‘De la India la Indiile Africii’, Daniela Tane

Cartea ‘De la India la Indiile Africii’ de Daniela Tane, aparuta recent la Editura Pandora M, s-a lansat la Libraria Carturesti-Verona.

Daniela Tane scrie cu rezerva britanica, dar cu multa caldura romaneasca, ambele epurate si de-o distanta si de-o apropiere excesiva, pe un ton mereu just si mereu elegant.” caracterizeaza profesorul Sorin Alexandrescu stilul autoarei.

„De la India la Indiile Africii s-a conturat incetul cu incetul, in misiuni diplomatice, umanitare sau ca simplu turist, din jurnalul de bord transmis periodic prietenilor de acasa.
Am incercat sa surprind si sa dezvalui sufletul lumilor prin care m-au purtat pasii, intr-o incursiune in sacrul prezent la fiecare colt de strada, dar pe care suntem prea grabiti ca sa-l mai vedem.
India, Sri Lanka, Cambodgia, Nepalul, Etiopia sunt lumi ce merita descoperite pe indelete.
Etiopia poate fi considerata, din multe puncte de vedere, drept «India Africii». Expresia mi s-a parut absolut magistrala, deoarece a reusit sa surprinda, intr-o formula succinta, esenta istoriei si devenirii acestui pamant de-a lungul mileniilor.
Intre India si Etiopia exista, in mod incontestabil, o inrudire de alt tip, spiritual. Amandoua sunt spatii cu un trecut grandios, tari care au lasat mosteniri importante in cartea culturala a umanitatii.” – Daniela Tane

Daniela Tane s-a nascut la Bucuresti, pe 21 iunie 1970. In 1994 a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, sectia romana-hindi, iar in 1997, Facultatea de Stiinte Politice si Administrative, sectia in limba franceza, a aceleiasi universitati. Prima calatorie in India (care a reprezentat si primul voiaj in afara tarii) a fost in 1992, cu o bursa pentru studiul limbii hindi oferita de guvernul indian, la Institutul Central de Hindi (Kendriya Hindi Sansthan) din Agra. Din noiembrie 2000 pana in noiembrie 2004 a lucrat la Ambasada Romaniei din New Delhi, in calitate de atasat cultural. Dupa incheierea misiunii in India, a obtinut un post de delegat pentru Comitetul International al Crucii Rosii. In aceasta calitate a lucrat in domeniul protectiei si asistentei populatiei civile in tari aflate in conflict sau reconstructie post-conflict, in Etiopia, in taberele de refugiati din Tanzania, in Nepal, Republica Democrata Congo, Guineea (Conakry), Sierra Leone si Uganda.