Category Archives: Eveniment

Top carti cautate la Editurile Humanitas la Targul de Carte Gaudeamus 2024

top carti vandute de humanitas la gaudeamus 2024Editurile Humanitas, Humanitas Fiction și Humanitas Junior si-au asteptat cititorii la Gaudeamus 2024 cu o selecție impresionantă de bestselleruri și noutăți editoriale care promit să încânte mințile și inimile iubitorilor de lectură. Iata topul cartilor dorite de vizitatori de la Editurile Humanitas: 

Top 10 Bestseller – Editura Humanitas

1. Radu Paraschivescu, Brățară pe glezna ta

2. Ana BlandianaSe face liniște în mine

3. Constantin Noica, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, „Am inventat Păltinișul!“

4. Sabina Fati, Cine râvnește la Gurile Dunării?

5. Ioana NicolaieDrumul spre Soare-Răsare

6. Thierry Wolton, Întoarcerea vremurilor barbare

7. Aude Terray, Singură împotriva tuturor. Viața prințesei Martha Bibescu

8. Carmen Uscatu, Anul în care nu am murit

9. Jean-François Braunstein, Religia woke

10. * * *, Patericul franciscan

10. (ex aequo) Stefano Bottoni, „Geniul“ Panoniei. Proiectul Orbán şi ameninţarea iliberală

Top 10 Bestseller – Editura Humanitas Fiction

1. Narine Abgarian, Viața e mai dreaptă decât moartea

2. Anna Sólyom, Cafeneaua cu pisici. Neko Café

3. Eric-Emmanuel Schmitt, Rivala

4. Carlo Vecce, Surâsul Caterinei. Mama lui Leonardo da Vinci

5. Mario Vargas Llosa în dialog cu Gabriel Liiceanu, Chipuri ale răului în lumea de astăzi. Ficţiunea ca necesitate vitală

6. Banana Yoshimoto, Kitchen

7. Matteo Strukul, Podul crimelor din Veneția

8. Defne Suman, Tăcerea Șeherezadei

9. Mario Vargas LlosaEroul discret

10. Anne Enright, Pitulicea

 

Top 5 Bestseller –  Humanitas Junior

1. Narine Abgarian, Bunicul de ciocolată

2. William Golding, Împăratul muştelor (roman grafic)

3. Mihai Mănescu, Comoara lui Harap-Alb

4. Andreea Răsuceanu, Uimitoarea călătorie a spiridușului Scorțișoară

5. Augustin Cupșa, Fraţii Mesteacăn şi cei 7 vampiri care aveau o singură pereche de chiloţi

Daca ati ratat această sărbătoare a cărții la Gaudeamus 2024 pentru a descoperi cele mai bune titluri Humanitas vizitati site-ul oficial al Editurilor!

„Trei kilometri până la capătul lumii” câștigă Premiul European University Film Award 2024

European University Film Award 2024„Trei kilometri până la capătul lumii”, laureat al European University Film Award 2024

Filmului românesc „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, i-a fost acordată distincția European University Film Award (EUFA) 2024, un premiu prestigios al Academiei Europene de Film, oferit cu sprijinul Filmfest Hamburg. Alegerea a fost realizată de un juriu format din studenți din 23 de țări europene, care au apreciat impactul emoțional și mesajul profund al filmului.

O poveste cu impact global

Juriul a lăudat filmul pentru modul în care analizează tema ostracizării și marginalizării comunităților queer într-un peisaj socio-cultural complex. Regizorul folosește peisajul românesc pentru a pune în evidență problemele homofobiei și bigotismului din societățile periferice, dar și pentru a transmite un mesaj universal despre umanitate și toleranță.

Recunoaștere internațională

Premiul a fost acceptat de actorul Ciprian Chiujdea în cadrul ceremoniei din Lucerne, Elveția, în absența regizorului și a producătoarei Miruna Berescu, care se află în SUA pentru campania filmului la Premiile Oscar. Ciprian Chiujdea a subliniat importanța premiului, venind din partea tinerilor cinefili europeni, și relevanța mesajului în actualul context românesc.

Un film care sparge bariere

„Trei kilometri până la capătul lumii” este descris ca un film care invită publicul să reflecteze asupra problemelor din zonele marginale, abordând teme sensibile, precum homofobia și intoleranța, dintr-o perspectivă inovatoare. Această recunoaștere confirmă statutul său de catalizator al schimbării și dialogului în societate.

Filmul produs de Miruna Berescu, prin casa de producție FAMart, îi are în rolurile principale pe:
– Bogdan Dumitrache (Pororoca, Sieranevada, Poziția Copilului)
– Laura Vasiliu (4 luni, 3 săptămâni și 2 zile)
– Ciprian Chiujdea (aflat la debut în lungmetraj)
– Ingrid Micu-Berescu (Aniversarea, Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor)
– Valeriu Andriuță (Miracol, După Dealuri)
– Adrian Titieni (Familiar, Bacalaureat, Tata mută munții)
– Richard Bovnoczki (Balaur, Aurora)
– Alina Berzunțeanu (Metronom, Q.E.D.)
– Vlad Brumaru (Marocco, Hackerville)
– Radu Gabriel (5 minute, Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor)

Este cel de-al treilea lungmetraj semnat de Emanuel Pârvu, după debutul Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor care a primit 2 premii la Festivalul de Film de la Sarajevo în 2018, pentru cel ma bun regizor și cel mai bun actor principal (Șerban Pavlu) și lungmetrajul Marocco, selectat la Festivalul de la San Sebastian 2021.

Scenariul este semnat de Emanuel Pârvu și Miruna Berescu, imaginea filmului este semnată de Silviu Stavilă (Marocco, Marfa și Banii, Niki Ardelean – colonel în rezervă), montajul de Mircea Olteanu (R.M.N., Bacalaureat, Ilegitim), iar scenografia și costumele de Bogdan Ionescu (Metronom, Dincolo de calea ferată).


Proiecte în curs

În prezent, filmul este proiectat în Statele Unite pentru membrii votanți ai Academiei Americane de Film, fiind totodată accesibil publicului românesc în anumite cinematografe.


Acest premiu demonstrează încă o dată potențialul cinematografiei românești de a aborda teme universale și de a capta atenția publicului internațional.

Editura Trei la Târgul de Carte Gaudeamus 2024: Peste 15 Noutăți din Literatura Universală

Editura Trei la Târgul de Carte Gaudeamus 2024Editura Trei va participa și în acest an la Târgul de Carte Gaudeamus 2024, un eveniment important pentru iubitorii de literatură din România. La standul său din Pavilionul B2 al Romexpo, editura va lansa o serie de titluri noi, inclusiv traduceri în premieră din autori celebri, sub imprintul Anansi. World Fiction.

Peste 15 titluri noi vor fi disponibile la târg, unele dintre acestea fiind lansate în cadrul unui eveniment special sâmbătă, 7 decembrie, la ora 12:00, în spațiul „Mircea Nedelciu”. Printre titlurile de top se numără „Nocturnă în Chile” de Roberto Bolaño, „Spre Betleem, agale” de Joan Didion și „Istanbul Istanbul” de Burhan Sönmez, precum și „Tăcerea” de Don DeLillo, toate traduse în limba română.

Un alt punct de atracție va fi „Septologie III-IV” de Jon Fosse, recent laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, alături de „A treia lumină” de Claire Keegan. De asemenea, „Biografia lui X” de Catherine Lacey și „Fiul omului” de Jean-Baptiste Del Amo se numără printre premierelor din cadrul colecției Anansi. World Fiction.

Pentru cititorii care vor să își completeze colecțiile, cărțile vor beneficia de reduceri de până la 30%, iar accesul publicului la târg este liber. Evenimentul promite să aducă în prim-plan autori renumiți și lucrări esențiale ale literaturii contemporane.

Vă invităm să vizitați standul Editurii Trei pentru a descoperi aceste titluri de excepție și multe altele la Gaudeamus 2024!

Editura Humanitas la Târgul de Carte Gaudeamus 2024: Evenimente și Lansări de Top

Editura Humanitas la Târgul de Carte Gaudeamus 2024În perioada 4-8 decembrie 2024, Editura Humanitas, alături de Humanitas Fiction și Humanitas Junior, va participa la Târgul de Carte Gaudeamus, un eveniment așteptat cu mare interes de iubitorii de lectură din România. La standul din Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo, cititorii vor putea descoperi o selecție impresionantă de peste 1000 de titluri, printre care se numără cărți-eveniment, lansări de autor și ediții speciale, toate având reduceri de preț pentru vizitatori.

Lansări de carte și evenimente speciale

Printre cele 90 de cărți-eveniment se regăsesc lucrări semnate de autori renumiți, atât români, cât și internaționali. Cititorii vor avea ocazia de a participa la sesiuni de autografe și întâlniri cu nume importante ale literaturii și culturii române, precum Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Horia-Roman Patapievici și Thierry Wolton.

Evenimentele editoriale vor include lansări precum:

  • „Bunicul de ciocolată” de Narine Abgarian
  • „Strania valiză a domnului Silberstein” de Cătălin Mihuleac
  • „Calea Jaguarului” de Mihai Măniuţiu
  • „Întoarcerea vremurilor barbare” de Thierry Wolton
  • „Se face liniște în mine” de Ana Blandiana

De asemenea, nu vor lipsi discuțiile și dialogurile interesante, inclusiv cele între Mario Vargas Llosa și Gabriel Liiceanu despre „Chipuri ale răului în lumea de astăzi.”

Reduceri și Ofertă Specială

Vizitatorii Târgului vor putea beneficia de reduceri de 10% la toate cărțile Humanitas și de 15% la titlurile pentru copii. Mai mult, vor fi disponibile oferte speciale pentru cele peste 150 de titluri publicate în ediții de colecție, perfecte pentru colecționari și iubitorii de carte rară.

Programul Evenimentelor

În cadrul târgului, vor avea loc nu mai puțin de 36 de evenimente și sesiuni de autografe, toate organizate în standul Humanitas. Acestea vor include întâlniri cu autori, prezentări de cărți și discuții pe teme de actualitate, cultură și literatură.

Humanitas continuă să își consolideze rolul de lider în peisajul editorial din România, oferind cititorilor o oportunitate unică de a descoperi cele mai recente lansări și de a interacționa cu autorii preferați.

Pentru mai multe detalii, vizitați standul Humanitas la Gaudeamus sau consultați site-ul oficial al Editurii Humanitas.

Noutățile Editurii Nemira la Târgul de Carte Gaudeamus 2024: Cărți de top și surprize literare

Editura Nemira surprinde din nou la Târgul de Carte Gaudeamus 2024

fot: Nemira.ro

Editura Nemira surprinde din nou la Târgul de Carte Gaudeamus 2024, organizat la Romexpo, cu o selecție impresionantă de noutăți editoriale, serii consacrate și autori de renume. Standul Nemira devine un punct de atracție pentru toți iubitorii de lectură, oferind cărți pentru toate gusturile, de la science fiction și fantasy la literatură contemporană, nonficțiune și povești pentru copii.

Cărți de colecție și autori celebri

Printre vedetele editoriale de anul acesta se numără:

  • „Sonny Boy” de Al Pacino: Actorul emblematic își dezvăluie viața și cariera într-o carte captivantă.
  • „De aici spre marele necunoscut” de Lisa Marie Presley și Riley Keough: O poveste emoționantă despre moștenirea și lupta interioară a familiei Presley.

Fantasy și science fiction de neratat

Imprintul Armada aduce titluri remarcabile:

  • „Dune: Comunitatea surorilor” de Brian Herbert și Kevin J. Anderson: O explorare fascinantă a universului Dune.
  • „Urzică și oase” de T. Kingfisher: Un dark fantasy cu accente gotice, ideal pentru cei care apreciază poveștile pline de magie și umor.
  • „Societatea pentru protecția Kaiju”: Aventură și SF într-un New York surprins în timpul pandemiei.

Literatură contemporană și povești emoționante

În colecția Nemira Fiction găsim:

  • „Societatea ultrasecretă a vrăjitoarelor neobișnuite”: O poveste despre prietenie, dragoste și magie.
  • „O iarnă la New York”: O carte perfectă pentru sărbători, ce evocă atmosfera vibrantă a Micii Italii.

Nonficțiune inspirațională

Imprintul Orion impresionează prin titluri precum:

  • „Adevărul tuturor lucrurilor” de Brianna Wiest: Un ghid pentru acceptarea de sine și transformare interioară.

Cărți pentru cei mici

Copiii se vor bucura de titluri noi și captivante:

  • „Săniuța Roșie”: O poveste ilustrată despre magia Crăciunului.
  • „Tina și primele ei patine”: O lecție despre bucuria momentului și distracție.

Surprize și experiențe personalizate

Vizitatorii standului Editurii Nemira pot achiziționa cărți cu autograf, cadouri de Crăciun și chiar manga prin imprintul NEZUMI. Totodată, standul găzduiește sesiuni de lectură și evenimente speciale pentru cititori de toate vârstele.

Descoperiți magia lecturii și bucurați-vă de momente unice la Târgul Gaudeamus alături de Nemira!

Târgul Gaudeamus 2024: O sărbătoare a cărții și culturii la Romexpo

Târgul Gaudeamus Radio RomâniaEdiția cu numărul 31 a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România se va desfășura între 4 și 8 decembrie 2024, în Pavilionul B2 de la Romexpo, București. Evenimentul, organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, este cel mai longeviv târg de carte din România și un reper cultural important pentru pasionații de literatură.


Deschiderea oficială și președintele de onoare

Ceremonia de deschidere oficială va avea loc miercuri, 4 decembrie, la ora 12:00, la standul Radio România. Anul acesta, președintele de onoare al târgului este scriitorul Mircea Cărtărescu, una dintre cele mai emblematice figuri ale literaturii române contemporane. Acesta este un poet, prozator și eseist de renume internațional, multiplu laureat al premiilor literare și un favorit constant al publicului Gaudeamus.


Ce oferă Gaudeamus 2024?

  1. Evenimente literare diverse: Peste 200 de participanți – edituri, librării și instituții culturale – vor organiza sute de lansări de carte, dezbateri și ateliere.
  2. Zeci de mii de titluri: Vizitatorii vor putea descoperi și achiziționa o gamă vastă de volume din toate genurile literare, de la bestseller-uri internaționale până la cărți de nișă și literatură pentru copii.
  3. Program prelungit: Târgul va fi deschis zilnic între orele 10:00 și 20:00, oferind timp suficient pentru explorarea ofertelor editoriale.

De ce să participi?

  • Întâlniri cu autorii: Vizitatorii au ocazia să participe la sesiuni de autografe și să interacționeze cu scriitorii preferați.
  • Reduceri și promoții speciale: Editurile pregătesc oferte atractive și pachete promoționale pentru toate buzunarele.
  • Atmosferă culturală unică: Târgul Gaudeamus nu este doar despre cărți, ci și despre conectarea comunității literare și explorarea noilor tendințe din lumea editorială.

Cum ajungi?

Târgul este organizat la Pavilionul B2, Romexpo, cu acces facil din centrul Bucureștiului. Pentru detalii suplimentare și lista completă a evenimentelor, vizitați site-ul oficial al Târgului Gaudeamus Radio România.


Gaudeamus 2024 promite să fie o ediție memorabilă, continuând tradiția de a celebra literatura și cultura într-un cadru vibrant și prietenos. Nu ratați această ocazie de a vă conecta cu lumea fascinantă a cărților!

„Brain Rot” – Cuvântul Oxford al Anului 2024: Simbolul impactului rețelelor de socializare

„Brain Rot” - Cuvântul Oxford al Anului 2024„Brain Rot”: Ce semnifică și de ce a fost ales cuvântul anului 2024?
Oxford University Press a desemnat termenul „Brain Rot” drept cuvântul anului 2024. Alegerea reflectă preocupările actuale legate de impactul negativ al consumului excesiv de conținut trivial și de calitate scăzută, în special pe rețelele de socializare. Termenul descrie „deteriorarea percepută a stării mentale sau intelectuale ca rezultat al expunerii excesive la astfel de materiale”.


Cum s-a ajuns la această alegere?
Peste 37.000 de persoane au votat pentru a selecta cuvântul câștigător dintr-o listă scurtă de șase termeni, printre care:

  • Demure: comportament rezervat, popular pe TikTok;
  • Dynamic pricing: fluctuația prețurilor în funcție de cerere;
  • Romantasy: gen literar ce îmbină romantismul și fantezia;
  • Lore: ansamblu de fapte și informații despre un subiect;
  • Slop: conținut digital de calitate scăzută, generat adesea cu AI.

Semnificația culturală a termenului
Casper Grathwohl, președintele Oxford Languages, subliniază că „Brain Rot” aduce în discuție o temă relevantă: cum petrecem timpul liber în era digitală. Este un termen adoptat mai ales de generațiile Z și Alpha, cele mai implicate în consumul și crearea de conținut online. Alegerea evidențiază îngrijorările legate de modul în care tehnologia modelează sănătatea mentală și viața socială.


Originea termenului
Deși asociat recent cu mediul online, „Brain Rot” are rădăcini mai vechi, fiind menționat încă din 1854 în lucrarea Walden de Henry David Thoreau. Acest context istoric arată că preocupările legate de „deteriorarea minții” nu sunt noi, dar au căpătat noi valențe în era digitală.


Impactul rețelelor de socializare
Cuvântul sintetizează temeri legate de conținutul fără valoare educativă, care poate afecta negativ atenția, creativitatea și sănătatea mentală. Studiile recente subliniază legătura dintre utilizarea excesivă a social media și fenomene precum anxietatea, procrastinarea sau scăderea performanțelor intelectuale.


„Brain Rot” nu este doar un cuvânt al anului, ci un simbol al provocărilor erei digitale. Alegerea sa invită la o reflecție mai profundă asupra modului în care utilizăm tehnologia și cum putem găsi un echilibru între conectivitate și sănătatea mentală.


Această desemnare reamintește că limbajul reflectă în mod dinamic schimbările din societate, oferind o oglindă pentru tendințele și preocupările noastre actuale.

Scriitoarea Ioana Pârvulescu participă la Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara cu sprijinul ICR

Ioana Pârvulescu

Ioana Pârvulescu; foto: ICR.ro

Participarea scriitoarei Ioana Pârvulescu la Festivalul Literelor Europene (Festival de las Letras Europeas), care va avea loc în cadrul celei de-a 38-a ediții a Târgului Internațional de Carte de la Guadalajara/ Feria Internacional del Libro de Guadalajara (FIL), desfășurată în perioada 30 noiembrie – 8 decembrie 2024 are loc cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, în parteneriat cu Ministerul Culturii șiAmbasada României în Statele Unite Mexicane.

Scriitoarea Ioana Pârvulescu, laureată de două ori a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, va participa, împreună cu poetul și eseistul polonez Tomasz Różycki și scriitoarea Dolores Redondo, una dintre cele mai citite autoare din Spania, la o masă rotundă care va avea loc în data de 2 decembrie și la un eveniment dedicat elevilor care se va desfășura în cadrul programului ”Ecos de la FIL” în data de 3 decembrie.

Ceremonia de deschidere a Târgului va avea loc în data de 30 noiembrie, când va fi înmânat și Premiul FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, acordat anul acesta scriitorului mozambican de limbă portugheză Mia Couto, premiu cu care au fost distinși scriitorii români Mircea Cărtărescu (2022) și Norman Manea (2016).

Cu participarea unor voci literare proeminente din Germania, Austria, Spania, Franța, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Polonia, România și Ucraina, Festivalul Literelor Europene urmărește stabilirea un dialog care invită la reflecție asupra diferitelor subiecte legate de literatură și creație în spațiul european. Evenimentele din cadrul Festivalului vor avea loc între 2 și 4 decembrie în sala E din zona internațională a Expo Guadalajara.

Ioana Pârvulescu predă literatură română modernă și coordonează un masterat de editare la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A realizat timp de 18 ani cronică săptămânală la revista România literară, a inițiat și îngrijit colecția de literatură universală „Cartea de pe noptieră“ la Editura Humanitas, a coordonat numeroase volume colective și a tradus din germană și franceză.

Ioana Pârvulescu a obținut în două rânduri Premiul Uniunii Europene pentru literatură, pentru romanul Viața începe vineri (2013), și proza scurtă O voce (2018). A scris romanele Viața începe vineri (2009), Viitorul începe luni (2012), Inocenții (2016), Prevestirea (2020) și Aurul pisicii (2024). Dintre eseuri, de mare succes au fost cele despre viața cotidiană: Întoarcere în Bucureștiul interbelic (2003), În intimitatea secolului 19 (2005), precum și studiul de istorie literară Alfabetul doamnelor(1999).

Romanele scriitoarei sunt traduse în 15 limbi europene. În spaniolă au apărut La vida empieza el viernes, la Editura Báltica, Madrid, în traducerea lui Joaquín Garrigós Bueno și, recent, Los inocentes, la Editura Armaenia, Madrid, în traducerea lui Rafael Elias Pisot Diaz. Ediția spaniolă a romanului Inocențiia fost publicată cu sprijinul Institutului Cultural Român prin programul Translation and Publication Support (TPS).

Ediția de anul acesta a Târgului Internațional de Carte de la Guadalajara are ca invitată de onoare Spania, a cărei prezență, având ca motto „Camino de ida y vuelta”, va include cea mai mare delegație a sa din toate timpurile, formată din 229 de scriitori, artiști și profesioniști din industria cărții. Uniunea Europeană a fost invitată de onoare la ediția anterioară.

Fondat în 1987, Feria Internacional del Libro de Guadalajara (FIL) este cel mai relevant târg al lumii editoriale hispanice și al doilea cel mai important din lume în ceea ce privește prezența editorială, după cel de la Frankfurt.

Destinat atât profesioniștilor din lumea cărții, cât și publicului larg, Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara este conceput ca un festival cultural și un spațiu de dezbatere academică în care literatura are rolul central, pe parcursul celor nouă zile ale târgului având loc o suită impresionantă de evenimente la care participă scriitori, traducători și editori de pe toate continentele.

Sursa: Icr.ro 

Ziua Națională a României, sărbătorită de ICR în zeci de locuri de pe glob

Ziua Națională a României, sărbătorită de ICR

foto: ICR.ro

Institutul Cultural Român, în colaborare cu parteneri instituționali și culturali prestigioși din întreaga lume, marchează Ziua Națională a României la Anvers, Barcelona, Beijing, Berlin, Bruges, Budapesta, Chișinău, Colombo, Coslada, Cuenca, Edinburgh,Istanbul, Izmir, Lisabona, Londra, Luxemburg, Malé, Oslo, Padova, Praga, Roma, Stockholm, Tarragona, Tarancón, Varșovia, Veneția și Viena, prin evenimente de marcă, ce prezintă publicului internațional artiști remarcabili, diversitatea și bogăția patrimoniului cultural românesc și care consolidează legăturile cu comunitățile românești de peste hotare.

***

Vlad Stănculeasa, Valentin Răduțiu și Andrei Banciu alături de Orchestra Simfonică de Stat Istanbul

ICR Istanbul organizează, pe 29 noiembrie, un concert de muzică clasică susținut de muzicienii Vlad Stănculeasa (vioară), Valentin Răduțiu (violoncel) și Andrei Banciu (pian), alături de Orchestra Simfonică de Stat Istanbul, care va avea loc la prestigiosul centru cultural Atatürk Kültür Merkezi. De asemenea, ICR Istanbul a organizat pe 27 noiembrie, alături de Consulatul General al României în Izmir, un recital de muzică clasică, la hotelul Swıssotel Büyük Efes Izmir.

Teodora Brody și London Symphony Orchestrala LSO St Luke’s

ICR Londra invită publicul pe 30 noiembrie, la prestigioasa sală LSO St Luke’s, unde va avea loc concertul susținut deTeodora Brody șiLondon Symphony Orchestra, dirijorRobert Ziegler.Artista va interpreta muzică inspirată din albumul său Rhapsody, care conține aranjamente vocale originale ale unor capodopere din repertoriul clasic.Teodora Brody aduceo perspectivă cu totul nouă asupra muzicii lui George Enescu,J. S. Bach, Béla Bartók, Ludwig van Beethoven și Johann Pachelbel, fuzionând elemente ale muzicii clasice cu jazzși world music.Un alt evenimentprezentat de ICR Londrași realizat în parteneriat cu Consulatul General al României la Edinburgh va avea loc pe 16 decembrie, în capitala Scoției, la Catedrala St. Giles Church, monument istoric și de arhitectură. Violonista Adriana Cristea și pianista Mina Beldimănescu vor susține recitalul intitulat „Dincolo de universul enescianˮ, programul incluzând lucrări muzicale de George Enescu, Niccolò Paganini, Amadeus Mozart, Mircea Chiriac și Angheluș Dinicu.

Concert AdMusicam la Universitatea Națională de Muzică București

„Sinfoniettaˮ,concert din cadrul programului ICR AdMusicam Concert Series, va avea loc sâmbătă, 30 noiembrie, în Sala George Enescu a Universității Naționale de Muzică București, partener al evenimentului (Strada Știrbei Vodă nr. 33). Programul serii va fi interpretat, sub bagheta tânărului dirijor Petru Pane, de peste 20 de tineri muzicieni absolvenți ai programului AdMusicam și studenți UNMB. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

Valentina Naforniţă, Ruxandra Donose, Ştefan Popp și Opera Naţională Bucureşti la Teatro La Fenice din Veneţia

Opera Naţională Bucureşti, cu finanţarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ambasada României la Roma şi Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia auorganizat, pe 28 noiembrie, unConcert de Gală la Teatro La Fenice din Veneţia, cu participarea Orchestrei Operei Naţionale Bucureşti, condusă de dirijorul Daniel Jinga, a sopranei Valentina Naforniţă, a mezzosopranei Ruxandra Donose şi a tenorului Ştefan Popp.Programul concertuluia inclus compoziţii de George Enescu, Giacomo Puccini, Francesco Cilea, Gioachino Rossini, Tiberiu Brediceanu, Giuseppe Verdi, Vincenzo Bellini și Ioan Ivanovici.Pe 2 decembrie,în Aula Magna a Complexului Universitar „Beato Pellegrino” al Universităţii din Padova, va avea loc proiecţia filmului „Avram Iancu împotriva Imperiului”, manifestare culturală organizată de IRCCU Veneţia, Departamentul de Studii Lingvistice şi Literare al Universităţii din Padova, Universitatea din Oradea şi Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea. Filmul va fi difuzat în limba română, cu subtitrare în limba italiană.De asemenea,

Artiștii Natálie Šmausová(soprană) și Pavol Praženica (pian), studenți ai prestigioasei Academii de Arte ale Spectacolului din Praga vor interpreta, pe 3 decembrie, laPalatul Kaiserstein, imnul Uniunii Europene, al României și al Republicii Cehe, în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada României în Republica Cehă, cu sprijinul ICR prin Direcția Relații Internaționale.

Ansamblu din cadrul Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu la Berlin

ICR Berlin organizează, în colaborare cu Ambasada României în Republica Federală Germană și Filarmonica de Stat Sibiu, un concert susținut de ansamblul restrâns al Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijor Cristian Lupeș, în sala de spectacole a hotelului Waldorf Astoria Berlin, pe 4 decembrie. Programul artistic al evenimentului cuprinde o selecție de lucrări muzicale inspirate din folclorul românesc și o secțiune de divertisment muzical, incluzând piese celebre din repertoriul internațional: Ciprian Porumbescu – „Balada”; Grigoraș Dinicu – „Hora staccato”; Béla Bartók – „Dansuri românești”; W. A. Mozart – „Eine Kleine Nachmusik-Nichtmusik”; „Gipsy Life”; Carlos Gardel – „Por una cabeza”; Piazolla – „Libertango”.

„Trei kilometri până la capătul lumiiˮ în campanie oficială a filmului pentru Oscar la IFC Center din New York

ICR New York va organiza o proiecție specială a filmului „Trei kilometri până la capătul lumiiˮ, în regia lui Emanuel Pârvu, propunerea României pentru Premiile Oscar 2025 la categoria „Cel mai bun lungmetraj internațional”. Proiecția va avea loc la IFC Center pe 4 decembrie și va fi urmată de un Q&A cu regizorul Emanuel Pârvu și producătoarea Miruna Berescu. Evenimentul face parte din campania oficială a filmului pentru Oscar, finanțată de Ministerul Culturii din România.

Ansamblul Cameral Violoncellissimo la Opera Națională a Chinei și laTeatrul Național al Dansului din Budapesta

ICR Beijing și Ambasada României în China organizează pe 5 decembrie 2024,la Opera Națională a Chinei, concertul „De la clasic la contemporanˮ, susținut de AnsamblulCameralVioloncellissimo, condus de Marin Cazacu. Evenimentul marchează o dublă aniversare: Ziua Națională a României și 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și China.Pe 27 noiembrieICR Budapesta, în colaborare cu Ambasada României în Ungaria, a organizat în Sala Mare a Teatrului Național al Dansului din Budapesta (Nemzeti Táncszínház), un concert al Ansamblului Violoncellissimo în formulă de 14 violoncele, interpretând lucrări de Johann Schrammel, Georg Friedrich Haendel, Constantin Dimitrescu,Béla Bartók, Radu Sinaci, Astor Piazzolla, Coldplay și Camille Saint Saens / Radu Sinaci.

Anita Hartig la Madrid,Valentin Șerban și Mihai Diaconescu la Barcelona

ICR Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei și Consulatul General al României la Madrid, a organizat, pe 27 noiembrie, un recital liric oferit de soprana Anita Hartig, acompaniată la pian de Mihaela Duma. Evenimentul a avut loc în sala de recepții a Hotelului Intercontinental din Madrid.Pe 13 noiembrie, la Barcelona, Consulatul General și Institutul Cultural Român de la Madrid au organizat un concert extraordinar de vioară și pian susținut de Valentin Șerban și Mihai Diaconescu.

Filme și expoziții în Spania

ICR Madrid va prezenta două filme românești: „Străjerii Delteiˮ – pe 4 decembrie, la Biblioteca Luis Rius din orașul Tarancón și pe 5 decembrie, la Biblioteca Aguirre din orașul Cuenca – și „Videogramele unei revoluțiiˮ pe 3 decembrie, la Biblioteca Luis Rius din orașul Tarancón. De asemenea, pe 25 noiembrie, reprezentanța ICR din Spania a organizat,la Centrul Cultural Margarita Nelken de la Coslada, vernisajul „El pueblo rumano tradicional/Gente y artesanías/Satul tradiţional românesc/Oameni și meșteșuguri” de Sorin Onișor. Expoziția poate fi vizitată până pe 13 decembrie 2024. Tot ICR Madrid a organizat vernisajul expoziției „Atlasul frumuseții”, semnată de Mihaela Noroc, pe 20 noiembrie, în Tarancón. Expoziția, realizată în colaborare cu Asociația hispano-română din provincia Cuenca și Consulatul României la Ciudad Real, cu sprijinul primăriei din Tarancón, poate fi vizitată până pe 8 decembrie, la Muzeul CASA PARADA.ICR Madrida mai organizat, în perioada 15-29 noiembrie,în orașul Tarragona din Catalonia, expoziția fotografică „România sălbatică” de Dan Dinu. Fotografiile au fost expuse în clădirea Subdelegatului Guvernului din Tarragona (spațiul expozițional de la parterul clădirii).

Expoziția Via Transilvanica – Drumul care unește, la Roma

Accademia di Romania din Roma, în parteneriat cu Asociația Tășuleasa Social, propune publicului italian expoziția de fotografie Via Transilvanica – Drumul care unește. Expoziția se bucură de patronajul Ambasadei României în Italia și derecunoaștere din partea Reprezentanței în Italia a Comisiei Europene. Vernisajul expoziției va avea loc pe 10 decembrie, în Galeria de artă Accademia di Romania in Roma. La vernisaj, vor fi prezenți Alin Uhlmann Ușeriu – președintele Asociației Tășuleasa Social, Anna Szekely – vicepreședinte, Tiberiu Ușeriu – ambasador Via Transilvanica, precum și un reprezentant al Reprezentanței în Italia a Comisiei Europene.

***

Romanian String Quartet la Lisabona

Ambasada României în Republica Portugheză și ICR Lisabona au organizat, pe 27 noiembrie, în sala „Picadeiro Realˮ a Muzeului Național al Trăsurilor din Lisabona (Museu Nacional dos Coches), un concert de muzică de cameră susținut de Romanian String Quartet.

Irina Sârbu și Frații Cazanoi la Musikaliska Kvarteret din Stockholm șiFlorin Estefan la Gamle Raadhus Scene din Oslo

Interpreta Irina Sârbu, alături de Frații Cazanoi – instrumentiștii Cezar și Anatol Cazanoi, a susținut, pe 27 noiembrie, un concert organizat de Ambasada României în Regatul Suediei și ICR Stockholm în sala mare a Musikaliska Kvarteret. De asemenea,Ambasada României în Regatul Norvegiei, cu sprijinul ICR Stockholm, a organizat pe 27 noiembrie, un concert susținut de baritonul Florin Estefan, acompaniat de pianiștii Dragoș Cantea și Grace Jee Eun Oh, în prestigioasa Gamle Raadhus Scene, sala de ceremonii a vechii Primării din Oslo. Cu această ocazie, publicul a avut ocazia să admire lucrările vizuale recente ale artistei Valeria Duca, din Republica Moldova, într-un vernisaj dedicat inițiativei bilaterale româno-norvegiene „The Hills of Change”, în cadrul programului RO-Cultura.

Corul Național de Cameră „Madrigal–Marin Constantin” în periplu European, la Chișinău, Luxemburg, Bruxelles, Bruges și Anvers

În perioada 20 – 25 noiembrie, Corul Național de Cameră „Madrigal–Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, s-a aflat în Luxemburg și Belgia în cadrul Turneului european „Punți peste Europa/ Ponts à travers l’Europe/ Bridges Across Europe”, pentru a susține cinci concerte extraordinare la Luxemburg, Bruxelles, Bruges și Anvers. Turneul a fost organizat de Ministerul Culturii, Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului și ICR Bruxelles. Evenimentele concertistice din Belgia s-au bucurat și de sprijinul Ambasadei României în Regatul Belgiei. Anterior,două concerte extraordinare MADRIGAL -„Visul European – European Dream”au fost organizate la Chișinău de Ambasada României în Republica Moldova și ICR Chișinău, pe 13 și 14 noiembrie. Turneul a fost organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Ambasadei României în Republica Moldova și al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău.

Concert de Jazz cu Elena Mîndru și un cvartet polonez, la Filarmonica Națională din Varșovia

Ambasada României în Republica Polonă și ICR Varșovia au organizat, pe 18 noiembrie,un concert de jazz care a adus pe scena Sălii de Cameră a Filarmonicii Naționale din Varșovia o propunere muzicală româno-poloneză inedită. Concertul a fost susținut de compozitoarea și interpreta de jazz Elena Mîndru, alături de un cvartet polonez format din violonistul Mateusz Smoczyński, pianistul Marcin Wasilewski, contrabasistul Kuba Dworak și percuționistul Michał Miśkiewicz. Această primă colaborare dintre muzicienii din cele două țări ilustrează perfect spiritul în care a fost gândit Sezonul Cultural România–Polonia 2024-2025. Repertoriul a inclus, în mare parte, compoziții semnate de Elena Mîndru, dar și aranjamanete ale unor teme românești.

Răzvan Stoica și Andreea Stoica au concertat la Malé și Colombo

Ambasada României în Republica Democratică Socialistă Sri Lanka, Malé și Colombo a organizat, cu sprijinul ICR prin Direcția Relații Internaționale, două recitaluri susținute de violonistul Răzvan Stoica, acompaniat de pianista Andreea Stoica. Primul concert a avut loc pe 7 noiembrie, în Malé, iar cel de-al doilea pe 12 noiembrie, în Colombo.

Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureș dirijată de Pablo Boggiano la Wiener Musikverein

Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureș dirijată de Pablo Boggiano a concertat pentru prima dată în istoria sa la Wiener Musikverein, în Sala de Aur, pe 8 noiembrie. Evenimentul a fost organizat de Asociația Iunona în parteneriat cu ICR Viena, Ambasada României în Republica Austria, Consiliul Județean Târgu Mureș și a fost co-finanțat din fondurile Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României. Aproape 2000 de spectatori au participatla acest eveniment memorabil, în care au fost prezentate publicului austriac lucrări de George Enescu și Béla Bartók.

Inaugurarea Institutului Cultural Român de la Tokyo

Finalul anului 2024 marchează și un nou moment de referință în parcursul ICR ca principal vector de promovare a culturii românești pe plan internațional: inaugurarea celei de-a 19-a reprezentanțe din străinătate. Institutul Cultural Român de la Tokyo a fost inaugurat oficial prinevenimente culturale ce au evidențiat sinergia dintre cele două culturi, dincolo de contextul parteneriatului strategic dintre România și Japonia. ICR Tokyo și Ambasada României în Japonia, cu sprijinulPrimăriei orașului Musashino și al Societății Japonia-România au vernisat expoziția culucrări din colecțiafotografului japonez Kosey Miya, care surprindfarmecul regiunii Maramureș. Primul concert din programul cultural al reprezentanței a adus în prim-plan sonorități de nai în interpretarea artistei japoneze Fumiko Sakura,cuacompaniamentul la pian al lui Eiko Tsukuda. Prin activitatea reprezentanței ICR la Tokyo şi a programelor și parteneriatelor culturale inițiate de aceasta, urmărim intensificarea relațiilor dintre cele două țări și o prezenţă culturală din ce în ce mai pronunțată a creatorilor români în spaţiul asiatic.

Sursa: ICR.ro

Nora Iuga, nominalizată în Polonia la Premiul „Poetul European al Libertății”

Nora IugaNora Iuga a fost nominalizată, alături de alți cinci poeți și poete, la Premiul „Poetul European al Libertății” acordat de orașul Gdańsk.

Propunerea a fost făcută de Enormi Stationis, pseudonim literar al lui Bartosz Radomski, traducător, poet și filolog clasic. Alături de poeta de limba română au fost nominalizațiși Amina Elmi (daneză, traducere Bogusława Sochańska), Laima Kreivytė (lituaniană, traducere Dominika Jagiełka), Luigi Nacci (italiană, traducerea Joanna Ganobis) și doi poeți de limba engleză Roger Robinson (traducere Bartosz Wójcik) și Alicia Elsbeth Stallings (traducere Janusz Solarz).

„Printre poeții și poetele înscrise în concurs s-au numărat atât poeți maturi, apreciați în țările lor de origine, cât și exponenți ai tinerei generații, care deschid noi universuri tematice în poezie”, a declarat Barbara Sroka, directoarea interimară a Institutului de Cultură Urbană din Gdańsk, instituția organizatoare a concursului.

În opinia juriului „creațiapersonală a poetei Nora Iugaexploreazăși atinge note sensibile”. Selecția a fost făcută de Anna Czekanowicz, Krzysztof Czyżewski (președinte), Andrzej Jagodziński (secretar al juriului fără drept de vot), Cezary Łasiczka, Stanisław Rosiek, Anda Rottenberg, Michał Rusinek, Beata Stasińska, Olga Tokarczuk.

Aflată la cea de-a noua ediție, competiția evidențiază și promovează fenomenele poetice care abordează una dintre temele fundamentale ale contemporaneității – libertatea – și, totodată, se remarcă prin valoarea lor artistică excepțională. La fiecare ediție, organizatorii așteaptă de la traducători propuneri din șapte limbi europene, la ediția curentă (2024-2026) fiind vizate creații ale poeților în viață care scriu în engleză, daneză și feroeză, greacă, lituaniană, română și italiană. Juriul a primit cel puțin o propunere în fiecare din aceste limbi.

Poetul câștigător va primi o statuetă și un premiu financiar de 100.000 zloți, iar traducătorul sau traducătoarea o statuetă și un premiu financiar de 20.000 zloți. Volumele tuturor autorilor nominalizați vor fi publicate în seria „Poetul European al Libertății”, editată de instituția organizatoare. Câștigătorul va fi anunțat în primăvara anului 2026 cu ocazia următoarei ediții a Festivalului „Poetul European al Libertății”.

Reamintim că poeta Ana Blandiana a fost distinsă cu acest premiu în 2016, cu volumul de poezie „Patria mea A 4”, tradus de Joanna Kornaś-Warwas.

Din opera Norei Iuga a apărut în versiune poloneză romanul „Sexagenara și tânărul”, în tălmăcirea lui Kazimierz Jurczak. Traducerea în limba polonă, publicată de Editura Universitas din Cracovia, a beneficiat de finanțarea Institutului Cultural Român prin programul Translation and Publication Support Programme. Filmul biografic „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (r. Carla Maria Teaha, 2023) a fost proiectat cu sprijinul Institutul Cultural Român de la Varșovia la festivalul Sopot Literacki în luna august a acestui an.

Enormi Stationis(1983, Bartosz Radomski) este filolog clasic polonez, poet şi traducător din literatura clasică și literatura română.Membru al Asociaţiei Filologice din Polonia și membru al Asociaţiei Autorilor Polonezi. Poeziile sale au apărut în numeroase antologii şi reviste de poezie.Enormi Stationis este autorul volumului de poezii Centaurydy.A beneficiat de mai multe burse oferite de Institutul Cultural Român şiAgenţia Universitară a Francofoniei (AUF). Cercetător în domeniul literaturii române vechi şi al conexiunilor literare dintre Polonia şi Moldova în secolul al XVII-lea. În 2017 a reprezentat Polonia la Festivalul Internațional de Poezie de la București și Den Poezie de la Praga, Republica Cehă, iar în 2018 la Primăvara Europeană a Poeților de la Chișinău. Trăiește și lucrează în Varșovia.

Foto: Facebook Nora Iuga. Foto Albert Denn

Foto: Juriul Premiului Poetul European al libertatii @IKM

Sursa: ICR.ro