omagial la Humanitas după trei decenii) o şansă de mirifică supraveţuire.

Cărţi de citit, cărţi de oferit recomandate de Ana-Maria Tăbârcă, redactor de promovare Editura Polirom

– Adrian Şchiop, Soldaţii. Poveste din Ferentari (foto). Pentru că, în definitiv, e o poveste de dragoste, cu bune şi cu rele.

– Adriana Babeţi, Amazoanele. O poveste. Pentru că e tot despre dragoste, dar „protagonistele” poveştii sunt amazoanele! N-are cum să nu-ţi placă!

– Andrei Makine, O femeie iubită. Pentru că Ecaterina cea Mare este FEMEIA care trebuie iubită, trebuie apărată, care stârneşte pasiuni.

– Marius Chivu (editor), Best of: proza scurtă a anilor 2000. 40 de texte, 23 de autori, 440 de pagini în care vei redescoperi cele mai bune povestiri ale prozatorilor români din noua generaţie.

– Mircea Diaconu, La noi, când vine iarna. Pentru că sufletul inocent al unui copil ne arată că binele din oameni poate învinge şi în cele mai întunecate vremuri.

Cărţi de citit, cărţi de oferit recomandate de Adela Râpeanu, PR & Marketing Manager Editura ALL

– Radu Beligan, Între acte, Editura ALL. Anecdote, întâlniri cu Salvador Dali sau cu Eugen Ionescu, portrete ale monştrilor sacri ai scenei, analiza fenomenului teatral – toate ieşite din peniţa unui Radu Beligan inconfundabil.

– Marin Moraru, Suntem ce sunt amintirile noastre (Maria Capelos într-o discuţie amicală cu Marin Moraru, Editura ALL). Este o carte-mărturie, ce conţine gândurile, trăirile pe care le-a încercat omul şi actorul Marin Moraru de-a lungul timpului, detaliile pregătirii fiecărui rol în parte, caractere, personalităţi, situaţii de viaţă care conturează o epocă.

– Alina Nedelea, Şoseaua Căţelu 42, Editura ALLFA. Roman clasat pe poziţia secundă la Premiul literar Augustin Frăţilă 2012, un roman autobiografic care aminteşte cu umor şi sinceritate universul unui cartier bucureştean înainte şi imediat după evenimentele din decembrie 1989.

– Maj Sjöwall şi Per Wahlöö, Roseanna, Editura ALL. Autorii suedezi sunt supranumiţi regele şi regina romanelor poliţiste; un clasic al genului ce deschide seria Crime din colecţia Strada ficţiunii.

– Diana Ursachi, „Şi acolo ce-o să faci”? Ghidul tău de studii, burse & joburi în străinătate, Editura ALL Autoarea este fostă bursier Fulbright, Soros, al Guvernului României şi al Asociaţiei Naţionale a Femeilor Manager din SUA.

Cărţi de citit, cărţi de oferit recomandate de Tudor Călin Zarojanu, scriitor, editor Paralela 45

– Vlad Oncescu, Viaţa TV, Editura Paralela 45, roman. România post-decembristă, cu moguli de presă, aranjamente de culise şi organizaţii secrete, în care un tânăr încearcă să-şi găsească un rost şi să înţeleagă măcar un pic din ceea ce se-ntâmplă în jurul lui.

– Maria-Cristina Moisin, În căutarea fericirii, Editura Scrib, proză şi poezie. Pagini minunate despre Cardinalul Todea şi despre alţi oameni care au traversat cu greu infernul comunist, încheiate cu delicate poezii despre suflet.

– George Dumitru, Mişcarea de rezistenţă, Editura Paralela 45, roman. O poveste care te ţine cu sufletul la gură, fără să poţi bănui dramaticele ei răsturnări de situaţii, un roman cu baroni locali, politiceni veroşi, dragoste, sex, prietenie, trădare, deziluzie şi salvarea prin copii.

– Sfântul Nicolae Velimirovici, Răspunsuri la întrebări ale lumii de azi, Editura Sofia. Gânduri profunde, exprimate simplu şi scurt, despre patriotism, binefacere, poveşti şi multe altele, răspunsuri la frământări ale unor oameni care caută înţelesuri în viaţa lor şi a lumii.

– Valerian Sava, O istorie subiectivă a tranziţiei filmice, vol.3, Editura Paralela 45. Nu doar o istorie a cinematografiei româneşti post-decembriste, ci şi un formidabil pamflet împotriva imposturii, birocraţiei şi abuzurilor, adică un adevărat tablou de epocă.

Cărţi de citit, cărţi de oferit recomandate de Dan Liviu Boeriu, critic literar

– Marius Chivu, „Best of”, Editura Polirom. Este singura antologie de proză scurtă douămiistă, cuprinzând toate numele importante ale genului, într-o colecţie care, dincolo de importanţa sa documentară incontestabilă, are şi girul valoric al unuia dintre cei mai buni critici literari din noua generaţie.

– Ion Ioanid, „Închisoarea noastră cea de toate zilele”, Editura Humanitas. Pentru incredibila forţă recuperatoare, pentru drama conştiinţei surprinse în chingile unui mecanism al terorii, pentru literaritatea abruptă şi străvezie prin care e redată o experienţă-limită.

– Ana Blandiana, „Fals tratat de manipulare”, Editura Humanitas. Pentru combinaţia proaspătă de virilitate şi fragilitate cu care autoarea rememorează momentele decisive ale destinului propriu, deseori aflate într-o ciudată simbioză cu marile evenimente sociale şi politice de după revoluţia din 1989.

– Lavinia Bălulescu, „La mine-n cap”, Editura Cartea românească. Pentru că propune o paradigmă proaspătă de interpretare a feminităţii, o diluare simpatică şi onirică a lirismului cu care în mod artificial e asociată sensibilitatea; o carte veselă, plină de candoarea iresponsabilă a declişeizării.

– Claudiu Komartin, „Cobalt”, Casa de editură Max Blecher. Pentru că e unul dintre cele mai bune volume de poezie ale lui 2013, rezumând încăpăţânarea donquijotească a poetului de a evita capcana alinierii la trend şi de a-şi urma instinctele în forma unor versuri din care n-au fost evacuate disperarea, plânsetul şi speranţa.

Cărţi de citit, cărţi de oferit recomandate de Claudia Fitcoschi, Director de Promovare şi Relaţii cu Presa, Editurile Polirom&Cartea Românească

– Aleargă, de Ana Maria Sandu (Editura Polirom) – „Candoarea, ăsta e singurul cuvînt care mai poate salva lumea într-o zi de decembrie cînd toate se precipită. ” Autoportretul necruţător al unei alergătoare de cursă lungă, schiţat cu sensibilitate, sinceritate, dar şi un portret al nostru, al tuturor. O oglindă pentru cititor. O carte a întrebărilor, îndoielilor, angoaselor. O lectură tulburătoare, pasionantă.

– Autoimun, de Ioana Nicolaie (Editura Cartea Românească) – Despre fragilitate, neputinţă, dar şi despre cum să ne ascultăm pe noi înşine. Cîntecul lui Gabriel: „Oamenii în formă de fluture/ Purtând sub aripi câte-o planetă/ N-o să se poată niciodată întoarce/ Fiindcă aici e soarele/ Este soarele”

– La noi, cînd vine iarna, de Mircea Diaconu (Editura Polirom) – De citit şi de dăruit. Pentru emoţie, candoare şi umor. Dar şi pentru tristeţe. Pentru vocea cristalină a unui copil pe care totul îl miră. Şi, mai ales, pentru dorul de copilărie. Nesfârşit. Căci: „aşa eram eu la vârsta cea fericită şi aşa cred că au fost toţi copiii, de când îi lumea asta şi pământul, măcar să zică cine ce-o zice.” O poveste frumoasă, emoţionantă, ataşantă.

– Jurnal de Alice Voinescu (Editura Polirom) – Jurnalul unei lumi dispărute, scris de o femeie cu totul şi cu totul admirabilă, o intelectuală extrem de rafinată, un exemplu de curaj, o călătorie fascinantă în perioada interbelică şi postbelică, prilej de întâlnire cu personalităţi remarcabile ale vremii. Peste 1000 de pagini memorabile.

– Teatrul lui Sabbath de Philip Roth (Editura Polirom, 2013) – Un roman incitant, irezistibil, savuros. O naraţiune perfect articulată. Cu măiestrie, despre iubire şi moarte. Şi despre America secolului XX (a doua jumătate). Cinism cât încape. Erotism din plin. Superliteratură. Un început de an numai bun.

:7c� T0? �u�Roman”‘> Maria-Cristina Moisin, În căutarea fericirii, Editura Scrib, proză şi poezie. Pagini minunate despre Cardinalul Todea şi despre alţi oameni care au traversat cu greu infernul comunist, încheiate cu delicate poezii despre suflet.

– George Dumitru, Mişcarea de rezistenţă, Editura Paralela 45, roman. O poveste care te ţine cu sufletul la gură, fără să poţi bănui dramaticele ei răsturnări de situaţii, un roman cu baroni locali, politiceni veroşi, dragoste, sex, prietenie, trădare, deziluzie şi salvarea prin copii.

– Sfântul Nicolae Velimirovici, Răspunsuri la întrebări ale lumii de azi, Editura Sofia. Gânduri profunde, exprimate simplu şi scurt, despre patriotism, binefacere, poveşti şi multe altele, răspunsuri la frământări ale unor oameni care caută înţelesuri în viaţa lor şi a lumii.

– Valerian Sava, O istorie subiectivă a tranziţiei filmice, vol.3, Editura Paralela 45. Nu doar o istorie a cinematografiei româneşti post-decembriste, ci şi un formidabil pamflet împotriva imposturii, birocraţiei şi abuzurilor, adică un adevărat tablou de epocă.

Cărţi de citit, cărţi de oferit recomandate de Marin Vidraşcu, director executiv Editura Litera

– Richard J Davidson şi Sharon Begley, „Creierul şi inteligenţa emoţională”. După 30 de ani de studiu al chimiei creierului, Davidson ne dezvăluie modul în care tiparele noastre cerebrale ne pot schimba viaţa şi ce putem face pentru a ne îmbunătăţi răspunsurile emoţionale, folosind în acest scop inclusiv meditaţia. O carte indispensabilă pentru înţelegerea emoţiilor noastre!

– George Friedman, „Următorii 100 de ani”. Aflăm motivele care stau la baza declanşării viitoarelor conflicte, care naţiuni vor pierde puterea economică şi care o vor câştiga şi cum ne vor afecta direct noile orientări tehnologice şi culturale.

– Alice Munro, „Prea multă fericire” (câştigătoarea premiului Nobel 2013). Eroii celor zece povestiri îndură pierderi, şocuri, dezamăgiri, revelaţii neplăcute despre propriul caracter şi totuşi merg mai departe, pentru că acesta este sensul vieţii.

– Anatoli Sudoplatov şi Pavel Sudoplatov, „Misiuni speciale”. Maestrul spionajului sovietic în perioada 1939 – 1953, generalul-locotenent Pavel Studoplatov, a condus, din 1941, Administraţia pentru Misiuni Speciale din NKVD, departamentul care se ocupa de răpiri, asasinate, sabotaje şi lupte de gherilă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

– John Farndon, „50 de idei geniale care au schimbat omenirea”. Motorul cu aburi, tiparul, sistemul bancar, vaccinul, telefonul, internetul… puteţi să vă imaginaţi lumea fără ele? O fascinantă călătorie de descoperire a celor mai importante idei pe care le-au avut vreodată oamenii.

Cărţi de citit, cărţi de oferit recomandate de Robert Şerban, scriitor

– Gheorghe Crăciun, „Femei albastre”, editura Polirom – pentru „virilitatea” cu care este scrisă această carte.

– Khaled Hosseini, „Şi munţii au ecou”, editura Niculescu – pentru surprizele… literare pe care autorul le furnizează cititorului aproape la fiecare pagină.

– Cătălin Dorian Florescu, „Vremea minunilor”, editura Polirom – pentru intensitatea cu care autorul şi-a povestit copilăria în acest roman de debut.

– Andrei Pleşu, „Din vorbă-n vorbă”, editura Humanitas – pentru spectacolul intelectual de cea mai bună calitate pe care îl oferă dl Pleşu.

– Răzvan Petrescu, „Variaţiuni pe o temă de Vater Puccini” editura Curtea Veche – pentru „adevărurile” şi umorul rafinat ce dospesc între coperte.

Cărţi de citit, cărţi de oferit recomandate de Felix Nicolau, scriitor, critic literar

– Thomas H. Greco Jr., „Sfârşitul banilor şi viitorul civilizaţiei”, Editura Curtea Veche, 2011. Povestea pasionantă a politizării banilor. Banii nu mai sunt ce ştim noi, ei au devenit un instrument de control şi manipulare. Filosofia economică mai fascinantă ca un roman.

– Ilf şi Petrov, „Viţelul de aur” , Editura Polirom, 2012. O imagine a Rusiei şi a mentalităţii ruseşti ironică şi realizată într-un stil nervos, dar ospitalier. Imaginaţia realistă şi acidă nu ratează niciun detaliu aberant. Râzi şi te încrunţi simultan.

– Valentin Nicolau, „Poveşti din al nouălea cer”, Editura Nemira, 2012. 3 piese de teatru pline de suspans şi umor fin, rapid. Situaţiile sunt explozive, dar fireşti. Dacă vreţi să înţelegeţi România, dar şi ciudăţeniile sufletului uman, o să vă delectaţi.

– Marguerite Duras, „Ochi albaştri, părul negru”, Editura Univers, 2006. Un roman dens, continuu, proiectat pe iubirea dintre El şi Ea ca părţi androgine de înclinaţii sexuale opuse ţinute împreună de un liant transpus într-un al doilea El, de care ambii sunt îndrăgostiţi.

– Anchee Min, „Azaleea roşie”, Editura Polirom, 2009. Un roman despre aberaţiile revoluţiei culturale chineze, în care se cântă opere de doamna Mao, în timp ce tinerii sunt ucişi pentru că se îndrăgostesc. Scris firesc, fără patetisme, fără aere justiţiare.

Cărţi de citit, cărţi de oferit recomandate de Marius Vasileanu, scriitor, jurnalist, profesor de Istoria religiilor

– Costion Nicolescu, „Credinţa, nădejdea şi iubirea în viaţa şi opera lui Andrei Tarkovski”, cu un „Pretext” de Nicolae Mărgineanu. Bucureşti, Ed. Lumea credinţei, 2013.

Scriitor creştin, doctor în teologie, Costion Nicolescu, aduce noi interpretări filmelor marelui regizor. Cartea este structurată în jurul iubirii şi multiplelor sale ipostaze: storge (iubirea de sine, de familie, de patrie) eros, philia şi agape.

– Adrian Papahagi (coordonator), „Vocabularul cărţii manuscrise”, Bucureşti, Editura Academiei Române, 2013. Autori: Adrian Papahagi, Cristiana Papahagi, Adinel Ciprian Dincă, în colaborare cu Andreea Mârza.

Pornind de la lucrările „Vocabulaire codicologique” de Denis Muzerelle şi „Terminologia del libro manuscritto” de Marilena Maniaci, autorii aduc specialiştilor şi iubitorilor de carte veche un volum preţios, inedit în peisajul academic românesc.

– Annick de Souzenelle, „Femininul fiinţei: pentru a sfârşi cu coasta lui Adam”. Traducere de Pr. Prof. Gheorghe Popa. Iaşi, Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, 2013.

Cunoscut antropolog al religiilor, doamna Annick de Souzenelle revine în peisajul livresc românesc cu un al patrulea volum, bogat în semnificaţii. Este un omagiu adus femeii, pornind de la hermeneutica biblică.

– „Nae Ionescu şi discipolii săi în arhiva Securităţii”. Volumul V: Mircea Vulcănescu. Prezentarea, selecţia şi îngrijirea documentelor de Dora Mezdrea. Cluj-Napoca, Eikon, 2013.

Mircea Vulcănescu – adevăratul lider al generaţiei ’27, în opinia multora – ni se dezvăluie în inedite ipostaze. Este reconfirmată demnitatea cu care a rezistat şi a murit, precum un martir, în închisoarea comunistă.

– „Arhitectură în Biblie şi la Sfinţii Părinţi”. Autori: Arhiepiscopul Chrysostomos şi Augustin Ioan. Bucureşti, Ed. Pro Universitaria, Colecţia „Ctitorii – cartea ca o biserică”, 2013.

O inedită lucrare dedicată arhitecturii spaţiului sacru – stil savuros, informaţii bogate, acribie şi inteligenţă de ordin spiritual. Alături de eseurile fiecăruia în parte, dialogul dintre cei doi autori aminteşte de dialogul patristic.

y:7�e �u�@$O „; mso-ansi-language:FR’>Ochi albaştri, părul negru”, Editura Univers, 2006. Un roman dens, continuu, proiectat pe iubirea dintre El şi Ea ca părţi androgine de înclinaţii sexuale opuse ţinute împreună de un liant transpus într-un al doilea El, de care ambii sunt îndrăgostiţi.

– Anchee Min, „Azaleea roşie”, Editura Polirom, 2009. Un roman despre aberaţiile revoluţiei culturale chineze, în care se cântă opere de doamna Mao, în timp ce tinerii sunt ucişi pentru că se îndrăgostesc. Scris firesc, fără patetisme, fără aere justiţiare.