Category Archives: Eveniment

Literatura română la Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles 2025

Literatura română la Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles 2025

foto: ICR.ro

Institutul Cultural Român participă, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, la cea de-a 54-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Bruxelles, care se va desfășura în perioada 13-16 martie 2025, la Centrul de expoziții Tour et Taxis, din capitala Belgiei.

După succesul ediției anterioare, când ICR a participat prima oară cu un stand propriu, prezența din acesttarg  an va oferi culturii scrise noi oportunități de vizibilitate pe scena internațională. Pentru a celebra dialogul intercultural și importanța traducerilor de calitate în promovarea literaturii române dincolo de granițe, prezența ICR din acest an se desfășoară sub sloganul ,,Citim, traducem și descoperim literatura română în întreaga lume’’, în acord cu tematica generală a Târgului – Habiter le monde, grafica standului ICR fiind realizată de artistul Marius P. Weber.

„Faptul că de anul trecut participăm la târgul de carte de la Bruxelles (ICR participă acum cu stand la 14 târguri) este un pas important pentru promovarea autorilor români în spațiul francofon. Dar și pentru avansul literaturii române pe piața de carte belgiană, unde există un potențial ridicat de a crește numărul autorilor români traduși și publicați. În același timp, apreciez că organizarea în paralel a standului european prin clusterul local al EUNIC este un model de bune practici – în contextul în care această inițiativă are loc chiar în capitala Europei, care poate să inspire astfel de inițiative comune la târguri importante din Europa, dar mai ales din afara ei.” a declarat Liviu Jicman, Președintele ICR și Președinte EUNIC – European Union National Institutes for Culture

Standul ICR (numărul 227, Pavilionul 2) esteamplasat în zona principală a clădirii și cuprinde un spațiu de expunere și vânzare a cărților, în care vizitatorii vor găsi peste 500 de volume, cărți și albume publicate de editurile reprezentative din România, printre care și Editura ICR, cu precădere în limba franceză, dar și în alte limbi străine și în limba română. Vor fi disponibile traduceri în limba franceză ale unor titluri din literatura, arta și cultura română recent apărute în spațiul francofon cu sprijinul oferit de programele ICR de finanțare Translation and Publication Support și Publishing România, derulate prin Centrul Național al Cărții.

Grație parteneriatului cu librăria online diasporaciteste.eu, cititorii vor putea achiziționa titluri aparținând tuturor genurilor literare: beletristică, cărți de istorie, geografie și turism, albume de artă și patrimoniu cultural românesc, cărți de divertisment și cărți pentru copii.

Ediția din acest an a Târgului va oferi o nouă oportunitate de afirmare a spațiului cultural comun, de limbă și cultură, împărtășit de România și de Republica Moldova. Și cu acest prilej,

ICR va reitera sprijinul său pentru parcursul cultural european al Republicii Moldova și modul prin care literatura, în cazul de față poezia, poate contribui la promovarea valorilor europene comune.

Astfel, în data de 13 martie 2025, ora 16:00, pe scena Kiosque a Târgului, se va desfășura evenimentul literarintitulat „La Poésie d’aujourd’hui et ses territoires dans le monde: La Roumanie et la République de Moldavie” / „Poezia de astăzi și teritoriile sale în lume: România și Republica Moldova, încadrat de organizatorii Târgului în secțiunea Label Editionși în seria de inițiative dedicate traducerilor literare. Dezbaterea va fi moderată deJuliette Dehout, reprezentantă a asociației culturaleMaison de la poésie d’Amay –una dintre cele mai cunoscute asociații belgiene de profil, care oferă rezidențe literare, organizează numeroase ateliere creative și deține editura L’Arbre à paroles.

Vor fi prezentate trei volume apărute cu sprijinul programelor Translation and Publication Support și Publishing RomaniaTată, deschide ușa / Père, ouvre la porte, antologie de poezie bilingvă (română-franceză), care include poeme din volumele Oedip, regele mamei lui Freud (2002), Daţi foc la cărţi (2012) și Privelişti (2017) de Alexandru Vakulovski, traducere în limba franceză de Linda Maria Baros (Editura La Veilleuse, Elveția, 2024); Și când îmi voi ridica fruntea / Et quand je lèverai le front, antologie de poezie de Moni Stănilă, traducere în limba franceză de Linda Maria Baros (Editura La Traductière, Franța, 2024); nu în ultimul rând, albumul intitulat Libertate-35 / Liberté-35de Linda Maria Baros, în calitate de editor și traducător al acestei antologii, care cuprinde poezii semnate de Nora Iuga, Ioan Es. Pop, Cassian Maria Spiridon etc. (Editura La Traductière, Franța, 2024). Vor participa poeții Moni Stănilă, Alexandru Vakulovski și traducătoarea și editoarea Linda Maria Baros.

Al doilea eveniment literar, intitulat Literatura în epoca absurdului, va avea loc sub egida clusterului EUNIC Bruxelles, în data de 14 martie 2025, ora 18.00, pe scenaPlace de l’Europe. Invitat va fi scriitorul Cristian Fulaș din România, care va dialoga cu scriitorul leton Janis Jonevs. Dezbaterea, moderată de editoarea Aurélie Bontout-Roche, va aborda provocări actuale cu care se confruntă Europa de Est. Va fi prezentat romanul Specii (La Pire espèce) de Cristian Fulaș, publicat recent la editura La Peuplade, întraducerea semnată de Florica și Jean-Louis Courriol.

Evenimentul este organizat în cooperare cu Reprezentanța Comisiei Europene la Bruxelles și consorțiul Premiului Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL), accentuându-se importanța circulării transfrontaliere a operelor europene și a diversității culturale a Uniunii Europene.

Participarea membrilor clusterului EUNIC – Forumul Cultural Austriac, Institutul Cervantes, Institutul Camões, Centrul Cultural Ceh, Institutul Cultural Italian, Alliance Française, Goethe-Institut, Institutul Cultural Polonez și ICR – este coordonată de Institutul Cultural Român de la Bruxelles, care deține președinția EUNIC Bruxelles, și accentuează importanța cooperării și a unității europene, cu atât mai valoroase într-o societate care se confruntă cu multiple crize și conflicte. Cărțile prezentate de institutele culturale au fost selectate în cooperare cu Reprezentanța Comisiei Europene din Bruxelles, în vederea abordării unor teme europene actuale (migrația, incluziunea socială, adaptarea la schimbările climatice, lupta împotriva corupției, pericolele lumii digitale în cazul unei utilizări necorespunzătoare a acestora, reducerea disparităților dintre regiunile europene etc).

Târgul de Carte de la Bruxelles este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din capitala Belgiei și a Uniunii Europene, care reunește anual mii de autori, ilustratori, editori, difuzori, librari, critici, bibliotecari, precum și zeci de mii de cititori. În 2024, când Institutul Cultural Român a participat prima oară la acest târg internațional cu un stand propriu, cifrele comunicate de organizatorii belgieni au demonstrat succesul acestei prime prezențe: 75.000 de vizitatori, 400.000 de interacțiuni pe rețelele sociale și 100.000 utilizatori ai paginii web a târgului. În cele 3 pavilioane, au fost prezente peste 500 de edituri, cu participarea a peste 1000 de autori din întreaga lume și a câtorva sute de reprezentanți ai bibliotecilor din Belgia.

„Solenoid” de Mircea Cărtărescu, Prima Carte a unui Autor Român Nominalizată la International Booker Prize

„Solenoid” de Mircea Cărtărescu

fot: ICR.ro

Romanul „Solenoid” de Mircea Cărtărescu marchează o premieră pentru literatura română, fiind primul titlu scris de un autor român care ajunge pe lista nominalizărilor pentru prestigiosul International Booker Prize. Această distincție plasează opera lui Cărtărescu în rândul celor mai apreciate cărți traduse în limba engleză la nivel mondial.

O nominalizare istorică pentru literatura română

Tradus în engleză de Sean Cotter, romanul „Solenoid” a fost publicat în SUA de editura Deep Vellum în 2022 și, mai recent, în 2024, în Marea Britanie de către Pushkin Press. Această recunoaștere internațională vine după ce, în 2024, romanul a câștigat și prestigiosul International Dublin Literary Award, consolidând astfel reputația internațională a lui Mircea Cărtărescu.

Lista lungă a International Booker Prize 2025 cuprinde 13 volume (11 romane și două colecții de proză scurtă), selectate dintr-un total de 154 de titluri propuse de editori. Pe 8 aprilie va fi anunțată lista scurtă cu șase finaliști, iar câștigătorul va fi desemnat pe 20 mai, la Londra.

O recunoaștere a valorii traducerii

Traducătorul Sean Cotter a fost recompensat în 2023 cu Premiul pentru cea mai bună traducere a unei cărți românești într-o limbă străină, acordat de Institutul Cultural Român în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași (FILIT). Cotter, profesor la Universitatea Texas din Dallas, a mai tradus și opere semnate de Mateiu Caragiale, Nichita Stănescu, Magda Cârneci și T.O. Bobe.

Mircea Cărtărescu – un nume de referință în literatura contemporană

Mircea Cărtărescu (n. 1956, București) este unul dintre cei mai apreciați scriitori români ai generației sale, având o operă complexă ce cuprinde poezie, proză, eseistică și critică literară. Printre cele mai cunoscute cărți ale sale se numără „Orbitor”, „Travesti”, „Levantul”, „Melancolia” și „Theodoros”. Cărțile sale au fost traduse în numeroase limbi și apreciate de critici și cititori din întreaga lume.

Nominalizarea la International Booker Prize confirmă încă o dată valoarea literaturii române pe scena internațională și poziționează „Solenoid” drept una dintre cele mai importante apariții editoriale ale ultimilor ani.

ICR Tokyo continuă seria de evenimente „Dialoguri literare” pentru promovarea scriitorilor români și japonezi

 

„Dialoguri literare” pentru promovarea scriitorilor români și japoneziICR Tokyo continuă seria „Dialoguri literare” pe 21 februarie, începând cu ora 17:30, propunând o incursiune captivantă în diversitatea culturală și literară a României și Japoniei. Evenimentul, găzduit de Ambasada României la Tokyo, reunește scriitori din generații și medii diferite, facilitând un schimb de idei despre peisajul literar contemporan din cele două țări.

În cadrul discuțiilor, vor fi abordate subiecte de interes pentru cititori, autori și editori deopotrivă, precum piața de carte din România și Japonia, procesul de publicare în cele două spații culturale, preferințele publicului cititor și impactul volumelor premiate. Totodată, evenimentul oferă prilejul de a asculta fragmente din operele unor scriitori români stabiliți în Japonia, precum George Moise și Sabina Yamamoto, dar și ale autorilor japonezi care scriu în limba română, printre care Tettyo Saito și Yashinori Sato.

Beneficiind de experiența trăirii între două lumi – cea europeană și cea niponă – invitații vor aduce în discuție modalitățile prin care aceste culturi aparent contrastante se pot întrepătrunde și îmbogăți reciproc. Vor fi analizate metodele prin care scriitorii pot atrage atenția cititorilor din cele două țări și se vor explora căi de promovare a literaturii române în Japonia și invers.

Evenimentul din 21 februarie îi va avea ca invitați speciali pe scriitorii George Moise, Yashinori Sato și Tettyo Saito, care vor împărtăși publicului viziunea lor asupra literaturii, traducerii și receptării textului scris într-un context intercultural. „Dialoguri literare” promite o seară de reflecție asupra rolului literaturii în apropierea popoarelor și în consolidarea punților culturale între România și Japonia.

George Moise, locuiește în Japonia din 2008. A debutat în 2011, la Curtea Veche, cu Iertați-mă că nu sunt japonez, jurnalul adaptării (sau al inadaptării) în Japonia. A mai publicat proză scurtă în volumul colectiv Scrisori din Cipangu (Editura Trei, 2016) și în revista Iocan(Vellant, 2016, 2019). Ultimul său roman, Kanashibari – Povestiri japoneze pe jumătate visate, a apărut tot la editura Curtea Veche, în 2023.În actuala perioadă lucrează la un nou roman, despre care vom afla, în premieră, cu prilejul acestui eveniment.

Dl. Tettyo Saito, scriitor japonez în limba română, născut în 1992 la Ichikawa-Chiba, scrie recenzii de film și eseuri în limba japoneză, precum și nuvele și poezie în limba română. Câteva dintre lucrările sale au fost prezentate în reviste literare românești precum LiterNautica și Planeta Babel. Cunoscut în România, a acordat interviuri pentru Libertatea și a publicat o istorie a literaturii române în 2021 intitulată “Istoria literaturii române moderne – perioada 1990-2020”. A învățat limba română folosind platformele online, cu ajutorul prietenilor săi români și urmărind filme românești.

Dl. Yashinori Sato –Scriitor japonez în limba română – autor al romanului Amintiri din Tinerețe,scris în limba română, editor Cornelia Raluca Sekiguchi, editată de Yubunsha Co.Ltd. Lucrează la Departamentul de Istorie, Gakuin Tohoku University. A colaborat cu dl.prof. Shingo Suzuki (lingvist și traducător) de la TUFS.

Seria de „Dialoguri literare”urmărește să faciliteze dialogul cultural, să implice artiști locali în descoperirea creatorilor români și să promoveze operele literare românești și japoneze în cercurile culturale din ambele țări. În plus, evenimentul oferă ocazia publicului nipon să descopere fragmente din operele unor scriitori contemporani români stabiliți în Japonia.

În cadrul discuțiilor, participanții vor explora modalități de captare a interesului publicului din România și Japonia, precum și strategii pentru promovarea operelor literare în cele două spații culturale. Scriitorii invitați vor împărtăși experiențele și metodele lor prin care contribuie la diseminarea literaturii române în Japonia și invers.

Lansarea volumului „Doi ani de UkraMine” de Angela Aramă, la Institutul Cultural Român

Lansarea volumului „Doi ani de UkraMine” de Angela Aramă, la Institutul Cultural Român

foto ICR.ro

Institutul Cultural Român va găzdui vineri, 21 februarie 2025, ora 18.00, lansarea volumului „Doi ani de UkraMine”, semnat de scriitoarea și jurnalista Angela Aramă. Evenimentul este organizat în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova. Vor participa personalități din domeniul literaturii, diplomației și jurnalismului, care vor oferi perspective asupra importanței acestui volum și asupra contextului geopolitic actual.

Publicul este invitat să ia parte la discuții și să interacționeze cu autoarea, care va oferi autografe la finalul lansării. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Cartea „Doi ani de UkraMineˮ reprezintă o cronică emoționantă a transformărilor profunde prin care au trecut Ucraina, Republica Moldova și întreaga regiune, în urma declanșării războiului în anul 2022. Printr-o îmbinare subtilă între reportaj, analiză și mărturie personală, Angela Aramă surprinde impactul conflictului asupra oamenilor, culturii și identității colective.

Angela Aramă (n. 9 ianuarie 1963, Cornești, Ungheni) este o jurnalistă, publicistă din Republica Moldova. A lucrat mulți ani la Televiziunea Publică, unde a realizat emisiuni de divertisment cultural, a trăit și momente dramatice, când a protestat, alături de alți colegi ai ei, împotriva cenzurii instituite de regimul Voronin în anii 2001-2009.

„Horia”, la Festivalul Filmului European la Viena – trailer

„Horia”, la Festivalul Filmului European la Viena

foto: ICR.ro

După succesul primei ediții de anul trecut, cluster-ul EUNIC Austria organizează, în perioada 19-27 februarie 2025, la cinematograful Stadtkino im Künstlerhaus, cea de-a doua ediție a Festivalului Filmului European la Viena. Evenimentul va fi coordonat de Institutul Cultural Român de la Viena. România va fi reprezentată de filmul Horia”, regizat de Ana Maria Comănescu, care va avea premiera austriacă sâmbătă, 22 februarie, ora 14.00, fiind urmată de o sesiune de Q&A cu participarea regizoarei.

Sinopsis: Filmul, un road movie și coming of age în aceeași măsură, după un scenariu scris de Ana-Maria Comănescu, spune povestea maturizării lui Horia, un adolescent de aproape 18 ani dintr-un sat românesc, care este îndrăgostit de o fată care locuiește în cealaltă parte a țării. După o ceartă cu tatăl lui, Horia face un gest impulsiv și pleacă de acasă pe vechea motoretă Mobra a tatălui său. Drumul îi este îngreunat de Stela, o puștoaică isteață, iar cei doi sunt forțați de împrejurări să călătorească împreună și să depășească o serie de obstacole.

„Horia” a avut premiera la Tallinn Black Nights – Just Film în 2023, fiind de atunci selectat în festivaluri precum Festivalul Internațional de Film de la Sofia, Festivalul Internațional de Film de la Belgrad, Zlín Film Festival – International Film Festival for Children and Youth (desfășurat în Republica Cehă), Festivalul Internațional de Film Transilvania (în cadrul Zilelor Filmului Românesc), Karawan Fest 2024 (Roma), Festival Cine por Mujeres Madrid 2024 (unde a obținut mențiunea specială în cadrul competiției internaționale), Festivalul Internațional de Film de la Namur 2024 (în cadrul secțiunii Compétition 1e Ouvre), Festivalul Filmului Românesac la Munich Filmmuseum 2024, Oulu International Children’s and Youth Film Festival în Finlanda.

Ana-Maria Comănescu este o tânără regizoare din România, a cărei operă cuprinde scurtmetraje de ficțiune, precum filmul alb-negru pe 16 mm despre o petrecere care a mers prost, „În casă” (2014), „Second Look” (2015), un road movie despre un cuplu care se împrietenește cu un autostopist, și „Sex, Pipe and Omelette” (2016), o anecdotă dulce-amară și satirică despre căsătorie și criza vârstei de mijloc, filmată pe peliculă color de 35 mm, toate filmate în timpul studiilor de licență și masterat la UNATC. În 2017, a participat la atelierul Film Stage Studio din cadrul programului Directors’ la Talents Sarajevo.

Regia: Ana-Maria Comănescu
Distribuție: Vladimir Țeca, Angelina Pavel, Liviu Cheloiu, Daniela Nane, Mihaela Velicu

Programul festivalului se găsește aici. Bietele sunt disponibile la casieria cinematografului Stadtkino sau online.

La festival sunt prezentate 18 filme ale țărilor membre EUNIC Austria.

Critics Choice Awards 2025: „Anora” Triumfă, Demi Moore și Adrien Brody – Cei Mai Buni Actori

Critics Choice Awards 2025Gala Critics Choice Awards 2025 a fost un eveniment plin de surprize și momente memorabile, desfășurat la Barker Hangar din Santa Monica. Marele câștigător al serii a fost „Anora”, care a fost desemnat cel mai bun film, în timp ce Demi Moore și Adrien Brody au obținut premiile pentru cea mai bună actriță și, respectiv, cel mai bun actor.

Marile Premii ale Serii

Filmul „Anora”, care a impresionat criticii și publicul, a câștigat premiul pentru cel mai bun film, învingând concurența unor producții puternice precum „Conclave”, „Wicked” și „The Substance”.

La categoria cel mai bun actor, Adrien Brody a fost premiat pentru rolul său din „The Brutalist”, demonstrând încă o dată măiestria sa actoricească. Demi Moore a fost recunoscută pentru performanța sa excepțională din „The Substance”, film ce a mai câștigat premii pentru cel mai bun scenariu original și cel mai bun machiaj.

În categoriile secundare, Zoe Saldaña a fost desemnată cea mai bună actriță în rol secundar pentru interpretarea sa din „Emilia Pérez”, în timp ce Kieran Culkin a obținut premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru filmul „A Real Pain”.

Un moment surprinzător al serii a fost victoria regizorului Jon M. Chu, care a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor pentru filmul „Wicked”. Acesta a fost primit cu aplauze entuziaste și a glumit pe scenă: „Voi câștiga acel Oscar”, făcând referire la lipsa sa din lista nominalizărilor la Premiile Oscar.

Categoria TV: „Shogun” Domina Clasamentul

În domeniul televiziunii, „Shogun” a dominat competiția, câștigând patru premii, inclusiv cel pentru cel mai bun serial dramatic. Performanțele actorilor au fost, de asemenea, recunoscute, Hiroyuki Sanada fiind premiat pentru cel mai bun actor într-un serial dramatic, iar Kathy Bates pentru cea mai bună actriță în această categorie.

Serialul de comedie „Hacks” a avut o seară de succes, obținând trei premii, inclusiv cel mai bun serial de comedie, iar Jean Smart a fost desemnată cea mai bună actriță într-un serial de comedie.

Un Eveniment Plin de Mesaje Sociale și Politice

Gala a avut și o puternică dimensiune socială și politică. Chelsea Handler, gazda evenimentului, a adus în discuție subiecte actuale precum schimbările climatice și sprijinul pentru comunitatea LGBTQ+. De asemenea, mai mulți câștigători, inclusiv Colin Farrell, Kathy Bates și Hiroyuki Sanada, și-au exprimat recunoștința față de pompierii care au luptat cu incendiile devastatoare din Los Angeles.

Principalii câştigători de laCritics Choice Awards:

Cel mai bun film

Anora

Cel mai bun actor

Adrien Brody – The Brutalist

Cea mai bună actriţă

Demi Moore – The Substance

Cel mai bun actor în rol secundar

Kieran Culkin – A Real Pain

Cea mai bună actriţă în rol secundar

Zoe Saldana – Emilia Perez

Cel mai bun grup de actori

Conclave

Cel mai bun tânăr actor/actriţă

Maisy Stella – My Old Ass

Cel mai bun regizor

Jon M. Chu – Wicked

Cel mai bun scenariu original

Coralie Fargeat – The Substance

Cel mai bun scenariu adaptat

Peter Straughan – Conclave

Cel mai bun serial de dramă

Shogun (FX/Hulu)

Cel mai bun actor într-un serial dramatic

Hiroyuki Sanada – Shogun (FX / Hulu)

Cea mai bună actriţă într-un serial dramatic

Kathy Bates – Matlock (CBS)

Cel mai bun actor în rol secundar într-un serial de dramă

Tadanobu Asano – Shogun (FX / Hulu)

Cea mai bună actriţă într-un rol secundar într-un serial de dramă

Moeka Hoshi – Shogun (FX / Hulu)

Cel mai bun serial de comedie

Hacks (HBO/Max)

Cel mai bun actor într-un serial de comedie

Adam Brody – Nobody Wants This (Netflix)

Cea mai bună actriţă într-un serial de comedie

Jean Smart – Hacks (HBO | Max)

Cel mai bun actor în rol secundar într-un serial de comedie

Michael Urie – Shrinking (Apple TV+)

Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un serial de comedie

Hannah Einbinder – Hacks (HBO | Max).

Critics Choice Awards 2025 a fost, astfel, o seară în care cinematografia și televiziunea au fost celebrate la cel mai înalt nivel, dar și un moment de reflecție asupra problemelor sociale actuale.

„Contele de Monte Cristo” domină nominalizările la Premiile César 2024 cu 14 selecții

Premiile CesarAdaptarea cinematografică a celebrului roman „Contele de Monte Cristo”, regizată de Matthieu Delaporte și Alexandre De La Patellière și avându-l pe Pierre Niney în rol principal, conduce topul nominalizărilor la Premiile César 2024, cu 14 selecții. Urmat îndeaproape de „L’Amour ouf” (13 nominalizări) și „Emilia Pérez” (12 nominalizări), filmul promite o competiție strânsă la cea de-a 50-a ediție a prestigioaselor premii ale cinematografiei franceze.

Gala César 2024 va avea loc pe 28 februarie, la Olympia, și va fi prezidată de legendara Catherine Deneuve. Evenimentul va fi regizat de Cédric Klapisch, iar trofeele vor fi înmânate de nume importante ale filmului francez, printre care Emmanuelle Béart, Cécile de France și Vincent Macaigne.

Contele de Monte Cristo este nominalizat la toate categoriile majore, inclusiv Cel mai bun film, Cel mai bun regizor și Cel mai bun actor pentru Pierre Niney. De asemenea, Anaïs Demoustier concurează pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, iar Bastien Bouillon pentru Cel mai bun actor în rol secundar.

Pe lista nominalizărilor la Cel mai bun film străin, se află „The Apprentice”, cu Sebastian Stan, alături de titluri precum „Anora” și „The Zone of Interest”.

Lista nominalizărilor la principalele categorii:

Cel mai bun film
• Le Comte de Monte-Cristo
• Emilia Pérez
• En fanfare
• L’Histoire de Souleymane
• Miséricorde

Cea mai bună regie
• Gilles Lellouche – L’Amour ouf
• Matthieu Delaporte şi Alexandre De La Patellière – Le Comte de Monte-Cristo
• Jacques Audiard – Emilia Pérez
• Boris Lojkine – L’Hisotire de Souleymane
• Alain Guiraudie – Miséricorde

Cea mai bună actriţă
• Adèle Exarchopoulos – L’Amour ouf
• Karla Sofía Gascón – Emilia Pérez
• Hafsia Herzi – Borgo
• Zoe Saldaña – Emilia Pérez
• Hélène Vincent – Quand vient l’automne

Cel mai bun actor
• François Civil – L’Amour ouf
• Benjamin Lavernhe – En fanfare
• Karim Leklou – Le Roman de Jim
• Pierre Niney – Le Comte de Monte-Cristo
• Tahar Rahim – Monsieur Aznavour

Cea mai bună actriţă în rol secundar
• Élodie Bouchez – L’Amour ouf
• Anaïs Demoustier – Le Comte de Monte-Cristo
• Catherine Frot – Miséricorde
• Nina Meurisse – L’Histoire de Souleymane
• Sarah Suco – En fanfare

Cel mai bun actor în rol secundar
• David Ayala – Miséricorde
• Bastien Bouillon – Le Comte de Monte-Cristo
• Alain Chabat – L’Amour ouf
• Jacques Develay – Miséricorde
• Laurent Lafitte – Le Comte de Monte-Cristo

Revelaţie fenimină
• Maïwène Barthelemy – Vingt Dieux
• Malou Khebizi – Diamant brut
• Megan Northam – Rabia
• Mallory Wanecque – L’Amour ouf
• Souheila Yacoub – Planète B

Revelaţie masculină
• Abou Sangare – L’Histoire de Souleymane
• Adam Bessa – Les Fantômes
• Malik Frikah – L’Amour ouf
• Félix Kysyl – Miséricorde
• Pierre Lottin – En fanfare

Cel mai bun scenariu original
Borgo
En fanfare
L’histoire de Souleymane
Miséricorde
Vingt Dieux

Cel mai bun film străin
Anora (SUA)
The Seed of the Sacred Fig (Franţa, Germania, Iran)
The Apprentice (Canada, SUA, Danemarca, Irlanda)
The Substance (Marea Britanie, SUA, Franţa)
The Zone of Interest (SUA, Marea Britanie, Polonia)

Competiția din acest an promite o luptă acerbă între filmele franceze de top, într-un eveniment care celebrează jumătate de secol de excelență cinematografică. Gala César 2024 va fi, fără îndoială, un spectacol de neratat!

Sebastian Stan, nominalizat la Oscar 2025 pentru rolul din „The Apprentice” | Lista completă a nominalizărilor

Nominalizari OscarActorul american de origine română Sebastian Stan a fost nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea sa remarcabilă a lui Donald Trump în filmul „The Apprentice”. Nominalizarea marchează un moment important în cariera actorului, fiind pentru prima dată când acesta este recunoscut la prestigioasa gală a Premiilor Oscar.

Cea de-a 97-a ediție a Premiilor Oscar va avea loc pe 2 martie 2025, la Dolby Theatre din Los Angeles, iar gazda evenimentului va fi celebrul Conan O’Brien, care își face debutul în acest rol. Spectacolul va fi difuzat în direct pe ABC și, pentru prima dată, va putea fi urmărit live și pe platforma Hulu.

Nominalizările remarcabile ale galei Oscar 2025

Cel mai bun actor în rol principal:

  • Adrien Brody – „The Brutalist”
  • Timothée Chalamet – „A Complete Unknown”
  • Colman Domingo – „Sing Sing”
  • Ralph Fiennes – „Conclave”
  • Sebastian Stan – „The Apprentice”
Sebastian Stan in The Apprentice

Sebastian Stan in The Apprentice

Sebastian Stan a atras atenția criticilor prin portretizarea complexă și nuanțată a fostului președinte Donald Trump, oferind o performanță memorabilă care i-a asigurat un loc printre cei mai buni actori ai anului.

Cele mai nominalizate filme:

  • „Emilia Pérez” – 13 nominalizări
  • „Wicked” și „The Brutalist” – câte 10 nominalizări fiecare

Lista completă a nominalizărilor pentru categoriile principale:

Cel mai bun film:
„Anora”, „The Brutalist”, „A Complete Unknown”, „Conclave”, „Dune: Part Two”, „Emilia Pérez”, „I’m Still Here”, „Nickel Boys”, „The Substance”, „Wicked”

Cel mai bun regizor:

  • Sean Baker – „Anora”
  • Brady Corbet – „The Brutalist”
  • James Mangold – „A Complete Unknown”
  • Jacques Audiard – „Emilia Pérez”
  • Coralie Fargeat – „The Substance”

Actriță în rol principal:

  • Demi Moore – „The Substance”
  • Cynthia Erivo – „Wicked”
  • Mikey Madison – „Anora”
  • Karla Sofía Gascón – „Emilia Pérez”
  • Fernanda Torres – „I’m Still Here”

Actor în rol secundar:

  • Yura Borisov – „Anora”
  • Kieran Culkin – „A Real Pain”
  • Edward Norton – „A Complete Unknown”
  • Guy Pearce – „The Brutalist”
  • Jeremy Strong – „The Apprentice”

Cea mai bună actriță în rol secundar:

  • Monica Barbaro – „A Complete Unknown”
  • Ariana Grande – „Wicked”
  • Felicity Jones – „The Brutalist”
  • Isabella Rossellini – „Conclave”
  • Zoe Saldaña – „Emilia Pérez”

Curiozități și noutăți despre gala Oscar 2025

  • Este pentru prima dată când gala este găzduită de Conan O’Brien, un nume iconic al comediei americane.
  • Platforma Hulu va transmite evenimentul live, marcând un moment important pentru accesibilitatea globală a spectacolului.
  • Filmele „Wicked” și „The Brutalist” se anunță a fi mari concurente pentru trofeul de Cel mai bun film, alături de „Emilia Pérez”, care domină nominalizările cu 13 categorii.

Ce urmează pentru Sebastian Stan?

Nominalizarea lui Sebastian Stan la categoria Cel mai bun actor în rol principal consolidează poziția sa în industria cinematografică de top. Actorul continuă să impresioneze prin alegerile sale de roluri provocatoare și complexe.

Rămâne de văzut dacă Stan va câștiga trofeul mult râvnit, însă recunoașterea la Oscar este deja o victorie personală și profesională.

Cea de-a 97-a ediție a Premiilor Oscar promite să fie una dintre cele mai spectaculoase de până acum, aducând în prim-plan performanțe de excepție și producții remarcabile.

Editura Polirom: Concurs Anual de Debut în Proză 2025: Detalii pentru Participare și Premiile Acordate

Editura Polirom a lansat oficial Concursul anual de debutEditura Polirom a lansat oficial Concursul anual de debut, secțiunea Proză, oferind autorilor șansa de a-și publica primul volum și de a-l lansa la prestigiosul Târg de Carte Gaudeamus. Competiția este deschisă până pe 14 martie 2025, iar manuscrisele trebuie să respecte criteriile stricte impuse de organizatori.

Criterii de Participare

Pentru a se înscrie în concurs, participanții trebuie să respecte următoarele reguli:

  1. Trimiterea manuscrisului
    • Manuscrisele vor fi atașate unui e-mail trimis la adrian.botez@polirom.ro.
    • Adresa de e-mail trebuie să fie creată special pentru acest concurs și poate include titlul cărții, motto-ul volumului sau un fragment din acesta (ex. orazero@yahoo.com).
    • Atenție: Numele concurentului nu trebuie să apară în e-mail, manuscris sau adresa de e-mail. Nerespectarea acestei cerințe va duce la descalificare.
  2. Formatul manuscrisului
    • Lungimea minimă: 150.000 de semne (inclusiv spațiile).
    • Manuscrisul trebuie să fie complet și redactat cu diacritice. Manuscrisele fără diacritice nu vor fi acceptate.
    • Sunt eligibili autorii care au publicat în volume colective sau antologii, dar nu cei care au lansat alte volume ca autori unici.
  3. Termen-limită: 14 martie 2025.

Premiul și Anunțarea Câștigătorului

Manuscrisul câștigător va fi publicat de Editura Polirom și lansat oficial la Târgul de Carte Gaudeamus. Câștigătorul va fi anunțat prin e-mail în luna iunie 2025, iar rezultatul va deveni public după confirmarea autorului.

Câștigătorii Edițiilor Anterioare

Concursul de debut organizat de Editura Polirom a lansat numeroși autori promițători. Iată câțiva dintre laureații anilor anteriori:

  • Florin Duțu„Chiorpangiu” (2024);
  • Alex Olteanu„Scurt tratat despre animalele care lucrează de acasă” (2023): Premiul Uniunii Scriitorilor din România, categoria Debut;
  • Irina Anghel„Banchetul cerșetorilor” (2022): Premiul Festivalului Primului Roman de la Chambéry, Franța;
  • Teodor L. Nedeianu„Geaca lui Kafka” (2021): Premiul Tânărul Scriitor al anului;
  • Ema Stere„Copiii lui Marcel” (2020): Premiul Uniunii Scriitorilor din România, secțiunea Debut.

De ce să Participi?

Acest concurs reprezintă o oportunitate unică pentru scriitorii aflați la început de drum să-și vadă opera publicată de o editură de prestigiu și să beneficieze de expunere națională și internațională. Prin respectarea criteriilor, participanții pot să își transforme visul literar în realitate.

Înscrie-te acum și lasă-ți povestea să prindă viață!

Horror Vacui: Cel Mai Lung Eveniment Teatral Din Lume, O Premieră Mondială la București

Horror Vacui Cel Mai Lung Eveniment Teatral Din LumeHorror Vacui: Cel Mai Lung Eveniment Teatral Din Lume, în Februarie la București

În perioada 15-22 februarie 2025, Bucureștiul va găzdui un eveniment teatral fără precedent: Horror Vacui, cel mai lung spectacol de teatru din lume, desfășurat la Galeria de Artă Galateca. Acest performance de tip teatru durațional, organizat de Asociația A.R.T. Fusion, va implica peste 500 de actori și va dura 7 zile, 24 de ore din 24, fiind o premieră mondială absolută.

Evenimentul își propune să creeze o punte de mediere emoțională și culturală pentru a aduce în prim-plan o temă sensibilă și neexplorată suficient în România: abandonul copiilor în perioada comunistă. Acest fenomen tragic, care a afectat peste un milion de copii transformați în „copiii nimănui”, rămâne o rană deschisă în istoria țării noastre.

Un Performance Despre Gol și Responsabilitate Colectivă

Numele Horror Vacui, care înseamnă „teama de gol”, reflectă tematica profundă a spectacolului. Pe parcursul celor 7 zile, 505 actori vor interpreta peste 500 de texte – jumătate dintre ele bazate pe mărturii colectate de Muzeul Abandonului. Aceste texte conturează o meditație colectivă despre golul emoțional și social generat de abandon și despre nevoia de recunoaștere și reconstrucție.

Spectacolul este mai mult decât o reprezentație artistică – este o platformă pentru dialog și reflecție, creată să fie accesibilă publicului pe tot parcursul săptămânii. Intrarea este gratuită, iar participanții sunt încurajați să contribuie activ prin povești sau mărturii personale.

Distribuție Remarcabilă și Parteneriate Importante

Printre numele de renume implicate în proiect se numără actori ca Maia Morgenstern, Ofelia Popii, Ada Galeș și Richard Bovnovski, alături de actrița britanică-norvegiană Kate Pendry, câștigătoare a premiului Ibsen. De asemenea, proiectul beneficiază de sprijinul Muzeului Abandonului, care oferă un cadru arhivistic și emoțional pentru explorarea temei.

Contribuie și Tu la Horror Vacui

Publicul este invitat să contribuie la spectacol trimițând mărturii sau povești personale despre experiențe legate de abandon. Acestea pot fi completate accesând formularul oficial al proiectului. Tot aici se pot înscrie și voluntarii care doresc să sprijine desfășurarea evenimentului.

Un Apel pentru Schimbare Socială

Horror Vacui face parte din inițiativa Papercuts, un proiect al Asociației A.R.T. Fusion dedicat schimbării civice și culturale. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene și are ca scop educarea și implicarea activă a comunității în rezolvarea problemelor sociale.

Acest eveniment teatral de amploare nu este doar un spectacol artistic, ci un act de recunoaștere a trecutului și un pas important spre construirea unei societăți mai empatice și responsabile.

Din 15 februarie, nu rata șansa de a participa la Horror Vacui, un performance unic ce marchează o premieră mondială. Află mai multe pe paginile de socializare ale proiectului și fii parte din schimbare!