Categorie Carte

Descoperă Magia Iubirii: 8 Reguli Inspirante din Cartea lui Jay Shetty

Cartea 8 reguli ale iubirii de Jay ShettyBun venit în lumea înțelepciunii și compasiunii, unde cuvintele se transformă în ghiduri valoroase pentru a ne îmbunătăți relațiile și a ne conecta mai profund cu noi înșine și cu cei din jurul nostru. În cartea sa extraordinară, „8 reguli ale iubirii”, Jay Shetty, unul dintre cei mai influenți gânditori contemporani, ne împărtășește învățăturile sale despre cum să trăim o viață plină de iubire și înțelegere reciprocă.

Cu o abordare sinceră și inspirată, Shetty ne oferă opt reguli fundamentale pentru a transforma modul în care ne raportăm la iubire și relații. Fiecare regulă este ilustrată prin povestiri captivante și exemple practice, care ne ajută să înțelegem și să aplicăm învățăturile în propria viață. Haideți să explorăm aceste reguli împreună:

 1. Ascultă cu inima deschisă: Jay Shetty ne amintește că ascultarea este una dintre cele mai profunde forme de iubire pe care le putem oferi. Atunci când suntem prezenți și cu adevărat implicați în ascultarea celuilalt, creăm spațiu pentru o comunicare autentică și conexiuni profunde.
 2. Învață să te cunoști pe tine însuți: Înainte de a putea iubi pe altcineva, trebuie să ne cunoaștem și să ne acceptăm pe deplin pe noi înșine. Shetty ne îndeamnă să explorăm cine suntem cu adevărat, să ne confruntăm cu temerile și să ne înțelegem nevoile pentru a ne putea implica în relații sănătoase.
 3. Iartă și eliberează: Iertarea este o putere și un act de curaj. Shetty ne îndeamnă să învățăm să iertăm nu doar pe alții, ci și pe noi înșine, pentru a elibera resentimentele și a construi relații mai autentice și mai pline de iubire.
 4. Cultivă recunoștința: Practica recunoștinței ne ajută să ne concentrăm asupra lucrurilor bune din viața noastră și să ne deschidem inimile către ceilalți. Jay Shetty ne învață cum să cultivăm această stare de recunoștință, pentru a încuraja compasiunea și iubirea în relațiile noastre.
 5. Apreciază frumusețea diversității: Fiecare persoană este unică și specială în felul său. Shetty ne încurajează să acceptăm și să apreciem diversitatea în relațiile noastre, pentru a ne deschide inimile și a ne conecta la nivel profund cu ceilalți, indiferent de diferențele noastre.
  1. Comunică cu înțelegere și respect: O comunicare deschisă, empatică și respectuoasă este cheia pentru a construi relații sănătoase și pline de iubire. Jay Shetty ne oferă sfaturi și strategii practice pentru a ne îmbunătăți abilitățile de comunicare, astfel încât să ne exprimăm nevoile și sentimentele într-un mod constructiv și empatic.
  2. Cultivă compasiunea și empatia: Compasiunea este forța care ne unește și ne ajută să ne înțelegem reciproc în mod profund. Shetty ne invită să cultivăm compasiunea și empatia în relațiile noastre, să fim prezenți pentru cei dragi și să le oferim sprijin și înțelegere în momentele dificile.
  3. Investește timp și energie în relații: Relațiile necesită angajament și investiție constantă. Jay Shetty subliniază importanța acordării atenției și timpului pentru cei dragi, pentru a ne construi relații durabile și pline de iubire. El ne încurajează să ne implicăm activ în creșterea și dezvoltarea relațiilor noastre, învățând să fim prezenți și autentici în fiecare moment.

  Cartea „8 reguli ale iubirii” de Jay Shetty reprezintă o călătorie captivantă spre a descoperi esența iubirii autentice și a relațiilor semnificative. Prin intermediul înțelepciunii și experienței sale, Shetty ne ghidează pas cu pas în direcția unei vieți îmbogățite de conexiuni autentice, înțelegere profundă și iubire necondiționată.

  Indiferent dacă suntem în căutarea iubirii romantice, a relațiilor de familie sau a prieteniei autentice, cartea lui Jay Shetty ne oferă instrumentele necesare pentru a transforma și a îmbunătăți felul în care iubim și ne conectăm cu ceilalți. Astfel, putem experimenta bucuria și frumusețea relațiilor autentice și profunde în viața noastră.

  Deci, haideți să ne deschidem inimile, să învățăm din înțelepciunea lui Jay Shetty și să explorăm cele 8 reguli ale iubirii, pentru a aduce o schimbare pozitivă în felul în care iubim și suntem iubiți în această minunată călătorie numită viață.

  In Romania o regasiti prin traducerea din limba engleză de Alexandru Cormoș la  Editura Litera.

  Data Apariției  :  13 feb. 2023
  Autor(I)  :  Jay Shetty
  Numar Pagini  :  304
  Tip Coperta  :  Broșată, cu clapete
  Format  :  170×230
  Colectie  :  Introspectiv
  ISBN  :  978-606-33-9841-4
  Traducator(I)  :  Alexandru Cormoș

Rețete de iarnă din colectiv: O călătorie poetică în peisajul lui Louise Glück

Volum de poezie Louise Glück - Rețete de iarnă din colectivBucurați-vă de frumusețea iernii și de savoarea cuvintelor în cartea „Rețete de iarnă din colectiv”, semnată de Louise Glück, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură. Publicată de editura Pandora M în colecția Anansi, această carte reprezintă primul volum al autoarei după obținerea prestigiosului premiu.

Louise Glück, cunoscută pentru eleganța și profunzimea poeziei sale, vă invită într-o călătorie poetică în lumea iernii și în complexitatea relațiilor umane. În paginile sale, veți descoperi versuri pline de emoție, introspecție și imagini strălucitoare ce pătrund în adâncurile sufletului.

„Rețete de iarnă din colectiv” explorează teme precum trecerea timpului, frumusețea naturii, fragilitatea existenței și dorința de conexiune umană. Cartea captivantează cititorul cu metafore puternice și ritm poetic, oferindu-vă o experiență literară de neuitat.

Cu o scriitură lirică și sensibilă, Louise Glück creează un univers poetic în care visele se împletesc cu realitatea, iar emoțiile devin cuvinte ce pătrund în suflet. „Rețete de iarnă din colectiv” este o călătorie plină de descoperiri și înțelepciune, în care fiecare vers ascunde o întreagă poveste.

Pătrundeți în universul poetic al Louise Glück și permiteți-i să vă înfioare și să vă încânte prin cuvinte alese cu grijă și o sensibilitate profundă. Această carte este o comoară literară ce vă va însoți pe întreaga durată a iernii și dincolo de ea.

Descoperiți „Rețete de iarnă din colectiv” de Louise Glück și lăsați-vă încântați de puterea și frumusețea poeziei sale!

Romanul „Time Shelter” al scriitorului bulgar Gheorghi Gospodinov câștigă International Booker Prize 2023

Coperta Romanul Time Shelter scris de autorul bulgar Gheorghi GospodinovRomanul „Time Shelter” scris de autorul bulgar Gheorghi Gospodinov a câștigat în mod triumfător premiul International Booker Prize în 2023. Prin această distincție prestigioasă, Gospodinov a obținut recunoașterea meritată pentru opera sa remarcabilă și pentru contribuția semnificativă adusă literaturii contemporane. Romanul captivant, cu teme profunde și abordări narative inovatoare, a impresionat juriul și cititorii deopotrivă, ducând la recompensarea acestui talent literar excepțional.

Inovație și profunzime în „Time Shelter”:
„Time Shelter” este o operă literară de excepție, în care Gheorghi Gospodinov explorează abil teme precum timpul, memoria și identitatea umană. Romanul se remarcă prin abordarea sa inovatoare și experimentele narative care îmbină realitatea, ficțiunea și elementele mitologice într-o poveste captivantă. Gospodinov explorează complexitatea umană și condiția umană prin intermediul personajelor sale bine conturate și al poveștii pline de profunzime.

Romanul se desfășoară într-un adăpost temporal, o locație misterioasă și enigmatică unde personajele se pot retrage pentru a căuta adăpost în timp și pentru a se confrunta cu propriile amintiri și traume. Această temă a adăpostului temporal devine un vehicul pentru explorarea sensului timpului și impactului acestuia asupra vieților noastre.

Stilul literar și influențe:
Gospodinov demonstrează o măiestrie artistică în exprimarea sa literară. Stilul său poetic și bogat în imagini creează o atmosferă intensă și evocatoare, captând atenția cititorilor încă de la primele pagini. Autorul bulgar integrează mitologia și folclorul în povestea sa, creând o punte între trecut și prezent și aducând în prim-plan întrebări fundamentale despre umanitate și existență.

Influențele literare ale lui Gospodinov sunt diverse și subtile. Se remarcă prezența elementelor postmoderniste, în care naratorul și narativitatea sunt supuse unui joc ingenios și adesea ironic. De asemenea, se pot identifica influențe ale lui Gabriel García Márquez și Italo Calvino, care s-au exprimat în mod distinct asupra stilului și tematicii sale.

Impactul și recunoașterea:
Câștigarea premiului International Booker Prize este o dovadă a impactului pe care romanul „Time Shelter” l-a avut asupra comunității literare internaționale. Acest premiu prestigios confirmă calitatea excepțională a operei lui Gheorghi Gospodinov și îl plasează printre cei mai talentați și influenți scriitori contemporani.

„Time Shelter” a primit, de asemenea, o primire entuziastă din partea cititorilor și criticii literari. Romanul a captivat imaginația publicului prin povestea sa captivantă și temele sale profunde, generând dezbateri și analize aprofundate în comunitatea literară. Gospodinov este apreciat pentru abilitatea sa de a aborda subiecte complexe într-un mod accesibil și emoționant, aducând contribuții semnificative la literatura contemporană.

Premiul International Booker Prize consolidează și mai mult poziția lui Gheorghi Gospodinov în peisajul literar global și îi oferă o platformă mai largă pentru a-și împărtăși povestea și ideile cu cititorii din întreaga lume. Este de așteptat ca această distincție să îi aducă și mai multă atenție și să deschidă noi oportunități pentru traducerea și promovarea operei sale în diverse limbi și culturi.

Cărți preferate în funcție de generație: Descoperind trecutul și influența literaturii asupra fiecărei epoci

Cărți preferate în funcție de generațieLiteratura are puterea de a conecta oamenii în timp și spațiu, permițându-le să exploreze experiențe și idei din alte epoci și culturi. În funcție de generația în care s-au născut, oamenii dezvoltă preferințe și afinități literare distincte, influențate de contextul social, politic și cultural în care au trăit. Descoperind cărțile preferate în funcție de generație, putem obține o perspectivă mai profundă asupra valorilor și preocupărilor fiecărei epoci.

Generația Baby Boomers (născuți între anii 1946 și 1964) au crescut într-o perioadă de schimbări sociale și politice radicale. Cărțile lor preferate reflectă adesea lupta pentru drepturile civile, războiul din Vietnam și valurile de mișcări contraculturale. Opere precum „To Kill a Mockingbird” de Harper Lee, „1984” de George Orwell și „One Hundred Years of Solitude” de Gabriel Garcia Marquez sunt considerate lecturi clasice ale acestei generații.

Generația X (născuți între anii 1965 și 1980) a fost influențată de schimbările tehnologice și de globalizare. Cărțile preferate ale acestei generații explorează adesea teme precum alienarea, consumerismul și instabilitatea vieții moderne. Operele lui Bret Easton Ellis, cum ar fi „American Psycho”, și romanele postmoderne ale lui David Foster Wallace, precum „Infinite Jest”, au capturat spiritul cinic și deziluzionat al acestei generații.

Generația Millennials (născuți între anii 1981 și 1996) a crescut în era internetului și a tehnologiei digitale. Cărțile lor preferate reflectă diversitatea și dorința de autenticitate. Romane precum seria „Harry Potter” de J.K. Rowling și „The Hunger Games” de Suzanne Collins au captivat imaginația și au promovat mesaje despre curaj, prietenie și justiție socială. De asemenea, mulți membri ai acestei generații au fost atrași de literatura Young Adult, inclusiv seria „Twilight” de Stephenie Meyer și „The Fault in Our Stars” de John Green.

Generația Z (născuți începând cu anii 1997) este cunoscută pentru conectivitatea lor digitală și preocupările lor în materie de drepturile omului și schimbările climatice. Cărțile preferate ale acestei generații explorează subiecte precum diversitatea, incluziunea și activismul social. „The Hate U Give” de Angie Thomas și „The Giver” de Lois Lowry sunt doar câteva exemple de lecturi populare. De asemenea, literatura science-fiction și distopică, cum ar fi seria „Divergent” de Veronica Roth și „Ready Player One” de Ernest Cline, sunt apreciate pentru explorarea unor viitoruri posibile și a dilemelor morale.

În prezent, generația Z continuă să descopere și să se conecteze cu o gamă largă de cărți, de la romane contemporane la non-ficțiune provocatoare. Literatura young adult rămâne populară, iar autorii precum Angie Thomas, Becky Albertalli și Marie Lu se numără printre preferații acestei generații.

Indiferent de generație, cărțile reprezintă o fereastră către lumi noi și perspectivă. Ele influențează valorile, cunoștințele și imaginația oamenilor și sunt oglinda societății în care trăiesc. Descoperind cărțile preferate ale fiecărei generații, putem înțelege mai bine evoluția gusturilor și preocupărilor literare de-a lungul timpului, precum și modul în care literatura continuă să își găsească locul în inimile și mințile noastre în fiecare epocă.

Top 10 cărți de citit în 2023: Descoperă operele remarcabile ale acestui an

The Starless Sea de Erin Morgenstern

foto: carturesti.ro

In fiecare an pasionații de lectură sunt nerăbdători să exploreze noi povești captivante și să se lase purtați în lumi imaginare. 2023 aduce cu sine o mulțime de cărți noi și promițătoare, scrise de autori talentați din diferite genuri literare. Pentru a te ajuta să navighezi prin numeroasele opțiuni disponibile, am pregătit un top 10 al cărților de citit în 2023. Această listă acoperă o gamă variată de genuri și promite să ofere lecturi captivante și inspiraționale în acest an.

 1. „The Starless Sea” de Erin Morgenstern: O poveste magică despre dragoste, aventură și descoperirea unui tărâm secret plin de mistere și magie.
 2. „The Vanishing Half” de Brit Bennett: O explorare profundă a identității rasiale și a secretelor familiei, urmărind viața a două surori gemene care își urmează drumuri diferite.
 3. „Klara and the Sun” de Kazuo Ishiguro: Un roman de știință-ficțiune emoționant despre inteligența artificială și legăturile umane, văzute prin ochii unui robot inteligent.
 4. „The Push” de Ashley Audrain: Un thriller psihologic tulburător care explorează maternitatea și puterea întunecată a legăturii dintre mamă și fiică.
 5. „The Sanatorium” de Sarah Pearse: Un roman de mister și suspans într-un sanatoriu izolat în Alpii Elvețieni, unde se dezvăluie secrete întunecate.
 6. „Project Hail Mary” de Andy Weir: De la autorul bestsellerului „The Martian”, acest roman captivant de știință-ficțiune ne poartă într-o misiune spațială epică pentru a salva omenirea.
 7. „Empire of the Vampire” de Jay Kristoff: Primul volum dintr-o nouă serie dark fantasy, plină de acțiune și creaturi supranaturale, în care un vânător de vampiri se confruntă cu forțele întunecate ale unui imperiu malefic.
 8. „The Last Thing He Told Me” de Laura Dave: Un thriller emoționant despre o femeie care investighează dispariția soțului ei și descoperă un labirint de minciuni și secrete.
 9. „The Rose Code” de Kate Quinn: Un roman istoric fascinant, inspirat de femeile din Bletchley Park, care au contribuit la descifrarea codurilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
 10. „The Anthropocene Reviewed” de John Green: Un volum de eseuri în care John Green explorează diverse aspecte ale vieții moderne și ale impactului uman asupra planetei.

Această listă de top 10 cărți de citit în 2023 oferă o varietate captivantă de opțiuni pentru pasionații de lectură. Fie că ești interesat de ficțiune magică, thriller psihologic sau știință-ficțiune epică, există ceva pentru toți în acest an. Aceste cărți promit să te transporte în lumi pline de aventură, mister și emoție, și să-ți ofere o experiență de lectură memorabilă.

Indiferent dacă preferi să explorezi teme profunde și personale sau să te lași purtat într-o poveste plină de acțiune și suspans, această listă acoperă diverse genuri literare pentru a-ți satisface gusturile și preferințele. Fiecare carte oferă o perspectivă unică și o poveste captivantă, iar autori precum Erin Morgenstern, Kazuo Ishiguro și Andy Weir sunt garanția unor lecturi de calitate.

Așadar, în 2023, explorează aceste cărți remarcabile și lasă-te purtat în lumi noi și captivante. Nu există limite pentru aventurile pe care le poți descoperi în paginile acestor cărți și pentru conexiunile emoționale pe care le poți forma cu personajele lor. Fii deschis și pregătit să te lași captivat de aceste opere literare remarcabile.

Cartea „Rezervă” a prinţului Harry record de vanzari

Cartea Rezerva - Printul Harry

Foto: Nemira.ro

Volumul de memorii al prinţului Harry, „Rezervă”, publicat de editura Nemira, s-a vândut în milioane de exemplare în întreaga lume, ajungând nr. 1 în topurile internaţionale. In Romania,  editura Nemira se află deja la al treilea tiraj, după nici o lună de la lansarea oficială.

Vanzari SUA: 1.830.000 de exemplare.
Vanzari Marea Britanie: 934.000 de exemplare.
Vanzari Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud şi India: 216.000 de exemplare.
Vanzari Canada: 259.000 de exemplare.

Cartea „Rezervă” ocupă locul 1 în topurile Amazon, Audible şi BN.com.
„Rezervă” a fost lansată la nivel internaţional pe 10 ianuarie 2023 în 16 limbi.

 

Data apariției10 ian. 2023
Titlu originalSpare
ISBN978-606-43-1450-5
Cod bară9786064314505
AutorPrințul Harry
TraducătorCarmen Neacșu, Cristina Nan, Oana Ionașcu, Smaranda Nistor
EdituraNemira
ImprintOrion
ColecțiaOrion
FormatHardcover
Dimensiuni165 x 235 mm
Nr. pagini456


Cartea poate fi comandata online aici

 

1000 de ani de bucurii și dureri, de AI WEIWEI

1000 de ani de bucurii și dureri, de AI WEIWEI

foto: Editura Trei

O istorie recentă a Chinei văzută prin ochii unuia dintre marii artiști ai secolului nostru

Disident chinez. Artist revoluționar. Simbol global.

Ai Weiwei povestește despre copilăria petrecută în exil, într-o regiune pustie cunoscută drept „mica Siberie”, despre mutarea în America în tinerețe și întoarcerea în China, dar și despre ascensiunea lui până la statutul de superstar al lumii artelor și activist internațional pentru drepturile omului și despre felul în care i-a fost modelată opera de viața sub un regim totalitar.
1000 de ani de bucurii și dureri este o poveste despre o creativitate excepțională și convingeri politice înfocate, dar și o aducere-aminte despre nevoia urgentă de a apăra libertatea de exprimare.

„Aceste memorii sunt și intime, și cuprinzătoare, o analiză asupra artei și libertății (…) O istorie sociopolitică fascinantă și o privire aruncată în culisele modului în care unul dintre cei mai importanți artiști în viață a devenit cine este.” – Time

„1000 de ani de bucurii și dureri poate fi considerat un alt act de sfidare (…) Cartea reprezintă efortul lui Ai Weiwei de a revendica trecutul dramatic al țării și al familiei sale.” – The Wall Street Journal Magazine

„Un document al convingerilor și activismului (…) o relatare lucidă despre doi artiști care au luptat împotriva convențiilor, loviți de toanele unei politici a absurdului.” – San Francisco Chronicle

„Mișcător (…) Ai nu lasă urmele vieții lui să rămână îngropate. Dezgroparea lor e un act de despovărare, o scrisoare deschisă către urmași, o suturare a trecutului și prezentului. Este refuzul de a fi doar un pion — și cea mai puternică afirmare a unui sine.” – The New York Times Book Review

„Opera lui te pune întotdeauna pe gânduri, este imprevizibilă și personală într-o măsură enormă.” – Elton John

„Captivantă… Recomandată din toată inima.” – Library Journal

AI WEIWEI este considerat unul dintre cei mai importanți artiști în viață din întreaga lume. S-a născut în 1957 la Beijing; în scurt timp, tatăl său a fost exilat în regiunea Xinjiang, de unde Ai a plecat în 1976. A urmat cursurile Academiei de film de la Beijing, iar ulterior s-a stabilit la New York. A revenit în China în 1993. Opera sa include lucrări de arhitectură, artă conceptuală, curatoriat, instalații artistice și fotografie și este influențată de activismul său social și atitudinea adesea critică la adresa guvernului chinez. A expus în întreaga lume și a primit numeroase premii prestigioase, atât pentru activitatea de activist pentru drepturile omului, cât și pentru opera artistică.

 

Nr. de pagini: 384

ISBN: 978-606-40-1346-0
Titlul original: 1000 Years of Joys and Sorrows: A Memoir
Limba originală: chineză
Traducere de: Radu Paraschivescu
Anul apariţiei: 2022
Format: 148 x 228 mm, hardcover cu supracopertă

Poate fi comandata online de aici.

Pasi prin viata, de Marina Badulescu

Pasi prin viata

sursa foto: https://marinabadulescupress.ro/

Pasi prin viata – Sfaturi nesolicitate pentru o viata inteleapta.

In prefata, renumitul jurnalist Octavian Stireanu marturiseste ca este suprins chiar de la inceput de arhitectura narativa a cartii: „Marina Badulescu ne ofera o carte in carte, printr-o constructie epica inteligenta si captivanta, desfasurata pe doua paliere distincte, dar care se impletesc fara sa se obstructioneze.

Nucleul principal al romanului este o carte publicata de personajul principal Monica Lazarescu sub titlul „Pasi prin viata”, carte care are ca personaj principal propriu o profesoara de limba engleza, Magda Barbu.

Despre aceasta carte sunt invitate/rugate sa se pronunte cele mai bune prietene din liceu ale Monicai. Comentariile acestora, dimpreuna cu flash-urile asupra propriei lor vieti, alcatuiesc al doilea palier epic al romanului Marinei Badulescu. Schematic spus, avem in fata o carte despre cum este inteleasa o alta carte.”

O carte pe care nu o vei lasa din mana. O carte care te va absorbi ca un film de dragoste, suspans si aventura.

Inca de la primele pagini romanul te cucereste prin viata pe care o emana, dar si prin pasii pe urmele carora mergi, care ba se tarasc, ba aluneca, ba se impotmolesc, ba salta nestapanit. Viata in hatisul ei de momente ilare, stari de bucurie, clipe dramatice sau situatii pe muchie de cutit te face sa treci prin toata paleta de trairi de la iubire – la gelozie, de la sentimentul de siguranta – la teama infernala de necunoscut, de la fericire sublima – la tragedie.

Pasii parcursi de-a lungul anilor pot fi perceputi tulburatori pentru unii, de neinchipuit pentru altii sau adevarate provocari, iar alegerile facute de catre personaje sunt vehement combatute, puternic aclamate sau barfite cu ipocrizie.

Cartea din carte este privita prin ochii a patru eroine difierite ca personalitate si experienta de viata este incitanta si spectaculoasa ca si cum s-ar reflecta intr-un diamant cu mai multe fatete.

Astfel realizam cum suntem priviti si, poate. judecati de cei din jur.

Va invitam sa descoperiti „sfaturile nesolicitate” presarate pe alocuri, pentru a va da seama la finalul romanului, ca ati devenit putin mai intelepti, mai buni cunoscatori ai caracterului uman, mai empatici, dar si ca ati aflat rezolvari inedite ale unor situatii ce pareau fara iesire.

Mai multe detalii despre Marina Badulescu.

CARACTERISTICI GENERALE

GenFictiune
SubgenDragoste
AutorMarina Badulescu
Editia1 edition
An publicare2019
Luna lansareNoiembrie
LimbaRomana
Tip copertaBrosata
FormatFizic
ISBN / ISSN978-606- 94832-0-6

DIMENSIUNI

Numar pagini312
Dimensiune (mm)140 x 210
Greutate400 g

Cartea poate fi cumparata online de aici.

„Europa mea”, de Gheorghe Ursu

„Europa mea”, de Gheorghe UrsuVolumul „Europa mea”, semnat de scriitorul şi disidentul Gheorghe Ursu, are o prefaţă semnată de Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu, şi o postfaţă de Ştefan Bosomitu.

„«După ce secretarul organizaţiei de bază a refuzat să mi dea recomandarea pentru călătoria peste hotare, după ce comitetul oamenilor muncii mi a respins recomandarea, după ce, la 10 luni după cele de mai sus, am scris o nouă cerere, după ce Sectorul de Partid mi a respins cererea, după ce am reuşit să mă înscriu pe lista de audienţe la Prim-Secretarul Sectorului de Partid, după ce Serviciul Personal mi a comunicat că răspunsul Sectorului de Partid a fost se respinge cererea, după ce m am adresat, conform legii, forului superior, după ce, trecând două luni şi neprimind răspuns scris, m am prezentat personal la Primăria Capitalei, după ce mi s a spus că acest for confirmă decizia ‘antevorbitorului’, după ce am înaintat o cerere preşedintelui Republicii, căci aşa i omul care are microbul călătoriilor, merge până n pânzele albe…»

 

„Astfel a primit tata, în 1978, ca şi în celelalte dăţi, paşaportul. Povestit cu dezarmanta sa candoare şi o singulară pasiune enciclopedică pentru arta şi viaţa cetăţii umane, acest mirabil periplu îi va marca, de fapt, destinul. În acea călătorie a reuşit să transmită Europei Libere o scrisoare despre o crimă neştiută a lui Nicolae Ceauşescu: sistarea lucrărilor de consolidare a blocurilor din capitală avariate de cutremurul din 1977, toate resursele, umane şi financiare, urmând să fie folosite pentru viitoarea Casă a Poporului. Scrisoarea a atras furia dictatorului şi a Securităţii şi laţul avea să se strângă în jurul tatei în decembrie 1984. A urmat deznodământul cunoscut. Ce rămâne? Deocamdată, un vid de justiţie. Şi lumea lui de pasiuni fără hotar, din care putem «vedea», în aceste pagini, o frântură” (Andrei Ursu).

Gheorghe Ursu (1926 1985), inginer constructor, scriitor şi disident român. Din 1950 a lucrat la Institutul de proiectări în construcţii ISLGC. În 1944 a debutat în literatură în cotidianul Ecoul, în pagina literară realizată de Miron Radu Paraschivescu, Virgil Ierunca şi Ion Caraion. În 1971, Editura Litera i a publicat volumul de versuri „Mereu doi”, cu un cuvânt înainte semnat de Nina Cassian. În perioada 1969 1982 a făcut mai multe excursii în Occident, în timpul cărora a intrat în legătură cu disidenţi români, printre care Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca. În toţi aceşti ani a devenit un critic vocal al abuzurilor regimului comunist, inclusiv prin scrisori care au fost citite la postul de radio Europa Liberă.

Pe 21 septembrie 1985 a fost arestat pe motiv că ar fi deţinut valută. De fapt, a continuat să fie anchetat violent de Securitate pentru „intensă activitate de propagandă duşmănoasă prin acţiuni directe sau prin intermediul unor oficine de propagandă reacţionară din străinătate”.

Pentru că a refuzat să se dezică de criticile aduse lui Nicolae Ceauşescu în scrisorile respective şi să şi trădeze prietenii, pe 17 noiembrie 1985 a fost ucis, prin tortură, de doi anchetatori din Direcţia a VI a Cercetări Penale a Securităţii. „Jurnalul intim” care a stat la baza anchetei şi pe care plănuia să-l prelucreze literar şi ulterior să l publice a fost confiscat şi distrus de anchetatori împreună cu alte manuscrise (jurnalul cuprindea 61 de caiete cu însemnări zilnice din perioada 1949-1984).

 

Cartea poate fi cumparata online de aici

„Violeta“, de Isabel Allende

„Violeta“, un nou roman de Isabel AllendeRomanul Violeta a fost lansat, simultan, în limbile spaniolă, engleză și română pe 25 ianuarie 2022.

Din 1920, când gripa spaniolă ajunge pe continentul sud-american, până în 2020, când pandemia de Coronavirus răvăşeşte întreaga lume, Violeta del Valle, protagonista noului roman semnat de Isabel Allende este martora unui secol de răsturnări politice, provocări economice, ideologii nefaste, luptă pentru drepturi şi supravieţuire. S-a aruncat în vâltoarea destinului cu entuziasm şi curaj, iar la capătul drumului, într-o lungă scrisoare adresată celui mai drag om din viaţa sa, rememorează tot ce a trăit. Confesiune şi bilanţ deopotrivă, se întoarce în ea la pasiunile care i-au schimbat traiectoria, la marile iubiri care i-au marcat existenţa, la perioadele de sărăcie şi de prosperitate, la pierderile devastatoare şi bucuriile copleşitoare.

Cărţile scriitoarei Isabel Allende s-au vândut în peste 250.000 de exemplare în România.

ISABEL ALLENDE, nepoata fostului președinte chilian Salvador Allende, s-a născut pe 2 august 1942 la Lima, în Peru. Își petrece copilăria în Chile, iar în timpul dictaturii lui Pinochet se refugiază în Venezuela, unde rămâne timp de 15 ani și lucrează ca ziaristă. În prezent locuiește în California. În 1982, primul ei roman, Casa spiritelor, are un succes fulminant și devine imediat bestseller internațional. În 1984 publică Despre dragoste și umbră, apoi Eva Luna (1987), Povestirile Evei Luna (1989) și Planul infinit (1991). În 1992, fiica scriitoarei, bolnavă de porfirie, moare. Următoarea ei carte, Paula (1994), îi este dedicată. De mult succes se bucură volumul Afrodita (1997), romanele Fiica norocului (1999) și Portret în sepia (2000), volumul de memorii Țara mea inventată (2003) și romanul Zorro (2005). În 2006 îi apare romanul Inés a sufletului meu, în 2007, volumul autobiografic Suma zilelor, în 2009, romanul Insula de sub mare, în 2011, Caietul Mayei, iar în 2012, volumul Dragoste. În 2014 vede lumina tiparului thrillerul Jocul RIPPER, în 2015, romanul Amantul japonez, în 2017, Dincolo de iarnă, în 2019, O lungă petală de mare, în 2020, Ce vrem noi, femeile? Despre dragostea nerăbdătoare, viața lungă și ursitoarele bune, iar în 2022, Violeta. În cariera sa literară, Isabel Allende a primit peste 60 de premii și distincții. În 1994, statul francez i-a conferit titlul de Chevalière de l’Ordre des Arts et des Lettres, iar în 2014 i s-a decernat Presidential Medal of Freedom. În 2018, în cadrul National Book Awards, a primit Medal for Distinguished Contribution to American Letters, fiind prima personalitate scriitoricească de limbă spaniolă căreia i se acordă această distincție. | www.isabelallende.com

 • Titlu: Violeta
 • An apariție: 2022
 • Ediție: I
 • Pagini: 376
 • Format: 13×20 cm
 • ISBN: 978-606-779-900-1
 • ColecțieSeria de autor Isabel Allende
 • Domeniuliteratură
 • Autor: Isabel Allende
 • Traducere: Cornelia Rădulescu

Cartea poate fi cumparata online de aici.