„Filosof de ocazie”, de A.C. Pahomi

Miercuri, 5 martie, de la ora 18.00, la Libraria Bastilia (Piata Romana, nr. 5) din Bucuresti, va avea loc lansarea celui mai nou roman semnat de A.C. Pahomi, „Filosof de ocazie”, aparut recent la Editura Cartea Romaneasca, disponibil si in editie digitala. La evenimentul de lansare vor fi alaturi de autoare: Acad. Razvan Theodorescu, Silvia Chitimia si Oreste Scarlat Teodorescu. Camelia Stanescu Ursuleanu va citi un fragment din roman.

Actiunea romanului se petrece pe o straduta patriarhala din centrul Bucurestiului, intr-una din cele sapte case vechi boieresti unde locuiesc doi prieteni: un filosof de ocazie – un autodidact care se hraneste cu sisteme filosofice, dar isi pastreaza atitudinea si candoarea diletantului, judecindu-se adesea autoironic – si Baltazar – un sculptor care lucreaza la opera vietii sale, un cal monumental din marmura care va atinge perfectiunea.

Traiesc boem, poarta discutii savante, au gusturi rafinate, asculta muzica clasica.
Pina intr-o zi, cind in cea mai luxoasa vila de pe strada se muta o femeie misterioasa de o frumusete rara.

Toti vecinii sint atrasi de ea ca de un magnet. Cine este aceasta femeie? E Moartea, isi spune Baltazar, e Nemurirea insasi, isi spune filosoful. Viata isi continua cursul, necunoscuta e in continuare in centrul atentiei tuturor si vine ziua in care sculptorul termina statuia. Lucrurile se precipita, iar filosoful, chemat in graba, admira uluit perfectiunea uriasului armasar. In clipa urmatoare, cade secerat cind vede iesind din burta sparta a statuii o mina fina, inerta de femeie…

A.C. Pahomi s-a nascut la 15 iulie 1959, in Bucuresti. Primele tentatii literare apar de timpuriu, autoarea marturisind ca „a scris in gind, inainte de a merge la scoala si de a invata efectiv sa scrie”. In 1987, debuteaza la radio in cadrul emisiunii „Noapte buna, copii!”.

In acelasi an, Editura Ion Creanga ii cenzureaza manuscrisul unui volum de basme, aparut abia in 1991, cu titlul Gargarita calatoare, urmat in 1996 de un al doilea, Lacrima Lunii, tradus in italiana in 1999. In 2001, i-a aparut ultima carte de basme, Imparatul stricator de datini. Din 2006, autoarea se desprinde de literatura pentru copii si publica primul sau roman, Ademenirea, reeditat in 2009. Au urmat romanele Umbra de dincolo… si Chiriasul de la demisol, aparute in 2010, respectiv 2011.