Categorie Eveniment

Doina Ruști prezintă Volumul „Omulețul roșu” la Circolo dei Lettori din Torino

Doina Ruști

foto: ICR.ro

Volumul „Omulețul roșu”, publicat într-o nouă ediție în italiană, revizuită și modificată la cunoscuta editură Sandro Teti Editore din Roma, va fi prezentat sâmbătă, 18 decembrie, ora 18.00, la Circolo dei Lettori din Torino, în prezența scriitoarea Doina Ruști și a traducătorului său, prof. Roberto Merlo de la Universitatea din Torino.

Întâlnirea literară cu scriitoarea Doina Ruști la Torino este organizată de Accademia di Romania in Roma, Circolo dei Lettori din Torino și Librăria Luxemburg din Torino, în parteneriat cu Departamentul de Limbi și Literaturi Străine și Culturile Lumii din cadrul Universității din Torino, Sandro Teti Editore din Roma, patronajul Salonului Internațional de Carte de la Torino și al Consulatului General al României la Torino.

Doina Ruști (15 februarie 1957) cu strămoși veniți din Muntenegru, turci, evrei și mai ales români dunăreni, scrie proză caracterizată printr-un balcanism accentuat și cu un imaginar de surse diverse. Și-a petrecut copilăria într-un sat din sudul României (Comoșteni), într-o familie de învățători, care făceau eforturi mari să supraviețuiască într-o lume comunistă. Regulile absurde și haosul instalat la sfârșitul dictaturii transpar ficțional în Fantoma din moară, roman care aduce un univers fabulos, stăpânit de fantome și de hierofanii. Romanul a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România, fiind considerat „una dintre cele mai convingătoare și expresive ficțiuni despre comunismul autohton, publicate în ultimul deceniu” (Paul Cernat). În Encyclopedia lui J. A. Weinstock, romanul Fantoma din moară este încadrat în stilul neogotic. În același registru fantastic sunt scrise și ale romane. Zogru (tradus în italiană, maghiară, spaniolă, bulgară) creează un personaj insolit și un tip de fantastic înrudit cu cel din picturile lui Chagall, după cum remarca un cotidian din Santiago de Chile. Recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor, a beneficiat de o bursă a guvernului maghiar și de cronici entuziaste. În aceeași manieră sunt scrise și romanele Omulețul roșu (2004), Homeric (2019) și Paturi oculte (2021), dar mai ales Mâța Vinerii. Acesta din urmă, probabil cel mai tradus roman al scriitoarei, a primit Premiul pentru cea mai bună carte tradusă din partea Uniunii Scriitorilor Maghiari, fiind elogiat pentru tipul de imaginar și pentru stil. Un loc special ocupă romanul Manuscrisul fanariot (2015), tradus parțial în engleză, care abordează un tip de realismul magic, fabulatoriu și liric pe alocuri. Alte romane adoptă un realism crud. Între acesta, Lizoanca, despre care presa din țară și din străinătate a scris la superlativ, a primit Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, 2009. La publicarea primei ediții în italiană a romanului Omulețul roșu, volumul s-a bucurat de cronici pozitive în Italia, fiind apreciată atât originalitea expresiei (La Stampa), cât și complexitatea subiectului (Il Venerdì di Repubblica) și tipul de fantastic (Stato). Trăiește în București, este scenaristă, iar ocazional face și regie de film. A regizat un film de scurtmetraj, după povestirea sa, Cristian, care a avut premiera la Cannes, 2015, fiind selectat și în alte festivaluri internaționale. De asemenea, a scris dialogurile pentru Miracolul din Tekir (Premiul pentru cel mai bun film elvețian, Zürich, 2016) și scenariul pentru documentarul The Greek Slave (r. Germain Kanda), selectionat la One World Romania’s, 2015.

Roberto Merlo este conferențiar de Limba și Literatura română la Departamentul de Limbi și Literaturi străine și Culturi moderne al Universității din Torino. S-a format ca românist la Universitățile din Torino, Cluj şi București. A publicat numeroase studii consistente despre literatura română contemporană și despre traducerile de care e bucură scriitorii români în Peninsulă. A tradus numeroase volume din literatură română modernă și contemporană, mai ales proză: Bogdan Suceavă, Gabriela Adameșteanu, Doina Ruști: „L’omino rosso” (2012; 2021) și „Zogru” (2010) și teatru, cu rare dar fascinante incursiuni în lumea poeziei, prilejuite de versurile lui Matei Vișniec și Marta Petreu.

Pentru mai multe informații privind participarea la eveniment: https://torino.circololettori.it/l-omino-rosso-2/.

Sursa: icr.ro

Very Peri – Nuanţa albastru brebenoc sau saschiu – culoarea anului 2022

Culoarea anului 2022Nuanţa albastru brebenoc sau saschiu a fost aleasă de compania Pantone drept culoarea anului 2022 şi este botezată Very Peri.

Very Peri a fost descrisă de Pantone ca „o nuanţă de albastru brebenoc”. Nuanţa a fost anunţată de apariţia metaverse-ului şi de impactul carantinei în contextul pandemiei.

„Pantone 17-3938 Very Peri este simbol al spiritului epocii şi al tranziţiei în care ne aflăm. În timp ce ieşim dintr-o perioadă intensă de izolare, noţiunile şi standardele noastre se schimbă, iar vieţile noastre fizice şi digitale au fuzionat în noi moduri”.

„MO” în regia lui Radu Dragomir, la Milano, în cadrul Zilelor Filmului European

MO în regia lui Radu Dragomir

foto: ICR.ro

Institutele culturale europene și misiunile diplomatice membre ale clusterului EUNIC invită publicul la Cineteca Milano Meet, la Zilele Filmului European, între 10 și 12 decembrie 2021. Evenimentul cuprinde o selecție de producții cinematografice europene din ultimii ani. În această a patra ediție sunt programate filme din Elveția, Franța, Germania, Polonia, Republica Cehă, România, Spania, Ungaria și Wallonie-Bruxelles International. Cu aceeași bogăție culturală a fiecărei ediții, cele nouă filme traversează genuri diferite, cu povești fascinante și personaje fictive sau reale, mereu apropiate de experiența și sentimentele umane.

Zilele Filmului European / Giornate del Cinema Europeo este un proiect al clusterului EUNIC Milano, în colaborare cu Cinemateca din orașul omonim. România este reprezentată de pelicula MO (2019, r. Radu Dragomir), care va avea loc la MEET Digital Culture Center, Viale Vittorio Veneto 2, Milano, pe data de 12 decembrie 2021, la ora 14:30. Bilete: la casă sau online.

Sinopsis „MO”/„Il Professore” (2019, 77 min.) Mo şi prietena ei sunt prinse copiind de către cel mai sever profesor din facultate. După ce îl roagă să mai dea o dată examenul, profesorul le invită la el acasă, unde cele două studente vor fi supuse unui examen neașteptat. Totul pare o glumă, până când Mo îşi pierde controlul. Filmul, care a avut premiera în sălile românești în 2019, este primul lungmetraj semnat de regizorul Radu Dragomir și îi are ca protagoniști pe actorii Dana Rogoz, Răzvan Vasilescu și Mădălina Craiu.

Programul complet al proiecțiilor:

Vineri 10 decembrie 2021

21:00 – 100 Dinge, Florian David Fitz, Germania, 2018, 111’, cu subtitrare în italiană;

 

Sâmbătă 11 decembrie 2021

14:30 – Fuga, Agnieszka Smoczynska, Polonia, 2018, 100’, cu subtitrare în italiană;

16:45 – Spirale, Cecilia Felméri, Ungaria, 2020, 98’, cu subtitrare în italiană;

18:45 – Sympathie pour le diable, Guillaume de Fontenay, Franța, 2019, 109’, cu subtitrare în italiană;

21:00 – Havel, Slávek Horák, Rep. Cehă, 2020, 104’, cu subtitrare în italiană.

Duminică 12 decembrie 2021

14:30 – MO – Il Professore, Radu Dragomir, România, 2019, 80’, cu subtitrare în italiană;

16:15 – Troisièmes noces, David Lambert, Belgia, 2018, 98’, cu subtitrare în italiană;

18:30 – Jaulas, Nicolás Pacheco, Spania, 2018, 96’, cu subtitrare în italiană – În prezența regizorului Nicolás Pacheco;

21:00 – Il mio corpo, Michele Pennetta, Elveția, 2020, 81’, cu subtitrare în italiană – În prezența regizorului Michele Pennetta.

EUNIC Milano (European National Institutes for Culture), înființat la 1 aprilie 2008, este parteneriatul instituțiilor culturale și consulare naționale europene, al cărui scop este crearea de contacte stabile și forme de colaborare între organizațiile participante, dezvoltarea și promovarea diversității culturale, înțelegerea reciprocă între societățile europene, consolidarea dialogului internațional și cooperarea cu țările non-europene.

Biletele pentru Zilele Filmului European pot fi achiziționate pentru fiecare film în parte, la prețul de 5 EUR sau, pentru toate filmele, abonament la prețul total de 20 EUR:
https://meet.cinetecadimilano.18tickets.it/giornate_del_cinema_europeo

În conformitate cu dispozițiile în vigoare, la intrarea în sală este necesară prezentarea unui Certificat Verde Covid, care să ateste una dintre situațiile: persoana este vaccinată anti-COVID-19, cu condiția ca prima doză să fie administrată cu cel puțin 15 zile în urmă sau cu ciclul de vaccinare complet; persoana este vindecată de COVID-19, cu cel mult 6 luni înainte de eveniment; persoana a efectuat, cu cel mult 48 de ore înainte de eveniment, un test antigenic rapid sau molecular cu rezultat negativ.

Târgul online de carte şi experienţe culturale LibFes

Târgul online de carte şi experienţe culturale LibFest s-a deschis miercuri şi invită cititorii la peste 150 lansări şi dialoguri. Pe cele 115 standuri virtuale vor fi peste un milion de cărţi, atât apariţii noi, cărţi cu autograf, dar şi volume bestseller, toate aflate la reducere, anunţă organizatorii.

Iubitorii de carte vor putea intra în dialog virtual cu autori precum Mircea Cărtărescu, Dumitru Constantin Dulcan, Ioan Aurel Pop, Gabriel Liiceanu, Tatiana Ţîbuleac, Doina Ruşti,  Petronela Rotar, Cristina Andone, Ioana Chicet-Macoveiciuc, Gaspar Gyorgy, Guzel Iahina,  Suleika Jaouad, Sofi Oksanen, Kate Rose, Ohara Donovetsky, Rachel Hawkins şi mulţi alţii.

Ediţia din această toamnă marchează, în cele patru zile-maraton de experienţe culturale, şi 30 de ani de la înfiinţarea Libris, prin dezbateri şi dialoguri despre raportarea românilor la carte în ultimii 30 ani.

Peste 8.000 titluri de beletristică, 2.000 titluri de business şi dezvoltare personale, 8.500 titluri pentru copii şi multe altele se vor număra printre atracţiile târgului online de carte şi experienţe culturale LibFest ce se va desfăşura în perioada 24-27 noiembrie.

Fiecare zi de târg va debuta dis de dimineaţă şi va aduce câte 12 ore de evenimente şi lansări de carte, oferte speciale şi reduceri de până la 80%.

Printre cele mai aşteptate dialoguri se numără cele cu Suleika Jaouad, autoarea romanului-fenomen „Între două lumi. Amintiri dintr-o viaţă suspendată”, cel cu Guzel Iahina, odată cu lansarea volumului „Trenul spre Samarkand”, cu Mircea Cărtărescu, care lansează volumul „Melancolia”, cu Dumitru Constantin Dulcan la aniversarea a 40 de ani de la editarea volumului „Inteligenţa materiei”, cu Niculina Gheorghiţă şi tema „Autenticitatea. Calea spre împlinirea vieţii psihice şi emoţionale” sau Gáspár György cu lansarea aniversară a volumului „Copilul invizibil”.

Dezbateri pe teme contemporane: sănătate mentală şi fizică, educaţie, literatură pentru adolescenţi

Pe lângă aceste interviuri, ediţia a doua a târgului organizat de Libris propune teme noi de discuţie, alături de specialişti, legate, printre altele, de creativitate, sănătatea mentală şi fizică sau despre importanţa cărţilor în educaţie ori literatura pentru adolescenţi.

Astfel, Gabor Maté, Guzel Iahina, Yuval Noah Harari, Dumitru Constantin Dulcan, Ioan Aurel Pop, Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu, Tatiana Ţîbuleac, Sofi Oksanen, Gytha Lodge, Kate Rose, Ohara Donovetsky, Rachel Hawkins, Niculina Gheorghiţă, Petronela Rotar, Ioana Chicet-Macoveiciuc, Gaspar Gyorgy, Georgeta Filitti, Etgar Keret sunt alte câteva dintre numele despre ale căror cărţi se va discuta în LibFest, ediţia noiembrie 2021.

LibFest a pregătit peste 5.500 de volume ce vor fi livrate cu autograful autorului. Printre acestea se numără Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Radu Oltean, Radu Paraschivescu, Dumitru Constantin Dulcan, Gaspar Gyorgy, Petronela Rotar, Niculina Gheorghiţă, Mirela Retegan, Dorel Vişan.

Două generaţii de librari, în dialog despre 30 de ani de carte în România

Evenimentul se va încheia cu un dialog despre cei 30 de ani Libris şi cele două generaţii de librari, timp în care peste 1,6 milioane de clienţi au trecut pragul librăriei online şi offline. Despre provocările acestor ani, şi mai ales despre ce urmează, vor discuta Andreea Esca cu Ana Oniţă, co-fondator Libris, Virgil Oniţă, co-fondator Libris, Laura Ţeposu, CEO Libris, Rodica Totoianu, director comercial şi Augusta Oniţă, director achiziţii, oamenii cu care a început întreaga poveste.

Programul complet al LibFest, precum şi evenimentele – lansări şi dialoguri – este în pagina dedicată https://www.libris.ro/libfest/program, alături de întreaga ofertă de carte, pe site-ul www.libris.ro şi pe pagina de Facebook a Libris.ro.

„Vax” – cuvântul anului la Oxford English Dictionary

Oxford English Dictionary„Vax” a fost ales cuvântul anului de către lexicografii de la Oxford English Dictionary (OED).

„Vax” şi „vaxx” sunt ambele acceptate ca scriere, însă forma cu un singur x este mai comună.

Definiţiile Oxford English Dictionary pentru „vax” sunt: un vaccin sau vaccinare; tratarea (cuiva) cu un vaccin pentru a produce imunitate împotriva unei boli, a vaccina; vaxxie, o fotografie făcută în timpul sau imediat după vaccinare, mai ales împotriva Covid-19, şi partajată online, un selfie de vaccinare; anti-vax, opus vaccinării; anti-vaxxer, o persoană care se opune vaccinării; double-vaxxed, cel care a primit două doze de vaccin.

Cuvântul câştigător de anul acesta la Oxford, „vax”, a fost înregistrat prima dată în engleză în 1799, în timp ce derivatele sale „vaccine” şi „vaccination” au apărut în 1800.

Toate aceste cuvinte vin din latinescul „vacca”, ce înseamnă „vacă”. Potrivit OED, acest lucru se datorează muncii de pionierat a medicului englez Edward Jenner împotriva vărsatului de vânt la finalul anilor 1790 şi începutul anilor 1800.

 

Pelicam, singurul festival de film din România dedicat mediului înconjurător

Festival de fil Pelicam10 zile pline de documentare despre mediu și oameni în premieră națională, întâlniri cu regizori străini, dezbateri alături de jurnaliști și activiști de mediu și ateliere pentru copii, toate acestea începând cu 15 octombrie când începe Pelicam, singurul festival de film din România dedicat mediului înconjurător.

Programul de filme​ include cele mai recente documentare de mediu, atent curatoriate, prezentate în premieră națională într-o ediție online.​ ​Fiecare film din cadrul festivalului va putea fi văzut online, la ora programată pe online.pelicam.ro Unele proiecții vor fi însoțite la final de discuții sau dezbateri. Programul integral al proiecțiilor, atelierelor și al evenimentelor conexe este disponibil pe site-ul pelicam.ro. ​

Filmul de Deschidere

Documentarul​ ​Once upon a time in Venezuela / “A fost odată în Venezuela”​, ​va​ ​deschide oficial festivalul Pelicam ​vineri, 15 octombrie​, proiectat în premieră națională de la​ ora 21:00. Once upon a time in Venezuela este propunerea Venezuelei la Oscar, categoria cel mai bun film documentar și se afla în competiție pentru trofeul Pelicam.

“Cine apără ziua de mâine” – tema celei de-a zecea ediții

Tema acestei ediții reflectă realitatea ultimilor ani și aduce în atenția publicului ceea ce organizațiile internaționale de drept de mediu încearcă să ne spună de mult. Oamenii mor luptând pentru dreptul de a avea ape, păduri și ecosisteme sănătoase. Conform celui mai recent raport Global Witness, în 2019 au fost raportate 212 decese, oameni apărându-și pământurile și mediul. Doi dintre ei erau pădurari în România.

Pelicam Talks:

Pelicam Talks, discuțiile pe teme de mediu cu publicul ​Pelicam au devenit o parte esențială a festivalului în ultimii ani. ​2 teme mari vor fi dezbătute la ediția de anul acesta.

Pelicam Talk #1 Jurnalismul de mediu

Invitați: Anca Iosif (DOR), Oana Racheleanu (Green Report), Ioana Moldovan (Documentaria) și Andrei Ciurcanu (Rise project, OCCRP)

Sâmbătă, 16 octombrie de la 18.30

Pelicam Talk #2 Mobilizare și Rezistență

Invitați: Roxana Pencea-Bradatan (SRM, Declic) și Loredana Pană (Mai Mult Verde)

Sâmbătă, 23 octombrie de la 18.30

Dezbaterile vor avea loc pe online.pelicam.ro la orele stabilite.

Atelierele pentru copii

Unice prin abordarea lor, atelierele pentru copii realizate în parteneriat cu Seneca EcoLogos se întorc și in 2021. Cinci ateliere a câte 17 locuri fiecare îi așteaptă pe copiii între 7 și 12 ani să descopere cinci subiecte pe care le vom regăsi și în filmele acestei ediții. Atelierele vor avea loc în București la Seneca Anticafe și accesul este gratuit, pe bază de înscriere.

Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni 
este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

Sponsorul principal al festivalului : Orange

Sponsor: Saga Film

Parteneri: Seneca EcoLogos, Digidemat, Editura Seneca, Green Film Network

Parteneri instituționali: Ambasada Olandei la București, Ambasada Spaniei la București, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Royal Danish Embassy Bucharest, Ambasada Elveției în România.

Parteneri media : Radio Guerilla, DOR, Scena9, EduPedu, Hotnews.ro.

„Constantin Silvestri în cronici și interviuri, 1930-1959”, de Cristina Enășescu

Volum Constantin Silvestri în cronici și interviuri, 1930-1959

foto: ICR.ro

Volumul „Constantin Silvestri în cronici și interviuri, 1930-1959”, realizat de istoricul Cristina Enășescu și publicat de Editura Institutului Cultural Român, va fi lansat joi, 23 septembrie 2021, de la ora 16.00, în foaierul Ateneului Român, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, la standul Librăriilor Humanitas. La eveniment vor participa, alături de autoarea volumului, Mirel Taloș, președintele Institutului Cultural Român, Iosif Ion Prunner, președintele Fundației Silvestri, pianista Lena Vieru Conta. Lansarea de la Ateneul Român va avea loc înaintea concertului de la ora 16.30. Oratoriul Strigoii – manuscris enescian finalizat postum și înregistrat în premieră absolută la Berlin în 2019, cu Radio Symphonieorchester Berlin – va putea fi ascultat pentru prima dată în Festival, interpretat de Filarmonica George Enescu, condusă de dirijorul Gabriel Bebeșelea.

„Volumul de față, strâns laolaltă, îngrijit și adnotat cu minuțiozitate de Cristina Enășescu, are ceva dintr-o expoziție de pictură. E ca și cum fiecare capitol, fiecare cronică muzicală, interviu ori dare de seamă, fiecare enumerare ori anexă ar surprinde ceva, o fațetă unică a portretului unui om care a fascinat și continuă să o facă: genialul Constantin Silvestri. E o carte în care ai ce să citești și în care găsești, la fiecare pagină, idei asupra cărora te poți opri să reflectezi. Nu-ți poți opri șuvoiul de exclamații mirate, dar mereu confirmate de conținutul acestor pagini: ce lume!, ce stil!, ce anvergură!, ce directețe și spirit pătrunzător!”, apreciază compozitorul și muzicologul Dan Dediu, în prefața volumului. „Se cuvin laude pentru această inițiativă editoriată tuturor celor care au sprijinit-o și făcut-o posibilă. Este un cadou ce ni se face la jumătate de secol de la moartea prematură a celui despre care George Enescu spunea: De acum eu pot muri, pentru că urmașul meu va fi Silvestri”, subliniază Dan Dediu, la finalul textului său.

„Cu acest volum care adună cele mai importante articole apărute în ziarele și revistele din România, în perioada februarie 1930-iulie 1959, dorim să-l omagiem pe compozitorul, pianistul și dirijorul Constantin Silvestri, la 50 de ani de la încetarea sa prematură din viață”, a declarat istoricul Cristina Enășescu. „Fără a dori o periodizare a articolelor, alta decât cea cronologică, aceasta apare legată de momentele de viață ale artistului, dar și de contextul politic în care se desfășoară activitatea la care se face referire în respectiva cronică”, precizează autoarea volumului.

Constantin Silvestri (1913-1969), dirijor, compozitor şi pianist, s-a născut la Bucureşti pe 31 mai 1913 şi a murit pe 23 februarie 1969 la Londra. A urmat cursurile Conservatorului din Bucureşti, a studiat compoziţie cu Mihail Jora şi pian cu Florica Musicescu. La vârsta de zece ani a debutat pe scenă în calitate de pianist. A susţinut primul concert de dirijat la Orchestra Radio pe 29 martie 1939, cu o lucrare în primă audiţie.

La Ateneu, primul concert de dirijat a avut loc pe 2 mai 1940. A fost director la Operă între decembrie 1953 şi aprilie 1955. A fost numit director al Filarmonicii din Bucureşti între 1947 şi 1953. A fost profesor de dirijat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“, între 1948 şi 1959. Pe 13 septembrie 1958 a dirijat premiera românească a operei „Oedipe” de George Enescu. A fost distins cu patru premii „George Enescu“. Pleacă definitiv din ţară la începutul anului 1959, cu ocazia unui turneu, stabilindu-se întâi la Paris. În 1961 a fost numit dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Bournemouth (Marea Britanie), la pupitrul căreia va ramâne până la sfârşitul vieţii. A realizat numeroase turnee, dirijând în principalele centre muzicale din Europa, dar şi din Japonia, Australia şi America de Sud. A murit prematur, într-un spital londonez, pe 23 februarie 1969.

***

Având în vedere reglementările legale în vigoare (respectiv prevederile din Anexa nr. 3 art. 1 pct. 7. Și 8¹ din H.G. 932/2021, cu toate modificările la zi) desfășurarea activității cu publicul în cadrul Ateneul Român se face în următoarele condiții:

Este permis accesul până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu purtarea măștii de protecție. În perioadele în care incidența este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, participarea este permisă doar pentru persoanele care:

▪ sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,

▪ prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau

▪ prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 48 de ore.

Sursa: ICR.ro

 

Noaptea Albă a Filmului Românesc la Bucuresti si Cluj-Napoca

Noaptea Albă a Filmului RomânescPeste 40 de filme româneşti vor rula vineri în cadrul evenimentului „Noaptea Albă a Filmului Românesc”, care celebrează, pentru al 12-lea an, cinema-ul autohton, poveşti de dragoste, de familie, drame, comedii, thrillere şi documentare urmând a fi proiectate în 15 locuri din Bucureşti şi Cluj-Napoca.

În Capitală, filmele vor putea fi văzute la Cinema sub clar de lună (Grădina Muzeului Naţional al Literaturii Române), Cinema Elvire Popesco (interior şi în aer liber), Cinema Muzeul Ţăranului, Amfiteatru TNB – Open Air, Cinemateca Union, Hollywood Multiplex – Bucureşti Mall, Happy Cinema – Liberty Mall, UNATC – Sala de cinema, Grădina cu filme CREART, Unteatru – Open Air, J’ai Bistrot, Grădina Alhambra, Mercato Kultur, Deschis Gastrobar, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

La Cluj-Napoca, cinefilii se vor bucura de filme româneşti la Cinema Victoria.

Pentru majoritatea locaţiilor, biletele pot fi cumpărate pe Eventbook.ro şi la casierii. În cele cu intrare liberă, accesul se va face în limita locurilor disponibile sau, după caz, rezervând un bilet cu valoare zero pe Eventbook.ro. Excepţie fac Happy Cinema (bilete pe happycinema.ro şi la casierie), Hollywood Multiplex (pe Cinemagia.ro şi la casierie) şi J’ai Bistrot (rezervări prin telefon). La Cinema Victoria din Cluj, biletele se găsesc pe cinemavictoria.ro şi la casierie.

Evenimentul va avea loc cu respectarea măsurilor de siguranţă necesare în această perioadă.

„Noaptea Albă a Filmului Românesc” este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, în parteneriat cu Asociaţia Film şi Cultură Urbană.

Festivalul European TRANSPOESIE, ediția a 11-a

 Festivalul European TRANSPOESIE

foto: icr.ro

A 11-a ediţie a Festivalului European TRANSPOESIE, organizat de EUNIC Brussels – Rețeaua Institutelor Culturale ale Uniunii Europene, în parteneriat cu Primăria orașului Bruxelles, cu Societatea de transport în comun STIB și în colaborare cu Platforma Europeană de Poezie VERSOPOLIS, va avea loc în perioada 23 septembrie – 21 octombrie 2021.

Tema de anul acesta este „To be in the (K)now – poetry as a means of social expression.” Poezia ca mijloc de expresie socială explorează prezentul contemporan și post-pandemic, împărtășind creații din întreaga lume în inima Europei. Evenimentele TRANSPOESIE contribuie la creșterea conștientizării diversității lingvistice prin intermediul unei vizibile platforme de expresie poetică.

Evenimentele vor fi hibrid, atât online, cât și cu prezență fizică, partajate simultan în întreaga Europă, site-urile TRANSPOESIE și VERSOPOLIS fiind platforme foarte vizitate și populare.

În reţeaua EUNIC Brussels, TRANSPOESIE este considerat un proiect pilot şi este dat ca exemplu de bune practici la reuniunile EUNIC HEADS, fiind unanim considerat printre cele mai reuşite exemple de colaborare şi de promovare a valorilor europene în domeniul multilingvismului.

Festivalul sărbătorește Ziua Europeană a Limbilor și a Diversității Lingvistice pe 26 septembrie, prin prezentarea POEZIEI în cât mai multe limbi, pentru a o apropia de publicul internațional de la Bruxelles.

ICR Bruxelles susține participarea poetului Radu Bata.

Proiectul constă în prezentarea poeților contemporani și a poeziilor acestora în fața publicului belgian și internațional din Bruxelles, prin expunerea în rețeaua de transport public a unor banere cu poeziile în limba lor originală, grație unei colaborări cu STIB/MIVB (Société de transport intercommunautaire de Bruxelles), în spații publice cu mare vizibilitate – Bois de la Cambre, Parc du Cinquantenaire, pe site-ul și rețelele de socializare ale tuturor partenerilor.

Ediția a 11-a a TRANSPOESIE este coordonată de Liszt Institute – Hungarian Cultural Center din Bruxelles. Programul cuprinde șase evenimente:

– 23 septembrie – Citizen’s Garden

– 30 septembrie – Cervantes Institute

– 1 octombrie – Maison des Cultures et de la Cohésion Sociale de Molenbeek

– 7 octombrie – LOFT 58

– 14 octombrie – MuntPunt

– 21 octombrie – Liszt Institute – Hungarian Cultural Center.

Cei 27 de poeți înscriși în festival se vor prezenta și vor citi în limba maternă din propriile creații, poezii care beneficiază și de traducere în limba engleză, franceză și neerlandeză.

Poetul Radu Bata va participa la evenimentul din data de 14 octombrie, care se va desfășura la MuntPunt, cu poemul „Dacă nu ar fi nu s-ar povesti” (RO, FR, EN, NL).

Atât site-ul web, cât și documentele tipărite aferente Festivalului contribuie la conștientizarea diversității lingvistice, oferind o platformă pentru expresia poetică. În plus, acest proiect este un factor determinant pentru cooperarea viitoare între scriitori, institute culturale și diferite comunități lingvistice prin stimularea traducerilor și a altor schimburi literare și lingvistice.

Autor franco-român al mai multor cărți în diverse registre – roman, basm, jurnal, proză scurtă, traduceri – Radu Bata este inventatorul poezetei (poezii ‘fără bătăi de cap’), un fel de gen liric adaptat pentru a reconcilia cititorii cu poezia, lăudat de mari specialiști literari. Prima sa colecție de poezie, Le Philtre des nuages et autres ivresses, a primit „Prix du Salon du Livre des Balkans” în 2015. În 2020, a fost publicat un album de cântece compuse de Pierre Donoré și Jean-Christophe Prince pornind de la poezetele volumului Survivre malgré le bonheur (Jacques André Éditeur) et Les Enfants des nuages. De asemenea, a apărut o carte bilingvă, în franceză și română – French Kiss/L’Amour est une guerre douce (Creator / Libris). Radu Bata este și autorul remarcabilei antologii de poezii Le blues roumain (vol. 1 și 2, publicată în 2020 și 2021) și a unui volum recent de poezie – Le Fou rire de la pluie (Éditions Unicité).

Artizan intermitent de cuvinte și vise, „am călătorit prin timp și prin Europa, având dicționarul – ‘le bâton de maréchal dans la giberne’ și supraviețuiesc astăzi în laboratorul meu de balistică verbală, undeva între Sena și Dunăre, unde ies să salut plantele din grădină și să dau mâna cu norii.” (Radu Bata)

Sursa: ICR.ro

Ziua Limbii Române este sărbătorită și în acest an, la data de 31 august

Ziua Limbii Române

foto: icr.ro

Ziua Limbii Române este sărbătorită și în acest an, la data de 31 august, în reprezentanțele Institutului Cultural Român prin cursuri, muzică, expoziții, filme românești, publicații sau evenimente online.

Institutul Cultural Român de la BRUXELLES

Un deceniu de limba română predată studenților străini Reprezentanța din Bruxelles i-a adresat profesoarei Elena Cărbunaru-Butușină invitația de a vorbi despre bucuria de a preda limba română în Belgia și despre satisfacția resimțită, atât de ea, cât și de studenți, în timpul acestei călătorii lingvistice comune. Cursurile de limba română pentru străini reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte de continuitate ale Institutului și contribuie, în egală măsură, la strategia de promovare a culturii și civilizației românești. Timp de un deceniu, cursurile au contribuit la diversificarea categoriilor de public cu acces la cultura română. Fie că vorbim despre interese profesionale, fie culturale, cursurile nu reprezintă doar modalitatea clasică de a descoperi tainele limbii române, ci și o incursiune în spațiul românesc, admirat pentru istoria, tradițiile și particularitățile sale.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la CHIȘINĂU

Concerte, concurs și conferințe, pentru publicul din Republica Moldova La Concertul extraordinar Youth Orchestra, alături de La La Play Voices, de pe 31 august, din Scuarul Catedralei din Chișinău, participă 60 de tineri muzicieni din Moldova, cu 10 muzicieni din partea stângă a Nistrului, din România, Ucraina, Olanda, Franța, Spania și Elveția. Muzicienii din Europa sunt prezenți prin programul de mobilitate „MusXChange”, ediția a 2-a, finanțat de Comisia Europeană prin programul Europa Creativă, la care MNYO este partener. Solistul concertelor este unul din cei mai renumiți pianiști din lume, Simon Trpčeski. Din acestă amplă manifestare, ICR Chișinău sprijină trei concerte ale Moldovan National Youth Orchestra, pe 29 august – Institutul muncii / Parc Râșcani, pre-concert copii Voices; pe 30 august – Concert Extraordinar Youth Orchestra împreună cu La La Play Voices, cu 200 copii, în Scuarul Catedralei din Chișinău. Pe 31 august, în Aula Academiei de Științe a Moldovei, are loc un alt concert, dedicat marelui poet național Mihai Eminescu, dirijat de Andriano Marian, trompetist de excepție, dirijor și fondator al Orchestrei Naționale de Tineret a Republicii Moldova (MNYO) și al proiectului de expediție națională și muzică clasică din Republica Moldova, La La Play. Dana Efremova este o binecunoscută violonistă şi cântăreață de operă a Teatrului Național de Operă și Balet Maria Bieșu din Chișinău. Concursul de poezie, proză și eseu „Limba Română este patria mea!” (Nichita Stănescu), organizat în colaborare cu Consulatul General al României la Bălți, Episcopia de Bălți, fostă a Hotinului, a Mitropoliei Basarabiei și Direcția Învățământ Soroca este adresat tinerilor iubitori ai limbii române și se află la a doua ediție. Aceștia trebuie să aibă domiciliul în municipiul Bălți și în raioanele Rîbnița, Briceni, Rîșcani, Glodeni, Sîngerei, Dondușeni, Soroca, Drochia, Telenești, Edineț, Fălești, Camenca, Florești, Ocnița, Soldănești, Rezina, Ungheni. Competiția este organizată pe două secțiuni, elevi de școală generală, ciclul gimnazial, respectiv elevi de liceu și studenți. Congresul Mondial al Eminescologilor, ediţia a X-a, „Eminescu și lumea valorilor” se va deschide solemn, în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei, pe 31 august, dar și la Centrul Academic Internațional Mihai Eminescu, pe 1 septembrie. Vor prezenta scurte alocuțiuni acad. Mihai Cimpoi – președintele Congresului Mondial al Eminescologilor, acad. Ion Tighineanu – președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Valeriu Matei – directorul ICR Mihai Eminescu. Un alt invitat, conf. univ. Pompiliu Crăciunescu, de la Universitatea de Vest din Timișoara, va prezenta lucrarea „Eminescu și problema culturii”. Pe 1 septembrie, la Centrul Academic Internațional Eminescu, sub genericul ediției a X-a, „Eminescologia – noi apariții editoriale, noi traduceri”, vor avea loc scurte alocuțiuni și intervenții, referitoare la analiza noilor studii consacrate operei eminesciene, a traducerilor, dar și mese rotunde. Totodată, vor fi prezentate noile achiziții de carte ale Centrului Academic Internațional Mihai Eminescu. Comunicările vor fi publicate în presa periodică, în revistele cu profil științific ale Academiei Române și ale Academiei de Științe a Moldovei, precum și în buletinul special „Mihai Eminescu”.

Institutul Cultural Român de la ISTANBUL

Dublă aniversare: 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri și sărbătorirea Limbii Române La 200 de ani de la nașterea poetului, dramaturgului și diplomatului Vasile Alecsandri și în contextul celebrării Zilei Limbii Române,ICR Istanbul a pregătit două filme speciale, ce vor fi postatemarți, 31 august, pe pagina oficială de Facebook și canalul YouTube al reprezentanței. În primul film, poetul turc Mesut Șenol vorbește despre viața și opera lui Vasile Alecsandri, personalitate majoră a culturii naționale și recită în limba turcă câteva dintre poemele marelui poet român, „Hora Unirii” și „Sfârșitul iernii”, în traducerea lui Kerim Altay, respectiv, Ismail Ziyayeddin. Acestea au fost publicate în antologia „Poezie contemporană românească”, Editura Özgür, cu sprijinul ICR Istanbul. Materialul va fi completat de un alt film, o interpretare a poeziei „Hora Unirii” de Vasile Alecsandri, pregătită de șaisprezece cursanți, înscriși în primul semestru al cursurilor de limbă română pentru străini, cu o introducere susținută de profesoara de limba română Jenny Marilena Șișli.

Institutul Cultural Român de la LISABONA

Literatura română la feminin Anul acesta, ICR Lisabona va celebra Ziua Limbii Române prezentând în mediul online literatura română „la feminin”. Astfel, se are în vedere aducerea în prim-plan a literaturii noastre contemporane, prin vocile unor importante scriitoare române, poete sau prozatoare, din generaţii diferite, traduse în limba portugheză.Campania de promovare se va desfășura în perioada 30-31 august, pe paginile de Facebook, Instagram și Twitter ale ICR Lisabona. Vor fi publicate o serie de fragmente în română, împreună cu traducerea în portugheză, din operele scriitoarelor Diana Adamek, Magda Cârneci, Gabriela Adameșteanu, Ileana Mălăncioiu, Ana Blandiana, Angela Marinescu, Ioana Bâldea Constantinescu, Grete Tartler, Alina Gherasim, Liliana Ursu și Florina Iliș.

Institutul Cultural Român de la LONDRA

Celebrarea Zilei Limbii Române și marcarea a 500 de ani de la Scrisoarea lui Neacșu La ICR Londra evenimentul are o miză dublă: sărbătorirea Zilei Limbii Române și omagierea a 500 de ani de la redactarea primului document istoric în limba română, Scrisoarea lui Neacșu. ICR Londra va difuza, pe canalele online ale reprezentanței, o prelegere susținută de dr. Oana Uță Bărbulescu, lingvist și lector de limba română în cadrul Universității Oxford și conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din București. Prelegerea va fi accesibilă unui public larg, interesat de morfologia și sintaxa istorică, de istoria și structura limbii române și de dialectologie. În această marjă, vor începe și cursurile de limba română pentru copii și adulți, organizate în 5 module.

Institutul Cultural Român de la MADRID

„Ziua porților deschise”, dezbateri și expoziția „George Enescu: viața și activitatea” Marți, 31 august, este „Ziua porților deschise”, pentru biblioteca reprezentanței, al cărei fond de carte conține 5000 de volume, în română și în spaniolă, peste 600 de materiale multimedia și aproximativ 3000 de reviste tematice. Vizitatorii vor primi cărți, dicționare, CD-uri sau alte materiale în limba română. Vor fi prezentate activitățile Institutului, agenda culturală și vor fi promovate cursurile de română pentru adulți, cel mai longegiv program al ICR Madrid. Seara, de la ora 19.00, va fi organizată dezbaterea „Limba română în Spania. Între intercultural și transnațional”, transmisă în direct, pe pagina de Facebook a reprezentanței. Participă profesorul Javier Helgueta Manso, cu prelegerea „Dialog hispano-român și transnațional: câteva cazuri din perspectiva limbii poeziei în Spania actuală”, profesoara Eugenia Popeangă, cu prelegerea „Limba și literatura română la Universitatea Complutense din Madrid” și profesorul Diego Muñoz Carrobles, cu prelegerea „Româna și spaniola în contact în Comunitatea Madrid”. Conferința va fi moderată de Maria Floarea Pop. La Galeria ICR Madrid va fi deschisă expoziția „George Enescu: viața și activitatea”, realizată de Muzeul Național George Enescu din București. Expoziția cuprinde 24 de panouri fotografice, cu momente importante din viața muzicianului român, precum și etape relevante ale carierei componistice, cu accent pe capodopera „Œdipe”, aspecte din întâlnirile maestrului cu marii artiști contemporani, cum ar fi violoncelistul, compozitorul și dirijorul spaniol Pablo Casals. Expoziția marchează 140 de ani de la nașterea marelui muzicianul român și va fi deschisă între 31 august și 15 septembrie. Intrarea la evenimente este liberă, accesul publicului fiind posibil în funcție de restricțiile sanitare impuse de autoritățile locale, la data prezentă.

Institutul Cultural Român de la PARIS

Reprezentanța sărbătorește Limba Română prin cinema Folosirea suportului cinematografic poate fi un argument de promovare a limbii române, iar ICR Paris propune o seară de film românesc contemporan, pentru cei peste 45 000 de abonați online, pe pagina de Facebook. „Omul roș”, realizat de Mugur Vărzariu și produs de cunoscutul regizor de film Bogdan Mureșan, în casa de producție Kinotopia va fi accesibil pe 31 august, ora 20.00. În același context, reprezentanța oferă celor interesați informații referitoare la cursurile de limba română de la ICR Paris. Amintit de Le Figaro ca fiind un film care „contează”, „Omul roșu” a fost prezent în competiția Festivalului de documentar de la Pessac, în 2019, dar și în competiția celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica (2019, București).

ACCADEMIA DI ROMANIA IN ROMA

„Dimmi tre parole… in romeno!”, „Spune-mi trei cuvinte… în română!” Elevii de la cursurile de limba și cultura română – nivel Începători și Intermediari organizate de Accademia di Romania in Roma și ICR, având-o ca profesor coordonator pe dna Nicoleta Neșu, au realizat o suită de înregistrări pe care le-au montat într-un scurt film postat pe canalul de Youtube „Romeno in Accademia”. Fiecare dintre cursanții care au răspuns cu plăcere și cu mare interes la această nostimă provocare a dorit să împărtășească, colegilor și tuturor celor interesați, curiozitatea și atracția pentru cultura și pentru limba română, descoperirile pe care le-a făcut, experiența de învățare a limbii române, precum și aprecierea pentru curs și pentru profesorul care predă. Accademia di Romania in Roma va posta pe pagina de Facebook acest montaj de Ziua Limbii Române, dând acestei celebrări o nuanță de prospețime și de actualitate, dovedind interesul de care Limba Română se bucură în Peninsulă și, nu în ultimul rând, pregătind în acest fel și începerea noului an academic, care va readuce publicului posibilitatea de a se înscrie la cursurile organizate de Accademia di Romania in Roma și de ICR.

Institutul Cultural Român de la TEL AVIV

„Venerabilul Caragiale”, eveniment multidisciplinar Un eveniment literar de excepție, „Venerabilul Caragiale”, dedicat marelui scriitor național, moderat de Cleopatra Lorințiu, va avea loc în limba română, marți, 31 august, la sediul ICR Tel Aviv. Din Israel vor participa Dan Romașcanu, blogger de teatru și film: „Caragiale în teatru și film, de-a lungul timpului”; dr. Lucian Zeev Herșcovici, cercetător și istoric: „Evreii și chestiunea israelită în opera lui Caragiale”; Dorit Nitai Neeman, director, și Martin Blumenfeld, actor, de la Teatrul Karov din Tel Aviv: „Umorul lui Caragiale în limba ebraică”. Manifestarea beneficiază de intervențiile înregistrate ale unor invitați din România, precum Mircea Cornișteanu, regizor, cu o lectură de texte din operele lui I. L. Caragiale și din spectacolul „Al matale Caragiale”, realizat după corespondența, publicistica, proza și dramaturgia autorului sărbătorit; Ioana Calotă Phillipide, actriță: interpretarea unui fragment din operele dramatice ale lui Caragiale; de asemenea, va fi proiectat un fragment din producția israeliană a piesei „O scrisoare pierdută”, de la Teatrul Karov. Textul piesei a fost tradus în ebraică și adaptat pentru scena israeliană de către regretatul Nicu Nitai. După eveniment, va fi difuzată înregistrarea integrală a programului și va fi publicat un scurt reportaj video, cu subtitrare în limba ebraică, pe platformele de social media ale ICR Tel Aviv. În conformitate cu restricțiile actuale impuse de autoritățile locale, pentru participare va fi necesară respectarea regulilor de igienă și distanțare și prezentarea certificatului de vaccinare sau a unui test Covid-19 negativ.

Sursa: ICR.ro