LANSARE DE CARTE: “The Syntax of Old Romanian” , Facultatea de Litere

The Syntax of Old RomanianLa Facultatea de Litere a Universității din București se va lansa joi, 24 martie 2016, cartea The Syntax of Old Romanian, apărută în colecţia Oxford Studies in Diachronic and Historical Linguistics. Evenimentul se va ține la Departamentul de Lingvistică din cadrul facultății (str. Edgar Quinet, nr. 5-7), de la ora 18:00.

Cartea poartă pe prima pagină textul Dedicated to the Romanian Academy on the occasion of its 150th anniversary.The Syntax of Old Romanian este cea de-a doua lucrare pe care prof. Gabriela Pană Dindelegan şi colectivul de lingvişti pe care îl conduce o publică la Oxford University Press, după The Grammar of Romanian, tipărită în 2013.

Lucrarea oferă, în 700 de pagini, prima prezentare cuprinzătoare scrisă în limba engleză a sintaxei vechi româneşti, dedicată cititorilor nevorbitori de limba română. Studiul se bazează pe analiza extinsă a unui corpus de documente din perioada cuprinsă între începutul secolului al XVI-lea, de când datează cele mai vechi texte româneşti atestate documentar, până la sfârşitul secolului al XVIII-lea, când se consideră că începe modernizarea limbii române.

Prof. Gabriela Pană Dindelegan şi colectivul său de redacţie au optat pentu o dublă abordare, sincronică şi diacronică, comparând, pe de o parte, texte aparţinând aceleiaşi perioade şi, pe de altă parte, texte din perioada veche cu texte moderne. Colectivul de lingvişti a examinat evoluţia unei varietăţi de fenomene sintactice, incluzând dispariţia sau diminuarea anumitor fapte de limbă, generalizarea altora, gramaticalizarea totală sau parţială a unor fenomene, concurenţa între structuri şi cazurile de variaţie sintactică.

Lucrarea abordează o perspectivă tipologică şi comparativă, concentrându-se asupra acelor fenomene care sunt considerate specifice limbii române, de la nord şi de la sud de Dunăre, şi adoptă un cadru modern, rămânând în acelaşi timp accesibilă cititorilor de orice formaţie intelectuală.

Colectivul de autori este alcătuit din cercetători din Academia Română, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Oxford, Universitatea din Amsterdam, Universitatea „Transilvania” din Braşov.

Sursa: Universitatea Bucuresti