Category Archives: DEX P

Protectionism

Protectionism (substantiv, neutru):
Politică economică adoptată de un stat, care constă în protejarea producătorilor interni prin limitarea importurilor, utilizând măsuri precum tarife vamale ridicate, subvenții pentru industriile locale sau restricții cantitative asupra produselor din străinătate. Scopul principal al protectionismului este stimularea economiei naționale și reducerea dependenței de bunuri și servicii externe.

Exemple:

  1. Tarife vamale ridicate: „Guvernul a impus taxe vamale mari asupra produselor textile importate pentru a sprijini industria textilă locală.”
  2. Subvenții interne: „Statul oferă subvenții agricultorilor pentru a încuraja producția internă de cereale, reducând astfel importurile.”
  3. Restricții la import: „Autoritățile au introdus un contingent anual pentru importurile de automobile, ca măsură de protecție a producătorilor auto locali.”

Protectionismul poate avea efecte pozitive pe termen scurt, cum ar fi stimularea industriilor naționale, dar poate genera tensiuni comerciale internaționale și creșteri de prețuri pentru consumatori.

Polen crud de albine

Bogat in aminoacizi esentiali si intreaga gama de vitamine B, polenul este o sursa principala de proteine de cea mai buna calitate, usor asimilabile de catre corpul uman. Ajuta la diminuarea oboselii cronice, este vitaminizant, reda vitalitatea si optimismul.

Recent s-a descoperit prezenta unei bacterii probiotice denumita Lactobacillus kunkeei in concentratii mari in polenul depozitat in faguri. In mod normal, polenul din stup se afla intr-un mediu septic asigurat de propolis si miere in care bacteriile nu se pot dezvolta. Insa bacteria L. kunkeei datorita adaptabilitatii sale se gaseste in concentratii mari, intr-o stare latenta, devenind activa in momentul in care polenul crud este consumat.

Acest fapt confera polenului proprietati curative deosebite, de reglare a digestiei si a PH-ului intestinal si implicit, de intarire a raspunsului imunitar.

Propolis

Propolisul este substanta preparata de albine din rasina culeasa de pe ramurile tinere ale pomilor la care albinele adauga ceara si secretii proprii. Este folosit la izolarea si repararea peretilor fagurelui ca mijloc de aparare impotriva bacteriilor, microbilor si mucegaiului cat si a intrusilor in stup, care sunt ulterior “mumificati”, proces ce, in mod surprinzator, impiedica putrezirea lor.

Denumirea de “propolis” vine din Greaca antica si literalmente inseamna “in fata orasului (stupului)”

Propolisul contine nu mai putin de 300 de substante active ce impiedica imbatranirea celulara, multiplicarea celulelor canceroase  si ajuta la formarea de anticorpi, fiind recomandat in special pentru stimularea sistemului imunitar.

Definitie ‘pa’

PA interj. Termen de salut folosit mai ales la despărţire de către copii şi în vorbirea cu copii sau, familiar, între adulţi; la revedere! – Cf. germ. pa, magh. pá. Sursa: Dicţionarul explicativ al limbii române

Definitie ‘p’

P s.m. invar. A nouăsprezecea literă a alfabetului limbii române; sunet notat cu această literă (|consoană oclusivă|oclusiva| |bilabială|bilabial| surdă (2)). [Pr.: pe]. Sursa: Dicţionarul explicativ al limbii române

Definitie ‘paceluit’

păceluít, -ă, adj. (înv.) mulţumit. Sursa: Dicţionar de arhaisme şi regionalisme

Definitie ‘pacatuinta’

PĂCĂTUÍNŢĂ s. v. |păcătoşenie|păcătoşenie|, |păcătoşie|păcătoşie|. Sursa: Dicţionar de sinonime

Definitie ‘pacalitura’

PĂCĂLITÚRĂ, păcălituri, s.f. Păcăleală. – Păcăli + suf. -tură. Sursa: Dicţionarul explicativ al limbii române

Definitie ‘paceluire’

PĂCELUÍRE s. v. |pacificare|pacificare|. Sursa: Dicţionar de sinonime

Definitie ‘pacatui’

PĂCĂTUÍ, păcătuiesc, vb. IV. Intranz. A comite un păcat (1); a greşi. – Păcat + suf. -ui. Sursa: Dicţionarul explicativ al limbii române