9 scriitori au castigat Premiile Windham-Campbell, in valoare de 150000$, de la Universitatea Yale

Premiile Windham-Campbell

credit photo Yale.edu

Astazi, 1 martie 2016, Premiile Windham-Campbell au fost anuntate de Universitatea Yale. Castigatorii premiilor, in valoare individuala de 150000$, sunt onorati pentru realizările lor literare sau pentru potențialul lor. Scriitorii – provenind din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Australia, India și Irlanda – au fost alesi pentru trei categorii: ficțiune, non-fictiune și drama.

Castigatorii Premiilor Windham-Campbell 2016 sunt:
drama:  Branden Jacobs-Jenkins (Statele Unite), Hannah Moscovitch (Canada) și Abbie Spallen (Irlanda); –  ficțiune:  Tessa Hadley (Marea Britanie), C.E. Morgan (Statele Unite) si Jerry Pinto (India);
non-ficțiune:  Hilton Als (Statele Unite), Stanley Crouch (Statele Unite) și Helen Garner (Australia).

Câștigătorii vor primi fiecare 150.000$ sprijin pentru munca lor.

Infiintata in anul 2013, ca un cadou de la celebrul romancier Donald Windham în memoria partenerului său vreme de 40 de ani, Sandy M. Campbell, premiile onoreaza scriitori din orice țară care scriu în limba engleză. Printre destinatarii anteriori au fost James Salter, Naomi Wallace și Teju Cole.

Începand cu 2017 premiile se vor extinde pentru a include o noua sectiune, poezia.

Premiile nu au nici un proces de depunere. Operele scriitorilor sunt judecate în mod anonim fara a fi anuntati autorii. Cei mai multi dintre castigatori sunt cu adevărat surprinși atunci când primesc un apel telefonic de la Michael Kelleher, directorul Premiilor.

Câștigătorii premiilor se vor aduna la Yale, în septembrie pentru un festival literar internațional care celebrează munca lor. Evenimentele sunt gratuite si deschise publicului.

Premiile Windham-Campbell sunt administrate de Yale’s Beinecke Rare Book & Manuscript Library.