Targul Gaudeamus 2014: Numar record de vizitatori la targ – 117.000 in cinci zile

TARGUL INTERNATIONAL GAUDEAMUSNumarul vizitatorilor in cele cinci zile ale Targului International Gaudeamus, desfasurat in perioada 19 – 23 noiembrie, la Romexpo in Bucuresti, a fost de aproximativ 117.000, fata de 115.000 la editia din 2013, stabilindu-se astfel un nou record in istoria evenimentului, informeaza organizatorii.

Un alt record stabilit la cea de-a XXI-a editie a Targului International Gaudeamus – Carte de Invatatura, care s-a desfasurat in perioada 19 – 23 noiembrie, in Pavilionul Central al Complexului Expozitional Romexpo din Capitala, a fost numarul de evenimente la care publicul a participat – 750.

Editia din 2014 a Targului International Gaudeamus – Carte de Invatatura s-a incheiat duminica, in prezenta unui public inca numeros, dornic sa profite pana in ultima clipa de oferta generoasa si de atmosfera inconfundabila ale evenimentului, informeaza organizatorii evenimentului intr-un comunicat remis Mediafax. Ajuns in 2014 la editia cu numarul XXI, targul este initiat si organizat anual de Radio Romania, prin Centrul Cultural Media Radio Romania.

Potrivit bilantului statistic al editiei, suprafata targului a fost de circa 14.000 de metri patrati, aproape de capacitatea maxima a Pavilionului Central Romexpo, numarul expozantilor a fost de peste 320, reprezentand cateva dintre cele mai importante segmente din domeniul editorial si educational, iar programul de manifestari al editiei a cuprins peste 750 de evenimente – lansari si prezentari de carte, dezbateri, conferinte, momente artistice – organizate in mai multe spatii special amenajate in incinta pavilionului si la standurile expozantilor.

Numeroase personalitati ale vietii publice din Romania au trecut pragul targului si in acest an. Klaus Iohannis, presedintele ales al Romaniei, a fost prezent la targ de doua ori – prima data, pe 19 noiembrie, la lansarea volumului autobiografic „Pas cu Pas”, iar a doua oara, pe 21 noiembrie, in calitate de invitat special la lansarea volumului „Tranzitia. Primii 25 de ani”, semnat de Alina Mungiu-Pippidi si Vartan Arachelian si aparut la editura Polirom.

Pe parcursul celor cinci zile au avut loc mai multe proiecte organizate de Radio Romania.

Astfel, a fost organizata finala celei de-a XII-a editii a Concursului National de Lectura „Mircea Nedelciu”, la care au participat sase elevi de liceu, castigatorii finalelor zonale, organizate pe parcursul acestui an in Bucuresti, Craiova, Cluj-Napoca, Constanta, Resita si Iasi.

De asemenea, proiectul „Cartile se intorc acasa” s-a bucurat de un real succes si in acest an. Fondul de carte constituit prin donatii ale vizitatorilor si expozantilor in cadrul proiectului contine peste 2.500 de volume care vor ajunge in biblioteci publice din Republica Moldova. De la lansarea acestui proiect, in 2010, aproximativ 106.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozantilor si vizitatorilor Gaudeamus, in peste 260 de biblioteci aflate in aria de acoperire a posturilor Radio Romania.

Un alt eveniment la editia din acest an a Targului Gaudeamus a fost „Invitati de nota 10: Olimpicii Romaniei” – un proiect care isi propune sa aduca in prim-plan competitivitatea si excelenta invatamantului romanesc, sa atraga atentia asupra performantelor si potentialului reprezentantilor sai de top pentru viitorul Romaniei. Astfel, 26 de elevi medaliati la concursuri internationale pe diverse discipline, beneficiari ai bursei „Meritul olimpic international” au fost invitati speciali ai targului si premiati.

Expozantii care au contribuit la proiectele Radio Romania – „Cartile se intorc acasa”, „Invitati de nota 10: Olimpicii Romaniei” si Atelierul de colorat din cadrul Salonului de Carte pentru Copii Ion Creanga sunt editurile Casa Radio, Hasefer, Integral, Media Erc Press, Nomina, Prut si 9 Carti.

Ziarul Targului (4 numere) a fost realizat intr-un tiraj zilnic de 7.000 de exemplare, in perioada 18 – 23 noiembrie.