Târgul de carte de la Bruxelles

 

Târgul de carte de la Bruxelles

foto: ICR.ro

Institutul Cultural Român Bruxelles participă la Târgul de carte de la Bruxelles (Foire du livre), în perioada 14-17 februarie 2019, într-un cadru reprezentativ la nivel european, sub egida EUNIC Bruxelles (Uniunea Europeană a Institutelor naționale pentru cultură).

Scriitorii Ioana Pârvulescu și George Arion sunt invitații ICR Bruxelles și ai Centrului Național al Cărții la Târgul de carte, alături de renumiți autori din zece state europene, un proiect în premieră, realizat în colaborare cu Reprezentanța Comisiei Europene și cu consorțiul internațional care organizează Premiul Uniunii Europene pentru Literatură.

Pentru prima oară, Editura Institutului Cultural Român participă la Târgul de carte de la Bruxelles, la standul librăriei europene Librebookdin Place de l’Europe.

Editura ICR publică albume și cataloage de artă, precum și titluri din literatura română contemporană. O selecție de albume în română, franceză și engleză și traduceri din literatura română, publicate de edituri franceze, belgiene și olandeze, cu sprijinul programelor de traduceri TPS & Publishing, vor fi disponibile pe toată durata târgului.

Sâmbătă, 16 februarie, ora 18:00Ioana Pârvulescu, laureată a Premiului Uniunii Europene pentru literatură în 2013 și în 2018 și Tiit Aleksejev (Estonia, laureat în 2010) sunt invitați la standul Comisiei Europene, Place de l’Europe, pentru a discuta despre inițiativa Comisiei Europene, dedicată promovării literaturii europene si multilingvismului, finanțată prin programul Europa Creativă.

Întâlnirea „Qu’est-ce que le Prix de littérature de l’Union européenne (EUPL)?” se va desfășura în limba franceză și va fi moderată de Anne Bergman Tahon, directoarea Federației Editorilor Europeni.

Târgul de carte de la Bruxelles aniversează 50 de ani de existență și are ca temă generală «Viitorul» – «Nos Futurs», într-un program internațional care reunește peste 1.100 autori, 500 edituri și 300 dezbateri literare. Târgul numără anual peste 70.000 de vizitatori. Printre invitați, pe afișul Târgului de carte, se numără: Herman Van Rompuy cu volumul Anti-mémoires (Ed. Mardaga, 2018), Jean-Marc Turine (laureatul Premiului Celor Cinci Continente), Andrei Kourkov (PEN Ucraina) Michael Chabon și Tim Willocks (laureați ai Premiului Pulitzer 2001), Giorgy Dragoman (Ungaria), Wojciech Chmielarz (Polonia), Gesuino Nemus (Italia), Kim Leine (Damenarca). În programul dezbaterilor literare de la stanndul Place de l’Europe mai participă și laureații EUPL 2018 din Luxemburg: Jean Back și Gast Groeber. Membrii rețelei EUNIC Bruxelles implicați în acest proiect sunt: Forumul Cultural Austriac, Institutul Cultural Danez, Reprezentanța Permanentă a Estoniei pe lângă UE, Balassi Institut, Ambasada Marelui Ducat de Luxemburg, Institutul Cultural Italian, Institutul Polonez, Reprezentanța Permanentă a Sloveniei pe lângă UE, Ambasada Spaniei, Institutul Basc.

Accesul vizitatorilor la târg este gratuit.

https://flb.be/informations-generales/

Perioada: 14-17 februarie 2019

Loc: Tour & Taxis – Avenue du Port, 86C – 1000 Bruxelles

Programul integral al Târgului de carte este disponibil aici

George Arion, vineri 15 februarie 2019

– 17:30 – 18:00, Întâlnire cu publicul la standul Place de l’Europe

– 18:00 – 19:00, Trei voci ale romanului polițist european: George Arion (România), Alain Berenboom (Belgia)și Mikel Santiago (Țara Bascilor/ Spania), Studio Première RTBF

– 19:00 – 21h, Prezentarea volumului La vodka du Diable la standul Interforum Benelux

Ioana Pârvulescu, sâmbătă 16 februarie 2019

– 18:00,Qu’est-ce que le Prix de littérature de l’Union européenne (EUPL)?: Ioana Pârvulescu (România) și Tiit Aleksejev (Estonia) la standul Place de l’Europe