Category Archives: DEX L

Legionar

Legionar
(substantiv masculin; plural: legionari)

  1. Soldat dintr-o legiune – Persoană care face parte dintr-o legiune, unitate militară specifică organizării armatei romane din perioada antică sau unor corpuri militare moderne similare.
  2. Membru al Mișcării Legionare – Persoană afiliată Mișcării Legionare, organizație naționalistă de extremă dreapta activă în România interbelică, cunoscută și sub numele de Garda de Fier.

Explicații suplimentare:

  • În sens istoric, termenul este asociat cu armatele romane, iar în sens contemporan, poate avea conotații politice sau ideologice, mai ales în legătură cu contextul interbelic din România.
  • Sinonim: gărdist (în sens politic).

Origine: Din limba latină legionarius („membru al unei legiuni”).

Legionarism

Legionarism
(substantiv neutru)

  1. Doctrina sau ideologia Mișcării Legionare – Sistem de idei, principii și acțiuni asociate Mișcării Legionare, organizație politică de extremă dreapta din România interbelică, caracterizată prin naționalism, misticism religios și antisemitism.
  2. Atitudine sau comportament specific legionarilor – Manifestare ideologică, politică sau culturală inspirată de valorile promovate de Mișcarea Legionară.

Explicații suplimentare:

  • Termenul este strâns legat de istoria României interbelice, având o conotație predominant politică și istorică.
  • Poate fi folosit în sens peiorativ pentru a descrie ideologii sau acțiuni cu caracter extremist.

Origine: Derivat din „legionar” + sufixul „-ism”.

Lastre ceramice

Lastrele ceramice sunt plăci de gresie porțelanate, rectificate, cu dimensiuni extra și grosime 6 mm. Placile de gresie extra size pot avea trei tipuri de finisaj al suprafaței – mat, satinat și lustruit. Modele recomandate pentru montaj la interior, ideale pentru a decora pereți și pardoseli.

Lastrele ceramice produse în Italia au aspect de marmură mată sau lustruită, aspect de onix, aspect uni sau decorate.

Mai multe modele si destalii despre lastre ceramice.

 

Laptisor de matca

Laptisorul de matca este hrana suprema a reginei si un adevarat elixir de sanatate si frumusete pentru oameni. Laptisorul de matca este un tonic al sistemului nervos, contine intreaga paleta de aminoacizi esentiali si o gama larga de vitamine , crescand astfel rezistenta organismului in fata bolilor si eliminand radicalii liberi.

Laptisorul de matca ajuta la scaderea nivelului de colesterol in sange, contribuie la normalizarea  tensiunii arteriale, imbunatateste memoria si somnul si, nu in ultimul rand, incetineste procesul de imbatranire celulara.

Definitie ‘labartat’

LĂBĂRŢÁT, -Ă, lăbărţaţi, -te, adj. 1. (Despre haine) Care şi-a stricat forma, lărgindu-se prea mult; deformat. ** (Despre scris) Cu litere prea mari, nelegate între ele sau prea distanţate. 2. Fig. (Despre stil) Cu dezvoltări prea mari, lipsit de concizie, prolix, diluat. ** (Despre felul de a vorbi) Prea rar, tărăgănat. ** (Despre gesturi) Care arată lipsă de vioiciune, încetineală, lene. – V. |lăbărţa|lăbărţa|. Sursa: Dicţionarul explicativ al limbii române

Definitie ‘labartare’

LĂBĂRŢÁRE, lăbărţări, s.f. Faptul de a se lăbărţa; lărgire (excesivă). – V. |lăbărţa|lăbărţa|. Sursa: Dicţionarul explicativ al limbii române

Definitie ‘labarta’

LĂBĂRŢÁ, lăbărţez, vb. I. Refl. (Adesea fig.) A se lărgi excesiv, a se deforma; a se întinde în lături. – Et. nec. Sursa: Dicţionarul explicativ al limbii române

Definitie ‘laban’

LABÁN, labani, s.m. Specie de chefal de culoare cenuşie-albăstruie, cu capul mare (Mugil cephalus). – Din rus. loban. Sursa: Dicţionarul explicativ al limbii române

Definitie ‘labamatii’

LABAMÂŢII s. v. |parpian|parpian|. Sursa: Dicţionar de sinonime

Definitie ‘labamatei’

LABAMÂŢEI s. v. burete-de-conopidă, creas-ta-cocoşului, drob, drobuşor. Sursa: Dicţionar de sinonime