„Mos Craciun & Co. Cel mai rapid roman din lume”

„Mos Craciun & Co. Cel mai rapid roman din lume” este titlul volumului redactat in doar 5 ore si 35 de minute de 53 de scriitori, sambata, la Universitatea din Bucuresti, premiera mondiala fiind inscrisa pentru validare ca record in Guinness Book of Records, informeaza un comunicat citat de Mediafax.

Redactarea cartii a inceput la ora 10.20, cu cei patru naratori principali, scriitorii Gabriel H. Decuble, Florin Iaru, Razvan Tupa si Marius Chivu, stabilind impreuna planul si titlul romanului – „Mos Craciun & Co. Cel mai rapid roman din lume”. S-au scurs doar 9 ore, 5 minute si 8 secunde pana la tiparirea primului numar al ineditului roman, pe care initiatorii proiectului il considera „un dar pentru societatea romaneasca”.

Editura Art, care va publica romanul de 288 de pagini rezultat in urma efortului colectiv al 53 de scriitori, a inscris acest proiect fara precedent la Guinness Book of Records pentru a fi validat si omologat ca record, lucru care ar urma sa aiba loc in Ajunul Craciunului. Guinness Book a declarat proiectul ca fiind eligibil, creand in acest sens o categorie speciala.

„A fost o zi destul de grea, cand 53 de autori romani s-au strans pentru a marca un eveniment total inedit. Acest lucru nu ar fi fost posibil fara sprijinul partenerilor nostri – compania Links Associates, experta in comunicare strategica, Editura Art si Universitatea din Bucuresti. Cred ca am reusit sa dam un exemplu, sa aratam ca romanii pot conlucra intru binele tuturor” , a spus Gabriel H. Decuble, presedintele Asociatiei Culturale Aedificatio si initiatorul proiectului.

Florin Iaru a subliniat entuziasmul si spiritul de echipa al scriitorilor, care au lasat deoparte orgoliile pentru a lucra impreuna, cateva ore, la un proiect care cu siguranta va ramane in istorie.

„Am o extraordinara admiratie pentru acesti autori care au uitat de orgolii si au hotarat sa faca ceva impreuna. ‘Mos Craciun & Co’ este un roman cu romani, despre Romania vremurilor noastre. Cartea descrie imaginea unui Bucuresti in care oamenilor nu le ajunge timpul pentru a-si indeplini dorintele”, a precizat scriitorul.Marius Chivu a remarcat faptul ca evenimentul de sambata a presupus o munca mai mare decat anticipase, dar cu atat mai placuta, si a precizat ca si-ar dori o repetare a acestui efort creator. „As vrea sa fac asta anual, pentru a vedea la ce viteza putem ajunge. Am avut mari dificultati in a-i opri pe autori din scris. Sunt curios sa vad ce a iesit”, a declarat scriitorul.

Si pentru ca este vorba despre un roman scris in premiera la 106 de maini, Razvan Tupa si-a exprimat speranta ca acesta va avea cursivitatea si coerenta necesare pentru a avea succes la public.

„Abia astept sa vad rezultatul final, sa ne dam seama daca lucrurile s-au legat asa cum speram. Nu ne-am dorit doar un record de viteza, ci si un rezultat care merita sa fie citit”, a spus scriitorul.

Printre cei 53 de autori ai celui mai rapid roman din lume s-au numarat si Ioan Grosan si Matei Plesu.

De marti, romanul va fi disponibil in librarii, iar miercuri, cu incepere de la ora 18.30, acesta va fi lansat in prezenta tuturor autorilor, la Libraria Bastilia din Bucuresti.