Categorie Dictionar explicativ Romana

WTA

Womens Tennis Association, abreviat WTA, este organizatia principala care se ocupa cu turneele si ciruitele profesionale de tenis feminin la nivel mondial.

In februarie 2015, primele trei cele mai bune jucatoare erau: Serena Williams (din SUA), Maria Sharapova (din Rusia) si Simona Halep (din Romania).

Excavator

Mașină de lucru autopropulsată, de mare capacitate, întrebuințată pentru săpat și încărcat pământul, la diferite lucrări de terasament, în exploatările miniere etc. [Var.: escavatór s. n.] – Din fr. excavateur, cf. rus. ekskavator. Sursa: DEX ’09 (2009)

sau

Mașină mare care sapă și încarcă pământul scos din săpătură. [Pron. ecs-ca-, var. escavator s.n. / cf. fr. excavateur, rus. ekskavator]. Sursa: DN (1986)

sau

Mașină autopropulsată folosită la săparea și încărcarea solului, a zăcămintelor minerale etc. / fr. excavateur
Sursa: NODEX (2002)

Click pe cuvant pentru a vedea cum arata un excavator.

Greder

Mașină folosită pentru diverse operații de construire și de întreținere a drumurilor, îndeosebi pentru nivelări. – Din engl. grader. Sursa: DEX ’09 (2009)

sau

Mașină de nivelat și de rîcîit pămîntul sau suprafața unei șosele, compusă dintr-un cărucior pe patru roți, dintr-o lamă lungă de tăiat pămîntul și din dinți puternici de oțel. Sursa: DLRLC (1955-1957)

sau

Mașină rutieră grea, de tipul excavatorului, folosită la săparea și la nivelarea pământului sau la unele operații de finisare. Sursa: NODEX (2002)

Click pe cuvant pentru a vedea cum arata un greder.

Definitie ‘umbrela’

UMBRÉLĂ, umbrele, s. f. Obiect alcătuit dintr-o pânză care se poate strânge sau întinde (în forma unei calote sferice) prin intermediul unor spițe metalice fixate radial pe un baston, destinat să apere de ploaie sau de soare. – Din fr. ombrelle (după umbră). 
Sursa: DEX ’98 (1998)

Polen crud de albine

Bogat in aminoacizi esentiali si intreaga gama de vitamine B, polenul este o sursa principala de proteine de cea mai buna calitate, usor asimilabile de catre corpul uman. Ajuta la diminuarea oboselii cronice, este vitaminizant, reda vitalitatea si optimismul.

Recent s-a descoperit prezenta unei bacterii probiotice denumita Lactobacillus kunkeei in concentratii mari in polenul depozitat in faguri. In mod normal, polenul din stup se afla intr-un mediu septic asigurat de propolis si miere in care bacteriile nu se pot dezvolta. Insa bacteria L. kunkeei datorita adaptabilitatii sale se gaseste in concentratii mari, intr-o stare latenta, devenind activa in momentul in care polenul crud este consumat.

Acest fapt confera polenului proprietati curative deosebite, de reglare a digestiei si a PH-ului intestinal si implicit, de intarire a raspunsului imunitar.

Laptisor de matca

Laptisorul de matca este hrana suprema a reginei si un adevarat elixir de sanatate si frumusete pentru oameni. Laptisorul de matca este un tonic al sistemului nervos, contine intreaga paleta de aminoacizi esentiali si o gama larga de vitamine , crescand astfel rezistenta organismului in fata bolilor si eliminand radicalii liberi.

Laptisorul de matca ajuta la scaderea nivelului de colesterol in sange, contribuie la normalizarea  tensiunii arteriale, imbunatateste memoria si somnul si, nu in ultimul rand, incetineste procesul de imbatranire celulara.

Propolis

Propolisul este substanta preparata de albine din rasina culeasa de pe ramurile tinere ale pomilor la care albinele adauga ceara si secretii proprii. Este folosit la izolarea si repararea peretilor fagurelui ca mijloc de aparare impotriva bacteriilor, microbilor si mucegaiului cat si a intrusilor in stup, care sunt ulterior “mumificati”, proces ce, in mod surprinzator, impiedica putrezirea lor.

Denumirea de “propolis” vine din Greaca antica si literalmente inseamna “in fata orasului (stupului)”

Propolisul contine nu mai putin de 300 de substante active ce impiedica imbatranirea celulara, multiplicarea celulelor canceroase  si ajuta la formarea de anticorpi, fiind recomandat in special pentru stimularea sistemului imunitar.

Mierea cruda pura

Probabil cel mai consumat produs apicol, mierea este cu adevarat un aliment miraculos datorita multiplelor sale proprietati. Este emolienta, este folosita pentru tratarea bolilor respiratorii, intestinale si renale.

Este considerata a fi cel mai bun energizant natural cu un gust deosebit de placut.

Mierea are proprietati antioxidante si anti-bacteriale si poate fi consumata cu succes atat de cei mici cat si de persoanele in varsta, pentru stimularea sistemului imunitar.

Noul DEX va consemna „caracterul peiorativ” al cuvintelor „tigan” si „jidan”

DEXAcademia Romana va face modificarile solicitate de mai multe organizatii si institutii pentru cele doua cuvinte ( „tigan” si „jidan” ) pe care acestea le considera jignitoare la adresa etniei rome si evreilor, intr-un nou tiraj al Dictionarului Explicativ al Limbii Romane (DEX) , a declarat pentru Mediafax Marius Sala, vicepresedinte al Academiei  si director al Institutul de Lingvistica „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”.

Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna” a transmis o scrisoare deschisa Institutului „Iorgu Iordan-Al. Rosseti” prin care ii solicita sa respecte recomandarea facuta de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii  in ceea ce priveste rectificarea definitiei cuvantului „tigan” in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, editia a II-a din 2009.

Definitie ‘a’

A^1 s.m. invar. Prima literă a |alfabetului|alfabet| limbii române; |sunetul|sunet| notat cu această literă (vocală deschisă nerotunjită |medială|medial|). * Expr. De la a la z = de la început până la sfârşit; totul, în întregime. Sursa: Dicţionarul explicativ al limbii române