Dan C. Mihailescu sustine o conferinta in Sala Festiva a Colegiului National Andrei Saguna, Brasov

Asa cum scriitorul afirma, Problema uceniciei si, in consecinta, nevoia de figuri exemplare este una acuta in arcanele adolescentei. Care energii plasmuitoare de caracter sunt mai productive : cele pozitive, sau cele negative? Te construiesti si te afirmi mai degraba prin imitatie, sau prin contrast? Obedient, sau insurgent? Credul si supus, ori narcisiac dominator? Te ispiteste revolta, sau te fragezeste intelepciunea? 

E compatibila oare adolescenta cu masura, echilibrul, armonia interioara, sau acestea presupun un „harnasament” adecvat? Iar daca da, ce rol detin aici lecturile si, in general, refugiile spirituale, fata de exemplele concrete, adesea invazive, din vecinatate (familiale, profesorale, amicale)? Care verb din treimea esentiala -a fi, a face, a avea – crezi ca te defineste esential si, deci, catre ce arhitecturi literare iti poti indrepta sperantele la 14-20 de ani? 

La astfel de dileme (destinate, ce-i drept, uneori aporiei) ne vom asocia virtutile modelatoare ale lui Eminescu, Hasdeu, Iorga, Mircea Eliade si Mircea Cartarescu, ale Reginei Maria in adversitate cu Constantin Argetoianu, trecand prin biografii pitoresc- sinuoase (Cioran, Noica, I.L. si Matei Caragiale, Ion D. Sirbu, Nichita Stanescu s.a.), prefirand variate oferte ale geografiei narative (romanul francez, englez, rus, german, american) pentru a ateriza in prezentul nostru aiuritor, unde succesul e conditionat indeobste nu de meritocratie, ci de contraselectie, nu de cultura, ci de musculatura, nu de inteligenta si talent, ci de prostie, imoralitate, mercantilism si faradelege. 

Dan C. Mihailescu va sustine conferinta cu tema Despre modelarea fiintei si frumusetea ucenicei in Sala Festiva a Colegiului National Andrei Saguna. Intalnirea va avea loc vineri, 23 octombrie 2015, de la ora 18:00 si se va desfasura in cadrul proiectului Conferintele Saguna-Okian.