Festivalul International de Literatura de la Bucuresti (FILB) – editia V – Intre 5 si 8 decembrie 2012

Cea de a V-a editie a Festivalului International de Literatura de la Bucuresti, cea mai importanta din istoria festivalului, reuneste, saptamina viitoare la Bucuresti, nu mai putin de 9 nume importante ale literaturii europene contemporane – atit autori consacrati, cit si scriitori foarte tineri, cu debuturi spectaculoase in lumea literelor. Lor li se alatura, de-a lungul celor patru seri de festival, patru scriitori romani de prima mina.

Potrivit organizatorilor, editia de anul acesta este inedita atit pentru ca include si o seara de poezie, cit si datorita faptului ca trei dintre invitatii din strainatate sint, dincolo de identitatea lor de scriitori, cunoscuti profesori de creative writing in Marea Britanie (Andrew Cowan, George Szirtes si Kei Miller).

FILB are loc in perioada 5-8 decembrie, la Clubul Taranului din cadrul Muzeului Taranului Roman, in fiecare seara incepind cu ora 18.00. Cele patru seri de festival se vor incheia cu un cocktail. Intrarea publicului este libera.
FILB este, astazi, cel mai important festival international de literatura din Romania. Un proiect independent, organizat de Bogdan-Alexandru Stanescu, Oana Boca, Vasile Ernu si Ioana Gruenwald.

Invitatii FILB 5:

JONATHAN COE (Marea Britanie)
Este unul dintre maestrii literaturii britanice contemporane si, in acelasi timp, unul dintre cei mai iubiti scriitori englezi contemporani de catre cititorii romani, tradus cu succes la Editura Polirom.
WILL SELF (Marea Britanie)
Considerat cel mai original scriitor al anilor ’90, Self ramine, la 51 de ani, „baiatul rau” al literaturii britanice contemporane, un mix narcotic de Burroughs, Kafka si Tarkovski, plus multa imaginatie.
GEORGE SZIRTES (Marea Britanie)
Nume important in poezia contemporana, Szirtes este si un excelent traducator si profesor de creative writing, membru al Societatii Regale de Literatura al Marii Britanii, laureat cu numeroase premii si distinctii pentru creatia sa artistica.
ANDREW COWAN (Marea Britanie)
Autor a patru romane si al unui ghid literar, The Art of Writing Fiction, este si directorul Masterului de Creative Writing, Prose Fiction, al University of East Anglia, cel mai bine cotat master de gen din lume si pionierul programelor de Creative Writing din Marea Britanie si Europa.
KEI MILLER (Jamaica)
Kei Miller locuieste alternativ in Jamaica si Anglia, unde preda creative writing la Universitatea din Glasgow. Poet si prozator, Miller a debutat in 2006 cu volumul de poezii Kingdom of Empty Bellies si, imediat dupa aceea, a publicat antologia de povestiri The Fear of Stones. In 2007, a ajuns pe lista finalistilor la Commonwealth Writers’ Prize. In 2010, a publicat romanul The Last Warner Woman.
GOCE SMILEVSKI (Republica Macedonia)
Laureatul Premiul Uniunii Europene pentru Literatura din 2010, pentru romanul Sora lui Freud (in curs de aparitia la Polirom).  In prezent, este scriitor liber-profesionist si locuieste la Skopje. Publica proza, piese de teatru, eseuri si cronici literare.
PAPP SÁNDOR ZSIGMOND (Ungaria)
Nascut in anul 1974, la Radauti, scriitorul si-a facut studiile la Satu-Mare si in Cluj. Din anul 1995 este jurnalist. Recent, la Editura Polirom, i-a fost tradus in limba romana Vieti marunte, un roman in care se intilnesc romani, maghiari si germani, adunati cu totii sub umbrela istoriei.
MÁTYÁS DUNAJCSIK (Ungaria)
A activat, de-a lungul anilor, ca interpret, traducator, blogger, dramaturg, critic literar, poet si ca organizator al unui festival de teatru in Cipru. In prezent, este redactor-sef al editurii maghiare Libri.
DANIEL BOYACIOGLU (Suedia)
Cunoscut poet, artist si dramaturg suedez de origine siriana. A jucat pe scena principalelor teatre suedeze, Dramaten si Riksteatern, a fost premiat pentru albumele sale de hip-hop, iar in prezent scrie libretul unei opere. Cu toate acestea, Daniel Boyacioglu declara ca principala sa pasiune este poezia.
FILIP FLORIAN (Romania)
Este unul dintre cei mai importanti si mai pretuiti scriitori romani din noua generatie, ale carui carti au fost traduse cu succes in SUA, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Slovenia, Bulgaria, Slovacia, Marea Britanie si Egipt.
LUCIAN DAN TEODOROVICI (Romania)
Tradus in S.U.A., Germania, Franta, Italia, Spania, Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Egipt, Teodorovici este astazi unul dintre cele mai importante nume ale prozei autohtone, coordonator al colectiei „Ego. Proza” si senior editor al saptaminalului Suplimentul de cultura.
MIRCEA DINESCU (Romania)
Debuteaza la saisprezece ani in presa literara, iar la douazeci de ani ii apare volumul Invocatie nimanui, distins cu Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor. Critica l-a catalogat atunci drept „copilul teribil” al literaturii romane. Revine la poezie in 2010, cu volumul Femeile din secolul trecut.
MIHAI MATEIU (Romania)
Considerat unul dintre cei mai valorosi scriitori debutanti ai anului 2012, Mihai Mateiu este autorul volumului de proza scurta Oameni (Casa de Pariuri Literare), apreciat atit de critica literara cit si de public.

Festivalul International de Literatura de la Bucuresti (FILB), un proiect independent initiat de Oana Boca, Bogdan-Alexandru Stanescu si Vasile Ernu, care a debutat in octombrie 2008. Un eveniment international dedicat literaturii, ce poarta amprenta orasului Bucuresti si care isi propune sa aseze Bucurestiul pe harta festivalurilor internationale de literatura europene. „Incercam sa rescriem harta culturala a Europei, prin intilniri, ce includ lecturi publice, dezbateri si dialog cu cititorii, intre scriitorii romani si invitatii din strainatate. Diversitatea este conceptul ce sta la baza teoretica a intilnirilor, intentia noastra fiind aceea de a deconstrui ideea preconceputa ca un trecut asezat sub circumstante istorice asemanatoare va da nastere unor produse culturale identice. FILB este, astazi, cel mai important festival international de literatura din Romania”, declara organizatorii.