„Dimineaţa poeţilor”, de Eugen Simion

Dimineaţa poeţilor, de Eugen SimionDimineaţa poeţilor este cartea scăpărătoare şi profundă a criticului de astăzi cu cea mai vie vocaţie de constructor şi în cel mai înalt grad devotat destinului major al literaturii române. Este o carte de petrecere şi de interpretare, deopotrivă, riguros aplicată şi pasionat programatică.

Lucian RAICU

O carte (atribute rare în critică!) luminoasă, caldă, solară, am spune «sudică», scrisă cu plăcere, cu poftă – fără îndoială una din cele mai frumoase cărţi apărutela noi de la Istoria literaturii române a lui G. Călinescu. Dimineaţa poeţilor îmi confirmă o convingere pe care o nutresc de mai multă vreme cu privire la faptul că la noi critica a fost şi este într-un mod deosebit complementară literaturii.

Valeriu CRISTEA

Recitită la mai bine de trei decenii de la apariţie, cartea lui Eugen Simion rămâne exemplară prin capacitatea de a transforma această experienţă singulară (în urma căreia temele operelor au devenit Tema criticului) într-o experienţă a literaturii române, ale cărei începuturi arată altfel – şi a criticii româneşti, forţate să-şi reevalueze grilele de interpretare. În loc să nască monştri de inadecvare, întâlnirea improbabilă dintre un subiect vechi şi un instrumentar nou a devenit, cu Dimineaţa poeţilor, un reper de mobilitate şi de probitate interpretativă.

Alex. GOLDIŞ

ISBN: 978-606-704-006-7

Nr. pagini: 536

An aparitie: 2014

Format: 14.7/20.5

Cartea poate fi cumparata de aici