Categorie Definitii

Cele mai vechi cuvinte din lume

Cercetătorii au descoperit cele mai vechi cuvinte din lume, în număr de 23, care au aproximativ 15.000 de ani.

Cuvintele se regăsesc într-un nou document PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences), iar cercetătorii spun că provin din şapte familii de limbi din Europa şi Asia.

Cele mai vechi 23 de cuvinte sunt: eu, tu, nu, noi, că, a face, cine, aceasta, ce, bărbat, voi, vechi, mână, a auzi, foc, negru, a trage, coajă/scoarţă, a pluti, cenuşă, vierme, a scuipa şi mamă.

Caracterul atemporal al celor 23 de cuvinte dezvăluie importanța lor pentru om peste milenii. Tehnologia face să apară noi cuvinte în vocabular, dar cenușă incendiu, scuipat, mame vechi, viermi sunt constante pentru omenire.

Dictionar pentru Facebook si alte retele sociale

NU toti sunt obisnuiti cu prescurtarile sau formatul anumitor constructii verbale folosite de generatia tanara. Acest fenomen de modificare a limbajului este in continua ascensiune. Iata cateva din elementele unui dictionar ad-hoc de cuvinte si fraze folosite in comunicarea pe Facebook si in alte retele sociale:

ASAP: As Soon As Possible – Cât mai repede posibil

ASL: Age/ Sex/ Location – Vârstă, sex, locaţie

BRB: Be Right Back – Revin imediat

FYI: For Your Info – Pentru informaţia ta

FB: Facebook

GM: Good Morning – Buna dimineaţa

GN: Good Night – Noapte bună

LOL: Laugh out Loud – Râd tare

LMAO: Laugh my ass of – Râd foarte tare

LMFAO: Laugh my f**king ass off – Râd cel mai tare

Msg: Mesaj

PLS sau PLZ: Please – Te rog

PM me: Private Message me – Trimite-mi un mesaj pe privat

THX SAU TY: Thanks – Mulţumesc

U: You – Tu

WTF:  What the f**k – Ce dracu?

OMG-Oh my God – Incredibil sau Dumnezeule!

NPC – Nu ai pentru ce

NP: No Problem – Nicio problemă

ZZero

ZUP: What’s up? – Ce faci?

HRU – How are you? – Ce faci?

CF: Ce faci?

NB: Noapte bună

BN: Bine

BTW: By the way – Apropo

BDAY: Birthday – Zi de naştere

D/L: Download – Descărcare de pe internet

E1: Everyone – Toată lumea

F2F: Face to face – Faţă în faţă

ILY: I love you – Te iubesc

N1: Nice one – Asta este bună

SOS: Help – Ajutor

SS: So sorry – Îmi pare rău

W@: What? – Ce?

XLNT: Excelent

121: Unu la unu

143: I love you – Te iubesc

4: for – Pentru

^5: High five – Bate palma

🙂 Smile – Zâmbet

😉 Wink – A face cu ochiul

Happy Facebook!

Modificari DEX: Cuvintele „iubire”, „homosexualitate” si „sodomie” au noi definitii

DEXDefiniţiile unor termeni ca „iubire”, „homosexualitate” şi „sodomie” au fost modificate în DEX pentru a se asigura neutralitatea dicţionarului şi a nu „da note”, a declarat pentru Mediafax Monica Busuioc, cercetătoare la Academia Română.

Un nou tiraj al DEX a fost tiparit in februarie anul acesta, cu o serie de modificari, in urma unor sesizari de la o serie de asociatii, inaintate Academiei Romane de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, a declarat Monica Busuioc, sefa Sectiei de Lexicologie si Lexicografie a Institutului de Lingvistica „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Romane, care coordoneaza editarea unor publicatii ca Dictionarul Explicativ al Limbii romane (DEX) si Dictionarul Tezaur.

Alaturi de sesizari ale unor asociatii care reprezinta comunitatea roma si comunitatea evreiasca privind termeni ca „tigan” si „jidan”, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a mai inaintat Academiei solicitari ale Asociatiei Accept cu privire la definirea unor termeni din aria sexualitatii.

Cuvantul „iubire” era definit in DEX ca „sentiment de dragoste fata de o persoana de sex opus”, aceasta precizare „de sex opus” fiind inlaturata in noul tiraj.

Termenul „homosexual”, in explicatia caruia erau folosite cuvinte ca „inclinatie patologica” sau „anormala”, este explicat acum drept „persoana care manifesta atractie fata de persoane de acelasi sex”. Totodata, la „heterosexualitate” nu mai este facuta precizarea „personalitate normala”.

Din aceeasi arie, cuvantul „sodomie”, care definea o „relatie sexuala anormala”, este acum explicat drept „practicarea coitului anal”, conform Dictionarului medical.

Termenul „exhibitionism” nu mai denumeste o „perversitate sexuala”, ci o „deviatie a comportamentului sexual”.

Cesaria Evora

Cesaria Evora

Cesaria Evora supranumita "diva desculta"

Supranumita „diva desculta” datorita aparitiilor pe scena in picioarele goale, Cesaria Evora este cea mai cunoscuta cantareata de morna, un melanj intre fado portughez si blues.

Cesaria Evora s-a nascut in Mindelo, in insula Sao Vincente, Capul Verde, pe 27 august 1941. Si-a pierdut tatal la doar sapte ani si si-a petrecut primii anii din viata sub ingrijirea bunicii, fiind educata de calugarite. Duminicile canta in piata publica, acompaniata de fratele sau (Lela) la saxofon.

La 20 ani s-a indragostit de Eduardo, un marinar din Capul Verde (muzician si el), care a introdus-o in lumea stilurilor muzicale traditionale, coladeiras si mornas – cantece melancolice, de tristete si dor. Tot Eduardo o ajutat-o sa fie difuzata pe postul de radio local, Radio Mindela. A inceput astfel sa cante in localuri si hoteluri.

Desi a devenit Regina Mornas in Capul Verde, a ramas relativ necunoscuta la nivel international. De asemenea, situatia ei materiala a ramas dificila, in contextul crizei economice resimtite de intreaga populatie dupa proclamarea independentei Statului Insulelor Capului Verde. A renuntat la muzica timp de 10 ani si s-a luptat cu alcoolismul in ceea ce ea descrie ca fiind „perioada neagra” a vietii ei.

In 1987, incurajata de Bana, reputat muzician si filantrop, exilat din Capul Verde in Portugalia, Cesaria Evora a sustinut concerte in Portugalia. Treptat, cariera ei a reinceput sa prinda contur. Jose Da Silva, francez originar din Capul Verde, care avea sa-i devina ulterior mentor si producator oficial, a invitat-o la Paris, unde a inregistrat albumul La Diva Aux Pieds Nus (Diva Desculta) in 1988.

In 1992, a aparut Miss Perfumado, care avea sa o propulseze la statutul de star international, la varsta de 51 de ani. Piesa Sodade a devenit primul ei hit international (termenul portughez saudade, caracteristic muzicii din Capul Verde, este asemanator dorului romanesc: foarte greu de tradus, cuprinde o varietate de emotii – dor de casa, nostalgie, melancolie, tristete, regret).

Cesaria Evora canta intotdeauna cu picioarele desculte, in semn de solidaritate cu femeile si copiii saraci din tara sa. La inceputul acestui an, artista a fost decorata, la Paris, cu Legiunea de Onoare, cea mai inalta distinctie civila a Frantei.

Discografie Cesaria Evora: La Diva Aux Pieds Nus (1988), Distino Di Belita (1990), Mar Azul (1991), Miss Perfumano (1992), Cesaria (1995), Cabo Verde (1997), Cafe Atlantico (1999), Sao Vincente Di Longe (2001), Voz D’Amor (2003), Rogamar (2006), Nha Sentimento (2009).

Dictionarul Collegiate de la Merriam Webster a adoptat cuvantul „tweet” si expresia „social media”

Dictionarul CollegiateCuvantul „tweet” şi expresia „social media” au fost introduse de Merriam Webster, o subsidiară a Encyclopedia Britannica, în dicţionarul american Collegiate, alături de alte 150 de cuvinte.

Dictionarul Oxford le-a luat-o însă înainte, pentru că a introdus deja de săptămâna trecută cuvântul „tweet”, cât şi „retweet”, dar şi „sexting”.

Dictionarul Collegiate nu a mai fost revizuit din 2009, când au fost introduse cuvinte precum „vlog”, „webisode”, „flash mob” sau „pdf”. Între cuvintele adăugate în dicţionar în această săptămână se numără şi termeni tehnologici precum „m-commerce”(comerţ via e-mail), dar şi „cougar”(femeie în vârstă în căutare de companie masculină), „fist bump”(un gest de salut asemănător bătutului palmei în aer) şi „bromance”(o relaţie amoroasă între doi sau mai mulţi bărbaţi).

Când alegem cuvintele pe care le introducem în dicţionar, luăm în calcul cuvinte folosite foarte des şi în diferite contexte„, explică Peter Sokolowski, editor al dicţionarului.

Abrevieri

ABREVIÉRE, abrevieri, (< abrevia) s. f. Faptul de a abrevia; concr. cuvânt, grup de cuvinte etc. care a fost prescurtat; prescurtare. Ex. op. cit. (= opera citată). A. se folosesc, în general, în lucrările științifice; lista acestor abrevieri, împreună cu explicațiile lor, este publicată, de obicei, la începutul lucrării.  (Sursa: Dictionar Explicativ)

Cele mai cunoscute abrevieri utilizate in cazul redactarii unei lucrari sunt:

– î.Hr.; d.Hr. = înainte, după Hristos;
– a.c. = anul curent;
– a.m. = antemeridian;
– bd. = bulevardul;
– cca = circa (fără punct!);
– cf. = compară;
– dl = domnul (fără punct!);
– D-lor = Domniile lor;
– dlor = domnilor;
– d-lor = dumnealor;
– d-lui = dumnealui;
– dna = doamna;
– dnei = doamnei;
– dra = domnişoarei;
– D-sa = Domnia sa;
– D-ta = Domnia ta;
– d-ta = dumneata;
– Dvs. = Domnia voastră;
– dvs. = dumneavoastră;
– ed. = ediţie;
– ed. cit. = ediţia citată (nu în italice!)
– ibid. = ibidem;
– id. = idem;
– loc. cit. = locul citat;
– ms. = manuscris;
– mss. = manuscrisele;
– n. = nota;
– n.a. = nota autorului;
– n.t. = nota traducătorului;
– N.B. = nota bene;
– op. cit. = opera citată;
– p. = pagina
– pp. = paginile;
– passim = în mai multe locuri;
– p.m. = postmeridian;
– r. = rîndul;
– Sf. = Sfîntul, Sfînta;
– s.v. = sub voce;
– ş.a. = şi alţii
– şi urm. = şi următoarele;
– v. = versul;
– vol. = volumul;

In redactarea unor lucrari abrevierile de genul cap. (capitolul); sec. (secolul) sunt indezirabile.

Loto 6/49 – Loteria Romana

Loto 6 49 - Loteria RomanaJocul Loto 6/49 este un joc de tip loto, in care numerele dintre care participantii si le aleg pe cele pe care le joaca sunt cuprinse intre 1 si 49, o varianta simpla avand 6 numere. Principiile de joc pentru acest sistem sunt aceleasi ca la celelalte jocuri de tip loto, particularizand la 6 numere din 49.

Descarca:

Tragerea la sorti a numerelor castigatoare se face prin extragere din urna a 6 numere, participantilor oferindu-li-se 4 categorii de castiguri, dupa cum urmeaza:

 • Categoria 1 – toate cele 6 numere extrase
 • Categoria 2 – 5 numere din cele 6 extrase
 • Categoria 3 – 4 numere din cele 6 extrase
 • Categoria 4 – 3 numere din cele 6 extrase

Participarea la Loto 6/49 se face pe bilete speciale, iar tragerile au loc de doua ori pe saptamana, in zilele de joi si duminica.

JOKER – Loteria Romana

JOKER Loteria RomanaJOKER este jocul de tip LOTO care face parte din portofoliul de produse al Loteriei Romane din anul 2000.

Participarea la acest joc se face prin alegerea a doua seturi de numere: 5 sau mai multe, cuprinse intre 1 si 45 si unul sau mai multe, cuprinse intre 1 si 20. Tragerea consta din 5+1 numere, extrase din aceleasi doua domenii (1-45, respectiv 1-20) mai precis doua seturi care numai impreuna formeaza varianta castigatoare: unul de 5 numere si unul de un singur numar.

Descarca:

Categoriile de castiguri la JOKER sunt urmatoarele:

 • Categoria 1 – toate cele 5 numere din primul set si JOKER-ul
 • Categoria 2 – toate cele 5 numere din cele 5 ale primului set
 • Categoria 3 – oricare 4 numere din cele 5 ale primului set si JOKER-ul
 • Categoria 4 – oricare 4 numere din cele 5 ale primului set
 • Categoria 5 – oricare 3 numere din cele 5 ale primului set si JOKER-ul
 • Categoria 6 – oricare 3 numere din cele 5 ale primului set
 • Categoria 7 – oricare 2 numere din cele 5 ale primului set si JOKER-ul
 • Categoria 8 – oricare numar din cele 5 ale primului set si JOKER-ul

Tragerea Joker are loc saptamanal, in zilele de joi si duminica.