PARIS – Noaptea Literaturii – „Memoria frunzelor moarte” , De Marie-Hélène Fabra Bratianu -Sâmbătă 27 mai

Memoria frunzelor moarte - Marie-Hélène Fabra Bratianu

foto icr.ro

Memoria frunzelor moarte

De Marie-Hélène Fabra Bratianu

Interpretare: Thierry Sauzé

 

Sâmbătă 27 mai, între 17:00-23:00

Bibliothèque Sorbier, 17 rue Sorbier, 75020 Paris

 

Pentru Marie-Hélène Fabra Brătianu, România a fost o vreme doar ecoul unor poveşti auzite, în Franţa, de la mama şi de la bunica ei, poveşti despre o lume dispărută, despre locuri niciodată văzute şi despre oameni care nu mai existau. Şi ar fi putut rămâne aşa, dacă moartea mamei sale, revenită după Revoluţie pentru lungi perioade în ţara de origine, n-ar fi silit-o să vină aici pe urmele ei şi să descopere cu uimire patria strămoşilor ei şi povestea vieţii lor. Din aceste călătorii în timp şi spaţiu, din această adevărată coborâre la origini, s-a născut o urgentă nevoie de a spune, care a luat chipul cărţii de faţă. O carte despre realităţile deconcertante din România de azi; despre amintirea unei alte Românii, păstrată în revelatoarele memorii ale bunicii sale, Elena Brătianu, născută Sturdza, transcrise de nepoată cu înfiorare; despre statura impunătoare a bunicului ei, istoricul şi omul politic Gheorghe Brătianu. O carte în care umorul şi nostalgia îşi dau permanent replica, ajutându-ne poate să ne cunoaştem mai bine pe noi înşine.

 

Fiecare lectura incepe la orele 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 şi durează aproximativ 20 minute. Ea este urmată de un dialog al publicului cu autoarea Marie-Hélène Fabra Bratianu şi actorul Thierry Sauzé.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Eveniment organizat de Institutul Cultural Român de la Paris în colaborare cu FICEP, Forumul institutelor culturale străine de la Paris.