”Storie della modernità. Spazi mediterranei e prospettive globali. Studi in onore di Mirella Vera Mafrici”, prezentare de carte la IRCCU Veneția

Studi in onore di Mirella Vera Mafrici

foto: Icr.ro

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Departamentul de Studii Umanistice al Universităţii din Salerno, Societatea Calabreză de Istorie, Academia “Maria Luisa de Bourbon” şi Editura La Villa din Viareggio, organizează, vineri 8 noiembrie 2024, de la ora 17:00, în Sala de Conferinţe a institutului, prezentarea cărţii Storie della modernitàSpazi mediterranei e prospettive globaliStudi in onore di Mirella Vera Mafrici, volum editat de Claudia Pingaro şi Lorenzo Benedetti, Editura La Villa, Viareggio, 2022 [publicat în decembrie 2023], 644 pp. Volumul cuprinde aproape cincizeci de contribuţii, studii şi articole în limbile italiană, spaniolă şi engleză, pe teme de istorie a Peninsulei Italice şi a Europei mediteraneene, precum şi a raporturilor acestora cu Europa Occidentală, Centrală şi Răsăriteană în secolele XVI–XIX, fiind dedicat profesoarei Mirella Vera Mafrici cu prilejul împlinirii a 75 de ani. Cartea este rezultatul colaborării ştiinţifice între mai multe istoriografii europene, la publicarea lucrării contribuind istorici, cadre didactice universitare şi cercetători ştiinţifici din Italia, Spania, România, Grecia şi Irlanda. Volumul va fi prezentat public în Sala de Conferinţe a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, iar cu acest prilej vor vorbi despre carte şi activitatea profesoarei italiene:

Claudia Pingaro (Universitatea Campaniei “Luigi Vanvitelli” din Napoli–Caserta);

Giulia Delogu (Universitatea Ca’ Foscari de la Veneţia);

Salvatore Ciriacono (Universitatea din Padova);

Bruno Crevato–Selvaggi (Preşedintele Comitetului de la Veneţia al Societăţii “Dante Alighieri” / membru al directoratului Società Dalmata di Storia Patria din Roma / Director al Istituto di Studi Storici Postali “Aldo Cecchi” din Prato);

Cristian Luca (Directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia / Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi).

Mirella Vera Mafrici a fost vreme de patru decenii profesor de istorie modernă la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Salerno. Este autoarea a numeroase volume, studii şi articole pe teme de istorie a Europei mediteraneene în secolele XVI–XVIII, precum şi privitoare la politica spaniolă de apărare a Regatului Napoli, la sclavia în Africa de Nord, la pirateria din Marea Mediterană, la diplomaţia şi rolul Italiei meridionale în relaţiile internaţionale, la reginele din Regatul celor Două Sicilii în contextul istoric al modernităţii, la Curtea napoletană în perioada Viceregatului austriac, dinastiei Bourbonilor şi a “deceniului francez”. În cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Salerno a fost responsabilă cu proiectele Erasmus derulate cu Universităţile din România. Dintre publicaţiile sale de specialitate cele mai importante menţionăm: Mezzogiorno e pirateria nell’Età moderna (1995); Fascino e potere di una reginaElisabetta Farnese sulla scena europea(17151759)(1999); Coniugare la politicacostruire alleanzeElisabetta Farnese e la Spagna nell’Europa dei Lumi(2019); Dalla Croce alla MezzalunaUn grande ammiraglio ottomano nel Mediterraneo del Cinquecento (2022). A editat volumele colective:Il Mezzogiorno settecentesco attraverso i catasti onciari, II, Territorio e societàAtti del Convegno di studi (Salerno1012 aprile 1984) (1986); Il re delle speranzeCarlo di Borbone da Madrid a Napoli (1998); All’ombra della corteDonne e potere nella Napoli borbonica (17341860) (2010);Alla corte napoletanadonne e potere dall’età aragonese al Viceregno austriaco (14421734) (2012).A editat,alături de Maria Rosaria Pelizzari, volumul Un illuminista ritrovatoGiuseppe Maria Galanti (2006); a editat, împreună cu Luigi Mascilli Migliorini, Mediterraneo e/è Mar NeroDue mari tra età moderna e contemporanea (2012); în colaborare cu Rosa Maria Delli Quadri, a editat Storie connesseForme di vita quotidiana fra Spagna e Regno di Napoli (secoli XVIXVIII) (2020).

 

Sursa: ICR.ro

Comments are closed.