Categorie Eveniment

Romanul „Time Shelter” al scriitorului bulgar Gheorghi Gospodinov câștigă International Booker Prize 2023

Coperta Romanul Time Shelter scris de autorul bulgar Gheorghi GospodinovRomanul „Time Shelter” scris de autorul bulgar Gheorghi Gospodinov a câștigat în mod triumfător premiul International Booker Prize în 2023. Prin această distincție prestigioasă, Gospodinov a obținut recunoașterea meritată pentru opera sa remarcabilă și pentru contribuția semnificativă adusă literaturii contemporane. Romanul captivant, cu teme profunde și abordări narative inovatoare, a impresionat juriul și cititorii deopotrivă, ducând la recompensarea acestui talent literar excepțional.

Inovație și profunzime în „Time Shelter”:
„Time Shelter” este o operă literară de excepție, în care Gheorghi Gospodinov explorează abil teme precum timpul, memoria și identitatea umană. Romanul se remarcă prin abordarea sa inovatoare și experimentele narative care îmbină realitatea, ficțiunea și elementele mitologice într-o poveste captivantă. Gospodinov explorează complexitatea umană și condiția umană prin intermediul personajelor sale bine conturate și al poveștii pline de profunzime.

Romanul se desfășoară într-un adăpost temporal, o locație misterioasă și enigmatică unde personajele se pot retrage pentru a căuta adăpost în timp și pentru a se confrunta cu propriile amintiri și traume. Această temă a adăpostului temporal devine un vehicul pentru explorarea sensului timpului și impactului acestuia asupra vieților noastre.

Stilul literar și influențe:
Gospodinov demonstrează o măiestrie artistică în exprimarea sa literară. Stilul său poetic și bogat în imagini creează o atmosferă intensă și evocatoare, captând atenția cititorilor încă de la primele pagini. Autorul bulgar integrează mitologia și folclorul în povestea sa, creând o punte între trecut și prezent și aducând în prim-plan întrebări fundamentale despre umanitate și existență.

Influențele literare ale lui Gospodinov sunt diverse și subtile. Se remarcă prezența elementelor postmoderniste, în care naratorul și narativitatea sunt supuse unui joc ingenios și adesea ironic. De asemenea, se pot identifica influențe ale lui Gabriel García Márquez și Italo Calvino, care s-au exprimat în mod distinct asupra stilului și tematicii sale.

Impactul și recunoașterea:
Câștigarea premiului International Booker Prize este o dovadă a impactului pe care romanul „Time Shelter” l-a avut asupra comunității literare internaționale. Acest premiu prestigios confirmă calitatea excepțională a operei lui Gheorghi Gospodinov și îl plasează printre cei mai talentați și influenți scriitori contemporani.

„Time Shelter” a primit, de asemenea, o primire entuziastă din partea cititorilor și criticii literari. Romanul a captivat imaginația publicului prin povestea sa captivantă și temele sale profunde, generând dezbateri și analize aprofundate în comunitatea literară. Gospodinov este apreciat pentru abilitatea sa de a aborda subiecte complexe într-un mod accesibil și emoționant, aducând contribuții semnificative la literatura contemporană.

Premiul International Booker Prize consolidează și mai mult poziția lui Gheorghi Gospodinov în peisajul literar global și îi oferă o platformă mai largă pentru a-și împărtăși povestea și ideile cu cititorii din întreaga lume. Este de așteptat ca această distincție să îi aducă și mai multă atenție și să deschidă noi oportunități pentru traducerea și promovarea operei sale în diverse limbi și culturi.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 24-28 mai 2023, la Romexpo

Salonul de carte bookfest 2023 Bucuresti Cea de-a XVI-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest va avea loc în perioada 24 – 28 mai, în Pavilionul B2 al Complexului Romexpo.

Peste 200 de expozanţi din întreaga ţară şi din Republica Moldova, alături de institute culturale cu reprezentanţe la Bucureşti, vor fi prezenţi zilnic de miercuri, 24 mai, şi până duminică, 28 mai, în intervalul orar 10.00-20.00 (24, 25 şi 28 mai), respectiv 10.00-21.00 (26 şi 27 mai).

Publicul va beneficia de reduceri spectaculoase, de circa un milion de volume, dintre care 3.000 de titluri noi, peste 400 de lansări de carte şi dezbateri, peste 60 de evenimente dedicate copiilor, cu participarea celor mai îndrăgiţi autori români, mese rotunde dedicate stării culturii scrise şi recitaluri muzicale.

Evenimentele vor avea loc atât la standurile expozanţilor, cât şi în cadrul locurilor special amenajate în cadrul Bookfest: trei scene, două cafenele, un Cinema Bookfest şi un stand dedicat copiilor, Bookfest Junior.

Ediţia din acest an a Salonului de Carte Bookfest va fi deschisă oficial miercuri, 24 mai, la ora 12.00, la scena Arena, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitaţi E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni – Ambasadorul Italiei în România, Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, Lucian Romaşcanu – ministrul Culturii, alături de Grigore Arsene – preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, organizatoarea evenimentului.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cu sprijinul Ambasadei Italiei din Bucureşti, al Agenţiei Italiene pentur Comerţ Exterior şi al Institutului Italian de Cultură din Bucureşti.

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL, ediția a 20-a, August 2023

Festivalul Internaţional de Film Independent AnonimulFestivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL, ediția a 20-a, are loc între 14 și 20 august 2023, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Festivalul este un eveniment anual, competitiv, nespecializat, organizat de Fundația Anonimul.

Programul Festivalului cuprinde două secțiuni competiționale:
1. Competiție Lungmetraj
2. Competiție Scurtmetraj
Pentru înscrierea filmelor în Festival nu se percepe taxă.
Premiile vor fi acordate exclusiv de public prin vot exprimat.

Programe necompetitive:
Panorama internațională- filme premiate la alte festivaluri din anul respectiv, omagii, retrospective.
Secțiunea Actori în spatele camerei.
Secțiunea OFF Românesc cu proiecții de filme românești de lung, mediu și scurtmetraj.
Proiecții speciale cu tematici ecologice& globale& programe speciale.
Sesiuni de întrebări și răspunsuri cu reprezentanții filmelor proiectate la Festival, dezbateri publice cu realizatori de film, critici de film, invitați.

Condiții generale- Competiția de Lungmetraj:
1. Competiția prezintă 6 filme de lungmetraj, propuse de selectorul Festivalului, Ludmila Cvikova.
*pentru această secțiune nu există posibilitatea de înscrieri directe
2. Vor participa în competiție doar filme produse după 1 ianuarie 2022.
3. Fiecare film de lungmetraj va avea un delegat prezent la Festival, costurile fiind suportate de Fundația Anonimul.
4. Ordinea de proiecție în cadrul Competiției este stabilită de Festival.
5. Un film selectat în Competiția Festivalului nu poate fi retras ulterior.
6. Festivalul are dreptul de a proiecta filmele din Competiție de maximum 3 ori în timpul desfășurării Festivalului: 2 proiecții în Competiție și 1 eventuală proiecție în cazul în care filmul câștigă Trofeul Anonimul 2023 în seara de sâmbătă, 19 august.
7. Festivalul are dreptul de a utiliza imagini din filmele aflate în Competiție pentru promovare media (maximum 3’).
8. Filmele vor putea fi proiectate, cu acordul prealabil al distribuitorului/ producătorului în cadrul Retrospectivei ANONIMUL ce are loc în București – pentru critici de film, jurnaliști și industrie care nu au putut fi prezenți la Sf. Gheorghe în perioada Festivalului.

Transport:
Materialul de proiecție trebuie trimis împreună cu o factură proforma prin curier, cu următoarele specificații:

 • “Fără valoare comercială. În scop cultural.”
 • Valoarea indicată pe factură nu trebuie să depășească suma de 10 Euro.
 • Nu vor fi acceptate materialele trimise par-avion din cauza dificultăților de procedură vamală, cele trimise cu valoare mai mare de 10 Euro, sau fără pre-plata transportului către Festival.

Returnarea materialelor de proiecție se va face în următoarele condiții:

 • Festivalul suportă returnarea materialelor la adresa indicată de participant.
 • Materialele vor fi returnate până pe 22 septembrie 2023.

*Festivalul acoperă asigurarea materialului de proiecție pe durata aflării acestuia în România.

Condiții generale – Competiția de Scurtmetraj:
1. În competiție vor intra scurtmetraje – ficțiune / animație / experimental – pe baza selecției echipei ANONIMUL.
2. Înscrierile pentru selecție în cadrul Competiției de Scurtmetraj ANONIMUL 20 sunt deschise pana pe 12 mai 2023 inclusiv si se fac aici.
3. Vor fi admise la preselecție doar filmele care îndeplinesc următoarele condiții:

 1. sunt produse după 1 ianuarie 2022;
 2. nu depășesc 30 de minute;
 3. sunt subtitrate în engleză, dacă dialogul este în alta limbă decât engleză.

4. Toate filmele de scurtmetraj sunt supuse procesului de selecție, în lipsa unui acord special din partea Festivalului.
5. Proiecția filmelor se face doar de pe suport digital – DCP sau fișier HD – conform specificațiilor tehnice indicate de Festival.
6. Festivalul invită 1 reprezentant al fiecărui film (regizor/ producător/ scenarist/ actor) inclus în competiție pentru 3 zile, la ANONIMUL, în Sfântu Gheorghe, costurile de cazare fiind acoperite de Festival.
7. Inscrierea filmului va cuprinde :

 • Formularul de înscriere completat
 • Link de vizionare online pentru film (cuprins in corpul formular)
 • Lista de dialoguri

Rezultatele procesului de selecție pentru Competiția de Scurtmetraj ANONIMUL vor fi anunțate în jurul datei de 7 iunie 2023. Materialul de proiecție trebuie să ajungă la Festival cel mai târziu pe 14 iulie 2023. În cazul în care materialul nu ajunge până la data respectivă, filmul selectat va fi înlocuit.

Diverse:
1. Un film înscris și selectat în Competiția Festivalului nu poate fi retras ulterior.
2. Festivalul are dreptul de a proiecta filmele din Competiție de maximum 4 ori în timpul desfășurării Festivalului.

3. Programarea scurtmetrajului in cadrul Competiției este stabilită de Festival.
4. Festivalul are dreptul de a utiliza imagini din filmele aflate în Competiție pentru promovare media (maximum 3’).
5. Filmele din cadrul secțiunii Competiție Scurtmetraj Ficțiune și Animație vor fi proiectate în cadrul Retrospectivei ANONIMUL ce are loc în București – pentru critici de film, jurnaliști și industrie care nu au putut fi prezenți la Sf. Gheorghe în perioada Festivalului.

PREMII

Publicul va atribui următoarele premii, prin vot:

CEL MAI BUN LUNGMETRAJ3,000  EUR + TROFEUL ANONIMUL
CEL MAI BUN SCURTMETRAJ STRĂIN1,000 EUR
CEL MAI BUN SCURTMETRAJ ROMÂNESC1,000 EUR

PREMIUL OVIDIU BOSE PAŞTINĂ, în valoare de 1,000 EUR, oferit de Fundaţia Anonimul.

Trimiterea formularului de înscriere la Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL implică acceptul semnatarului cu privire la regulamentul Festivalului, ediția 2023.

festival@anonimul.ro
www.festival-anonimul.ro
www.facebook.com/ANONIMULIFF

Ziua Culturii Naţionale – evenimente

Mihai EminescuCu ocazia Zilei Culturii Nationale, din 15 ianuarie 2025, instituţiile din subordinea Ministerului Culturii organizează  evenimente specifice pentru a marca Ziua Culturii Naţionale.

Personalitatea centrală a evenimentelor organizate la nivel naţional va fi Mihai Eminescu, cel care se năştea la 15 ianuarie 1850 şi care a lăsat o importantă moştenire culturală.

De asemenea, Ministerul Culturii organizează la Opera Naţională Bucureşti, în data de 15 ianuarie, ora 19:00, un spectacol susţinut de Corul şi Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, dirijor – Daniel Jinga. Spectacolul va fi transmis, în direct, pe posturile TVR1 (19:00 – 19:40), TVR Cultural şi TVR Moldova (începând cu ora 19:00).

Programul artistic va fi susţinut de către de Corul şi Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, dirijor Daniel Jinga, alături de invitaţii Nicu Alifantis & Zan, Vali Boghean Band, Ansamblul Anton Pann, Maia Morgenstern, Lari Georgescu, Marius Bodochi, Angela Ciobanu, Diana Decuseară, Dan Melnic şi Alexandru Pleşca.

Programul instituţiilor în Bucureşti

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti organizează evenimentul „Dor de Eminescu”, care va cuprinde un program de muzică şi poezie dedicat poetului nostru naţional. Evenimentul marchează cei 173 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti şi va avea loc în sala Victor Ion Popa din Sos. Kiseleff nr. 30, începând cu orele 11:00, 15 ianuarie. Cei mici vor avea posibilitatea să participe la ateliere de creaţie, iar pentru cei mari sunt pregătite momente de muzică şi poezie.

Filarmonica George Enescu celebrează Ziua Culturii Naţionale printr-un concert susţinut de Corul Filarmonicii pe scena mare a Ateneului Român, în 15 ianuarie, ora 11:00. Programul conţine muzică românească din creaţia unora dintre cei mai importanţi compozitori autohtoni de ieri şi de azi: Paul Constantinescu (Patru madrigale pe versuri de Mihai Eminescu), Gheorghe Cucu (Haz de necaz), Alexandru Velehorschi (Omul zici c-a născocit), Gheorghe Dumitrescu (Cântecul oltencelor din oratoriul „Tudor Vladimirescu”), Constantin Râpă (Cântec de iarnă, Cântec satiric), Cornelia Tăutu (Suită românească), Dan Dediu (Cor din opera „O scrisoare pierdută), George Enescu (Cor de bărbaţi din opera „Oedipe”), Sabin Păutza (Te Deum).

Teatrul Naţional Bucureşti invită publicul de toate vârstele la o sărbătoare a teatrului, duminică, 15 ianuarie. De la ora 15:00, la Sala Media, va avea loc recitalul actorului Nicolae Urs, „Caragiale altfel”, susţinut în luna naşterii celui mai mare dramaturg român, la teatrul care-i poartă numele. Un one-man show inedit în care autorul Caragiale devine un personaj care apare pe scenă. Spectatorii mai sunt invitaţi, în foaierul Sălii „Ion Caramitru”, la o micro-expoziţie
realizată de Muzeul TNB: „De la Teatrul cel Mare la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” – 170 de ani de istorie”. Copii sunt aşteptaţi la întâlnirea cu actorul Marian Râlea, de la ora 11:00, la Sala Media. Tot pentru publicul tânăr, în cadrul Programului tnb.edu, vor avea loc în aceeaşi zi şi două tururi ghidate gratuite la care s-au înscris deja grupuri de elevi, programate de la orele 12:30 şi 15:00.

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) organizează pe 15 ianuarie 2023, între orele 11:00-13:00, un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă şi artele vizuale. Vor fi lansate trei volume de sinteză şi înaltă calitate grafică şi tipografică care prezintă opera a trei artişti cu o contribuţie excepţională la configurarea artelor plastice din România: Theodor Pallady (1871-1956), Constantin Flondor (n. 1936) şi Ioan Aurel Mureşan (n. 1956). Evenimentul va avea loc în Sufrageria Regală, accesul se va face prin Spaţiile istorice ale Muzeului Naţional de Artă al României. Accesul va fi gratuit în limita a o sută de persoane, fără programare prealabilă.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român aşteaptă publicul la şedinţa Cenaclului „Poeţii cetăţii” (Sala Media) cu tema: „Importanţa culturii minorităţilor în România” şi „Eminescu văzut de scriitorii din comunităţile etnice aflate în România şi importanţa ei”. Prezintă: Liliana Popa.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” invită publicul duminică, 15 ianuarie, de la ora 12:00, la evenimentul „Grigore Antipa şi Emil Racoviţă, vizionari ai ştiinţei româneşti”, organizat împreună cu Asociaţia Science & Technology. Invitaţii evenimentului, dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Acad. dr. Dumitru T. Murariu, dr. Oana Paula Popa şi dr. Traian Brad ne vor purta într-o călătorie în timp prin opera şi viaţa acestor doi vizionari ai ştiinţei româneşti.

Biblioteca Naţională a României şi Teatrul Muzical Ambasadorii, organizează un eveniment cultural dedicat Zilei Culturii Naţionale – „Ziua Culturii la ea acasă”. Evenimentul va avea loc în data de 13 ianuarie, de la ora 18:00, la Biblioteca Naţională a României. În program, poezie şi muzică, în interpretarea artiştilor de la Teatrul Muzical Ambasadorii: actriţa Daniela Nane, muzicianul Mihai – Ciprian Rogojan, artiştii lirici: Andreea Bucur (soprană),
Camelia Cuzub (mezzosoprană), Octavian Ene (tenor), Silviu Mihăilă (bariton), Sergiu Neamţu (bas) şi Andrei Ştefan Racu (pian). Repertoriul va cuprinde lucrări muzicale ale unor compozitori români, precum: George Enescu,
Paul Constantinescu, Tiberiu Brediceanu, Gherase Dendrino şi Vasile Popovici. Participarea este gratuită. Fiecare persoană poate descărca un număr de maximum 4 invitaţii, accesând link-ul: https://www.ticketstore.ro/…/9/teatrul-muzical-ambasadorii.

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi va oferi bilete gratuite de vizitare, în ziua de 15 ianuarie. Totodată, va organiza un program pentru familii cu copii, cu vârste cuprinse între 8 şi 11 ani – „De la vechii cronicari, la poveşti pe harta României” – ora 10:30, pret 35 lei/ copil.

Muzeul Naţional de Istorie a României expune, în premieră, un bun cultural aparte aflat în colecţiile sale – Cupa de la Montpellier, primul premiu internaţional acordat literaturii române pentru poezia „Cântecul gintei latine” a lui Vasile Alecsandri.

Muzeul Naţional „George Enescu”, organizează, în parteneriat cu Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, un recital de lieduri în sala „George Enescu” a UNMB, duminică, 15 ianuarie a.c., la ora 19:00. Recitalul va fi susţinut de studenţi ai claselor de canto lied din UNMB, prof. univ. dr. Bianca Manoleanu şi Cda. Dr. Ştefan Ignat, împreună cu pianişti acompaniatori, şi va prezenta creaţii româneşti pentru voce şi pian de compozitori români. Invitată la acest eveniment, actriţa Irina Movilă (Teatrul Naţional Bucureşti) va recita versuri din poezia lui Mihai Eminescu.

Muzeul Naţional de Artă Contemporană invită publicul, în data de 15 ianuarie, la un tur ghidat gratuit în expoziţiile actuale, care va începe la ora 15:00, la parterul muzeului şi va dura aproximativ o oră. De asemenea, în ziua de 15 ianuarie, intrarea la muzeu va fi gratuită.

Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” va organiza, la Palatul „Tinerimea Română” un concert coral cu ocazia „Zilei Culturii Naţionale” luni, 16 ianuarie, de la ora 17:00. Concertul va fi susţinut de Corul de Cameră Preludiu, condus de dirijorul Andrei Stănculescu. Programul include pagini reprezentative inspirate de opera eminesciană, dar şi muzică românească de sorginte folclorică din creaţia compozitorilor Paul Constantinescu, Vasile
Popovici, Adrian Pop şi Valentin Gruescu.

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” va sărbători Ziua Culturii Naţionale printr-un concert extraordinar organizat la Ateneul Român, pe data de 21 ianuarie, de la ora 19:00, cu un repertoriu de muzică românească (arhaică şi contemporană). De asemenea, Corul Madrigal va marca Ziua Culturii Naţionale şi pe 16 ianuarie, prin anunţarea celor mai importante evenimente muzicale ce fac parte din Programul aniversar „Madrigal 60″, inclusiv desfăşurarea Spectacolului Extraordinar aniversar, pe 28 februarie 2023, la Teatrul Naţional Bucureşti. Programul aniversar „Madrigal 60″ include o serie amplă de proiecte dedicate celebrării unei moşteniri uriaşe pentru Corul Madrigal: şase decenii de excelenţă în muzică, diplomaţie culturală şi încredere în schimbarea României prin muzică şi cultură.

 

Opera poetului Mihai Eminescu, prezentată pe scena Ateneului din Madrid

Mihai EminescuZiua Culturii Naționale va fi sărbătorită, în capitala Spaniei, la Ateneul din Madrid, printr-un eveniment care va aduce pe scena prestigioasei instituții de cultură madrilene opera poetică a lui Mihai Eminescu. Evenimentul, care va avea loc marți, 17 ianuarie 2023, este organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid, împreună cu Ambasada României în Regatul Spaniei și în colaborare cu Asociación Timișoara Capital Europea de la Cultura.

Ateneul din Madrid este o instituție culturală privată situată în capitala Spaniei, care a fost fondată în 1835. Numele său complet este Ateneo Científico, Literario y Artístico de Madrid / Ateneul științific, literar și artistic din Madrid. Rădăcinile Ateneului provin de la idealurile francofililor și liberalilor de la începutul secolului al XIX-lea, fiind o instituție emblematică a vieții politice și culturale a Madridului.

Șase președinți de guvern și aproape toți laureații premiilor Nobel, mulți politicieni ai celei de-a Doua Republici și diferiți membri ai generației ´98 au marcat istoria acestei instituții.

Evenimentul va cuprinde următoarele activități:

Partea I: Prezentarea programului cultural al Timișoara Capitală Europeană a Culturii de către domnul Ovidiu Megan, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Partea II: Recital poetic muzical

 • Lecturi din opera poetică a lui Mihai Eminescu în română și spaniolă, cu proiecții video. Vor fi invitate să participe la lectură personalități din lumea culturală, instituțională și politică din Madrid, studenți, profesori, elevi ai cursurilor de română, scriitori, jurnaliști și critici literari, membri ai comunității românești. Lecturile se vor succeda, astfel încât fiecare nou invitat să continue de unde a terminat precedentul cititor, fără a opri fluxul lecturii.
 • Lecturi din operele poetice ale scriitorilor români reprezentativi traduși în spaniolă (proiecții video)
 • Recital muzical

La eveniment vor participa:

Reprezentanți ai Ambasadei României în Regatul Spaniei, domnul Ovidiu Megan, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii, reprezentanți ai instituțiilor culturale spaniole și europene, poeți, critici literari, scriitori, traducători, artiști, studenți- membri ai Ligii Studenților Români din Spania.

Moderatorul activității este José Manuel Lucía Megías, filolog și scriitor spaniol, profesor universitar al facultății de filologie a Universității Complutense din Madrid și președinte al secției Literatură a Ateneului din Madrid.

Mai multe informații despre eveniment: https://bit.ly/3CyiQaq.

Ziua Culturii Naționale, marcată în Portugalia prin tradiționalul „Maraton literarˮ dedicat poetului Nichita Stănescu

„Maraton literarˮ dedicat poetului Nichita Stănescu

Foto: ICR.ro

Ziua Culturii Naționale va fi marcată, în anul 2023, de către ICR Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză prin tradiționalul „Maraton literarˮde această dată cu public, după două ediții consecutive în format online. Evenimentul va avea loc vineri, 13 ianuarie 2023, ora 17.00, la sediul ICR Lisabona, și va fi dedicat operei lui Nichita Stănescu – personalitate de prestigiu a literaturii române a secolului al XX-lea, cu o contribuție majoră la dezvoltarea limbajului liric românesc, a cărui operă a avut un larg ecou internațional. Maratonul de lectură va debuta cu evocarea operei scriitorului, marcând astfel împlinirea a 90 de ani de la nașterea, respectiv 40 de ani de la moartea poetului.

Fiecare cititor își va rezerva pe calendarul evenimentului un timp de lectură (aproximativ 5 minute), fie în limba portugheză, fie direct în limba română, textele putând fi alese din rafturile bibliotecii ICR Lisabona sau aduse din bibliotecile personale. Lecturile vor porni de la opere semnate de autori români clasici, moderni sau contemporani, cu focus pe Nichita Stănescu. Întrucât traducerile în limba portughezădin opera acestuia sunt în număr redus, participanții sunt încurajați să realizeze traduceri proprii, pentru care vor fi răsplătiți cu premii speciale, urmând ca cele mai reușite traduceri să fie publicate pe rețelele de socializare ale ICR Lisabona.

Sesiunile de lectură și dialogul cu publicul vor fi moderate de prof. Rodica-Adriana Covaci, care din anul 2007 şi până în prezent susţine cursul de Limba Română pentru străini din cadrul ICR Lisabona. În anul 2018, a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural pentru contribuţia personală la promovarea conservarea educaţiei în limba română şi implicarea în menţinerea identităţii culturale în rândul comunităţii româneşti din Portugalia. Pe parcursul maratonului, lecturile vor fi acompaniate muzical de tânărul chitarist portughez Paulo Torres.

Maratonul de lectură, devenit deja o tradiție în spațiul lusitan, a fost organizat pentru prima dată în anul 2017, cu titlul „Lisabona citește româneșteˮ, adunând un număr record de participanți. Acest fapt a dus la continuarea proiectului în anii următori, sub diverse forme și tematici. În 2018, maratonul a fost organizat în cadrul „Săptămânii Culturale Româneștiˮ de la Universitatea din Lisabona (UL), evocând anvergura universitară a reputatului filolog Victor Buescu, exilat în Portugalia după instaurarea regimului comunist în România.Amfitrionul evenimentului a fost însăși fiica acestuia, Helena Carvalhão Buescu, profesor de literatură comparată în cadrul Facultății de Litere da la UL. Cea de-a treia ediție l-a celebrat pe Constantin Brâncuși, în tandem la Lisabona și Porto, pornind de la texte semnate de autori români care au omagiat viața și opera marelui sculptor.În anul 2020, maratonul a fost prilejuit de una dintre cele mai importante apariții editoriale de popularizare a literaturii române în spațiul lusitan din ultimii ani: volumulAntologia de Poesia Romena Contemporânea (bilingv, română-portugheză), în traducerea lui Corneliu Popa, editată în 2019 de către Guerra & Paz Editores, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin programul TPS. Edițiile 2021 și 2022 au fost realizate în format online, însumândînregistrări ale unor lecturi sub tematica: Literatura română contemporană în spațiile lusofone, cu invitat special pe poetul și traducătorul Dinu Flămând, respectivpoeme de Mihai Eminescu, în traducerea Doinei Zugrăvescu, avându-l în prim-plan pe lusitanistul Dan Caragea. Maratonul a adunat de-a lungul anilor ambasadori, directori de institute culturale, personalități importante din mediul cultural portughez, precum și tineri entuziaști români și portughezi care au recitat texte semnate de autori români.

Persoanele interesate să participe la eveniment sunt rugate să se înscrie, cu nume și prenume, precum și textul propus spre lectură, la adresa de e-mail: icrl.geral@mail.ptprime.pt, până joi, 12 ianuarie 2023.

Sursa: ICR.ro

50 de evenimente organizate de Institutul Cultural Român în lume, de Ziua Națională a României

1 Decembrie Ziua Nationala a RomanieiÎntre 21 noiembrie și 10 decembrie 2022, timp de trei săptămâni, Institutul Cultural Român organizează 50 de evenimente care marchează, în 31 de orașe din străinătate, Ziua Națională a României. Evenimentele organizate de ICR prin reprezentanțele sale din străinătate și prin Direcția Relații Internaționale au loc în colaborare cu misiunile diplomatice ale României din țările de reședință.

21 noiembrie / Concert extraordinar al Muzicii Reprezentative a Armatei Române și al Unității de Muzică a Gărzii Civile din Regatul Spaniei în sala de concerte a Orchestrei Radioteleviziunii Naționale Spaniole, din cadrul Teatrului Monumental din Madrid. Institutul Cultural Român de la Madrid și Ambasada României în Regatul Spaniei au programat evenimentul cu ocazia primei ședințe comune a Guvernelor României și Regatului Spaniei, din 23 noiembrie 2022.

22 noiembrie / Recital extraordinar al pianistului Constantin Sandu la Teatrul Național de Dans din Budapesta. Eveniment organizat de Ambasada României în Ungaria împreună cu Institutul Cultural Român de la Budapesta.

23 noiembrie /„Povestea Iei / La blouse enchantée / The Magic Blouse”, spectacol multimedia la Sala Mare a UNESCO din Paris dedicat Zilei Naționale a României și aniversării a 160 de ani de Diplomație românească. Evenimentul în două părţi, una orchestrală și una coregrafică, pune în evidenţă valori muzicale tradiţionale româneşti în prelucrări diverse și un spectacol de dans de Gigi Căciuleanu pe muzica originală compusă special de Dan Dediu. Spectacol prezentat de Baletul și Orchestra Operei Naţionale București, o producție a Operei Naționale București în parteneriat cu Fundația Art Production, cu sprijinul JTI, a fost organizat în parteneriat cu Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO și Institutul Cultural Român.

25 noiembrie / Concertul Cvartetului ConTempo cu participarea violistului Răzvan Popovici la Sala Capitolare din incinta Scuola Grande di San Giovanni Evangelista din Veneția, organizat de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția în colaborare cu Consulatul General al României la Trieste.

25 noiembrie 2022 / Vernisajul expoziției „Dun’ART” inaugurează acest proiect ce include 30 de lucrări realizate pe parcursul mai multor tabere de creație româno-maghiare și care rămâne pe simezele ICR Budapesta până la începutul lunii februarie 2023.

25 noiembrie / ICR Varșovia, Ambasada României în Republica Polonă, Universitatea Politehnica Timișoara și Muzeul Național al Banatului organizează avanpremiera expoziției „Spotlight Heritage Timișoara”. Proiectul, parte din programul oficial „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, evocă cele mai importante monumente de arhitectură din centrul orașului, dar și din cartierele istorice (Elisabetin, Fabric, Iosefin, Cetate).

25 noiembrie / Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și Ambasada României la Beirut, cu sprijinul Direcției Relații Internaționale a ICR, celebrează Ziua Națională a României în Liban printr-un concert extraordinar susținut de Sergiu Bolun, Octavian Gheorghiu, Barta Tivadar, Alin Roman, Ioan Claudiu Pitic, Lidia Urs, Ruslan Plamadeală, Ruxandra Sericiuc, Robert Adriano Bogdan Bâtcă, Rolland Zsolt Molnar Seres și Alexandru Țapeș la Biserica Saint Joseph – Monot Achrafieh.

26 noiembrie / Concertul formației „2 GENTS”, acompaniată de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” sub bagheta maestrului Daniel Jinga, Capela Corală „Doina” și invitații lor speciali: Andreea Bucur (soprano) și Alexandru Nicolae (chitară). Evenimentul organizat de ICR „Mihai Eminescu” din Chișinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României va avea loc la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău.

28 noiembrie / Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și Ambasada României la Tokyo, cu sprijinul Direcției Relații Internaționale a ICR, organizează un concert extraordinar susținut de Fumiko Sakuraoka – nai, Alexandru Arcuș – saxofon, Ciprian Pop – chitară și Alexandru Borșan – pian, la Hotelul Okura, Tokyo.

28 noiembrie / Proiecția filmului documentar „România pas cu pas”, în regia lui Florin Andreescu, la Centrul Cultural Margarita Nelken din Coslada, Spania.

28 noiembrie / Concert de muzică clasică la Teatrul Ranelagh, susținut de violistul Răzvan Popovici, mezzosoprana Roxana Constantinescu și pianista Mara Dobresco. Eveniment organizat de ICR Paris în colaborare cu Ambasada României în Republica Franceză.

28 noiembrie – 21 decembrie /Expoziția Arhitectură cu vocație europeană. Clădirile Monarhiei Române din 1866, realizată de Institutul Cultural Român din Madrid în colaborare cu Ambasada României în Spania la Espacio Nelkendin Coslada.

29 noiembrie 2022 – 31 ianuarie 2023 / Vernisajul expoziției „Memoriile Cetății – Trei ani de intervenții artistice în cartierele Timișoarei”la Biblioteca Voievodală din Cracovia. Expoziția realizată de ICR Varșovia împreună cu Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2020 reunește prin imagini și texte importante demersuri socio-artistice realizate la Timișoara, menite să transforme cultural orașul și să împletească viziuni artistice și civice, este organizată în colaborare cu Consulatul României la Cracovia.

29 noiembrie 2022 – 28 februarie 2023 / Expoziția „Spotlight Heritage Timișoara” prezentată pe simezele exterioare ale Ambasadei României de la Varșovia, care găzduiește și Institutul Cultural Român de la Varșovia.

29 noiembrie / Concert susținut de soprana Rodica Vică și pianista Adela Liculescu la Ambasada României în Austria, parte a programului Festivalul Internaţional „PROPATRIA” – Tinere Talente Românești al Asociației culturale româno-italiene „PROPATRIA” din Roma.

29 noiembrie / Concertul Cvartetului Padma la sala de evenimente a CVK Bosphorus, organizat de ICR „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, în colaborare cu Consulatul General de la Istanbul.

29 noiembrie /Masterclass susținut de violonistul Alexandru Tomescu în Sala Polivalentă a Conservatorului din Luxemburg.

30 noiembrie / Concertul „Moștenitorii României Muzicale” susținut de Ioana Cristina Goicea (violonistă), Andrei Ioniță (violoncelist) Daria Tudor (pianistă) în sala de concerte a Muzeului Instrumentelor Muzicale din Bruxelles. Eveniment organizat în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană și Delegația Permanentă a României la NATO.

30 noiembrie / Concertul „Culorile României. Rapsodiile române pentru vioară și orchestră” susținut de Clara Cernat și Thierry Huillet, acompaniați de Orchestra de coarde a Conservatorului „Santa Cecilia”, la sala Academica a Conservatorului din Roma. Eveniment organizat de Accademia di Romania din Roma în colaborare cu Ambasada României în Italia și Conservatorul „Santa Cecilia” din Roma.

30 noiembrie / Concertul „În lumea lui George Enescu“ susținut de violonistul Alexandru Tomescu în sala de concerte „Auditorium” a Conservatorului din LuxemburgEveniment organizat de ICR Bruxelles în colaborare cu Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului și Conservatorul din Luxemburg.

30 noiembrie / Recital de muzică clasică susținut de soprana Ștefanica Băițan și pianista Mihaela Duma în salonul hotelului Sercotel Guadiana, Puerta de Alarcos și Prezentarea expoziției foto-documentare ”George Enescu: viața și activitatea”, realizată de Muzeul Național „George Enescu” din București, care a fost itinerată din anul 2021 în mai multe orașe din Spania. Cele două evenimente sunt organizate de ICR Madrid în colaborare cu Consulatul României din orașul spaniol Ciudad Real.

30 noiembrie 2022 – 15 ianuarie 2023 / Expoziția „355 de ani de prezență românească în presa britanică”. Expoziția, organizată de ICR Londra în colaborare cu Ambasada României în Marea Britanie, ilustrează constanta prezență românească în presa britanică și cuprinde reproduceri ale unor fragmente și imagini semnificative din publicațiile britanice.

30 noiembrie / Concertul sopranei Felicia Filip, împreună cu violoncelistul Anton Niculescu și pianistul Viniciu Moroianu la Sala Barocă a Muzeului de Istorie din Stockholm. Evenimentul, organizat de ICR Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei, este adresat reprezentanților corpului diplomatic acreditat în Suedia, membrilor Parlamentului suedez și reprezentanților lumii culturale.

1 decembrie / Concert de muzică clasică românească la Kaisersteinsky Palace al trio-ului format din Veronika Jaklova (pian), Kristian Mracek (vioară) și Dominik Velek (violoncel), dirijați de prof. Radek Křižanovský de la Conservatorul din Praga. Eveniment organizat de ICR Praga împreună cu Ambasada României în Republica Cehă. Soprana Anda Louise Bogza va interpreta imnurile naționale ale României și Cehiei. În cadrul evenimentului, va fi prezentată și o expoziție a pictorului Teodor Buzu.

1 decembrie / Prezentare de costume populare românești, însoțită de prelegeri ale etnografilor Marius Matei și Claudiu Glăvan, la Palatul Primațial din Bratislava. Eveniment organizat de ICR Praga în colaborare cu Ambasada României în Republica Slovacă.

1 decembrie / Vernisajul expoziției de fotografie documentară și peisaj „Povești de iarnă“ a fotografului Sorin Onişor la galeria „Brâncuşi“ a ICR New York

1 decembrie / Prezentarea la ICR New York a discului „Zona Liberă”, pe suport vinil, realizat ca parte a programului aniversar dedicat Parteneriatului Strategic România – SUA, care cuprinde melodii înregistrate la Electrecord de celebri interpreți români ai ultimelor decenii, remixate de câțiva dintre cei mai populari DJ români ai momentului: Dj Vasile, Electric Brother, Matze, Nemos, NSK, K-lu, Dribbler. Discul va fi mixat de DJ Cosmin, sub forma unui minirecital deschis publicului. Materialul,produs de Ambasada României la Washington și de Institutul Cultural Român din New York cu sprijinul Băncii Transilvania, ca parte a unui amplu program de celebrare a acestui important jubileu, este conceput de artistul vizual Mihai Zgondoiu și de muzicianul DJ Vasile. Titlul discului trimite deopotrivă la mișcarea civică de democratizare a României de la începutul anilor 1990, cât și la esența relației transatlantice româno-americane, care delimitează un spațiul al libertății și al schimburilor culturale neîngrădite.

1 decembrie / Concertul sopranei Felicia Filip, împreună cu violoncelistul Anton Niculescu și pianistul Viniciu Moroianu la sediul ICR Stockholm. Evenimentul se adresează românilor din diaspora nordică.

1 decembrie / Vernisajul expoziției „Personalitățile Marii Uniri de la 1 decembrie 1918” la sediul ICR Beijing. Programul serii continuă cu un recital de pian din compozițiile lui Ciprian Porumbescu, susținut de Luan Yuhe, student la Conservatorul de Muzică al Chinei.

1 decembrie / Concertul ansamblului cameral Violoncellissimo la sala OsloMet din campusul Universității din Oslo. Eveniment organizat de ICR Stockholm în colaborare cu Ambasada României în Regatul Norvegiei și cu Centrul Național de Artă Tinerimea Română.

1 decembrie / Concertul Cvartetului Ad Libitum la Casa Beethoven din Bonn. Concert organizat de ICR „Titu Maiorescu” din Berlin în colaborare cu Consulatul General al României la Bonn.

1 decembrie / Soprana Otilia Rădulescu Ipek va interpreta imnurile naționale ale României și Republicii Turcia la recepția oferită la Ankara de Ambasada României în Republica Turcia.

1 decembrie / Recital de folk arhaic cu Florin Radu Ștefan, Petru Damșa și Mihail Petruț în Sala Sveda a Hotelului Hilton Baku, organizat de Ambasada României de la Baku cu ocazia Zilei Naționale a României și a împlinirii a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Republica Azerbaidjan.

1–4 decembrie / Institutul Cultural Român de la Varșovia și Centrul Național al Cărții organizează standul românesc la cea de-a XXX-a ediție a Târgului Cărților Bune de la Wrocław, care are loc la Hala Stulecia (Centennial Hall), una dintre capodoperele modernismului din acest oraș. În cadrul standului este prezentată carte tradusă din limba română prin programele de traducere și publicare ale ICR – TPS și Publishing Romania –, traduceri din filosofia, eseistica și istoriografia românească, dar și cărți cu tematică românească publicate de autori polonezi și cărți de interes turistic.

1-19 decembrie / Expoziția de arhitectură „Femeia care sunt. 7 arhitecte din România și operele lor” organizată de ICR Madrid în colaborare cu Consulatul general al României din Bilbao și Consulatul onorific din Cantabria la Centrul Cultural Ramón Pelayo.

2 decembrie / Proiecția la sediul ICR Beijing a filmului documentar „Reflecții asupra României – 5 fețe ale identității” (2022), regizat de Andrei-Nicolae Teodorescu, urmată de proiecția scurtmetrajului de animație „Opinci”, regizat de Anton Groves și Damian Groves.

2 decembrie / Recital cu Florin Radu Ștefan (nai, liră, chitară, cobză), Petru Damșa (clape) și Mihail Petruț (percuții) la Muzeul Instrumentelor Naționale din Baku. Vor fi interpretate compoziții semnate de Gheorghe Zamfir, Grigoraș Dinicu şi Fănică Luca. Doinele și baladele incluse în program vor oferi o inedită călătorie în timp și vor pune în valoare bogăția vechiului folclor românesc.

2 decembrie / Concert extraordinar susținut de violonistul Alexandru Tomescu acompaniat de Tudor Torge (chitară clasică), în Sala Ogival a Castelului „São Jorge” din Lisabona. Eveniment organizat de ICR Lisabona în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză și cu sprijinul Primăriei Municipiului Lisabona, EGEAC și Fundația Bonte. Concert urmat de o recepție.

2 decembrie / Concert de vioară și orchestră la sala Orchestrei Simfonice Prezidențiale din Ankara susținut de Orchestra Simfonică Prezidențială din Ankara, sub bagheta dirijorului de origine română Bujor Hoinic, cu participarea violonistului Gabriel Croitoru. Evenimentul este organizat de ICR „Dimitrie Cantemir” din Istanbul în parteneriat cu Ambasada României în Republica Turcia și cu Orchestra Simfonică Prezidențială.

2 decembrie / Recitalul Teatrului Muzical Ambasadorii la Bösendorfer Salon din Viena în interpretarea sopranei Andreea Bucur, solistului Andrei Racu, mezzosopranei Camelia Cuzub, tenorului Octavian Ene, bas-baritonului Sergiu Neamțu și a baritonului Silviu Mihăilă.

2 decembrie / Concertul Cvartetului Ad Libitum la Sala de concerte Kammermusiksaal a Filarmonicii din Berlin. Concert organizat de ICR „Titu Maiorescu” din Berlin în colaborare cu Ambasada României în Republica Federală Germania și cu Asociația Diaspora Română de la Berlin. Cvartetul de coarde format din Remus Azoiţei, Şerban Mereuţă, Bogdan Bişoc și Filip Papa, va fi acompaniat la pian de Cristian Niculescu.

2-11 decembrie / Expoziția „Art Safari – Maeștrii artei românești“ la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chișinău organizată de Institutul Cultural Român în colaborare cu Fundația „Centrul Cultural ArtSociety”. Prin lucrările selectate, expoziţia va prezenta iubitorilor de artă din Republica Moldova legătura maeștrilor artei românești cu fiecare reprezentanță a Institutului Cultural Român.

3-4 decembrie / Masterclass pentru vioară și muzică de cameră susținut de profesorul Bujor Prelipcean, invitat al Academiei de Muzică Hochschule der Künste Berlin.

4 decembrie / Concert Grigore Leșe la Sala Mare a Teatrului Național ,,Mihai Eminescu” din Chișinău. Alături de maestrul Leșe vor interpreta Maria Chifu, Mihaela Pletea, Ioana Gîrleanu și un grup de colindători.

5 decembrie / Concert extraordinar susținut de muzicienii Alexandru Tomescu și Cvartetul de coarde ConTempo din Irlanda în sala de concerte de la sediul Royal Irish Academy of Music Dublin. Eveniment organizat de ICR Londra în colaborare cu Ambasada României la Dublin. Concertul va fi urmat de o recepție la care vor participa membri ai corpului diplomatic și ai comunității românești.

6 decembrie / Recital JazzyBIT la Sala Bizantină a Palatului Béhague, organizat cu prilejul recepției de Ziua Națională a României de la Ambasada României în Republica Franceză.

6 decembrie / Concert de muzică românească tradițională reinterpretată în cheie world music și jazz de muziciana româno-americană Ana Everling și trupa ei de instrumentiști americani și româno-americani, care va avea loc la Merkin Hall din Manhattan. Concertul organizat de Institutul Cultural Român din New York împreună cu Misiunea Permanentă la ONU și Consulatul General va fi urmat de o recepție.

8 decembrie / Concertul formației JazzyBIT organizat în Sala Bizantină a Palatului Béhague de ICR Paris în colaborare cu Ambasada României în Republica Franceză și „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Concertul va lansa în Franța albumul „Drive” și se constituie ca preambul al seriei de evenimente de promovare a orașului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Anterior concertului de lansare, va avea loc decernarea Premiului internaţional de literatură francofonă Benjamin Fondane. Decernarea acestui premiu este organizată anual de Institutul Cultural Român de la Paris în parteneriat cu OIF (Organizaţia Internaţională a Francofoniei).

10 decembrie / Concertul de gală al Jerusalem Symphony Orchestra organizat de ICR Tel Aviv în sala Henry Crown Symphony Hall de la Jerusalem Theater. Programul orchestral românesc, integral simfonic și cu un instrument solist specific românesc – naiul, se va desfășura sub bagheta dirijorului român Ionuț Pascu și cu participarea artistei Dalila Cernătescu.

 

Sursa: ICR.ro

„Gaslighting” este cuvantul anului 2022 in dictionarul Merriam-Webster

dicționarul explicativ american Merriam-WebsterTermenul „gaslighting”, care se referă la manipularea psihologică, a devenit cuvântul anului 2022 conform dicționarului explicativ american Merriam-Webster.

„Gaslighting” este definit ca „manipularea psihologică a unei anumite persoane, de obicei pe o perioadă lungă de timp, ceea ce duce la faptul că victima începe să se îndoiască de corectitudinea propriilor gânduri, percepția realității, amintirile, și de aici confuzie, pierderea încrederii, scăderea stimei de sine, instabilitate emoțională și mentală și dependență de manipulator”.

Numărul de căutări legate de gaslighting pe site-ul dicționarului au crescut cu 1.740% în 2022, comparativ cu anul 2021.

Printe primele mentionari ale cuvantului sunt cele din piesa scriitorului englez Patrick Hamilton „Gaslight” în 1938. În ea, soțul își convinge soția că este bolnavă mintal. Pentru a face acest lucru, el folosește, printre altele, lămpi cu gaz – le reduce luminozitatea, dar își asigură soția că încăperea este la fel de luminoasă ca înainte. Ulterior, cuvântul „gaslighting” a fost folosit în practica psihologică pentru a se referi la manipulări similare.

Concurs național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 18-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia

Pavilion Romania la Bienala de la Venetia

sursa foto: ICR.ro

Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Uniunea Arhitecţilor din România organizează concursul pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 18-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, concurs public de creație deschis participării autorilor individuali sau reuniți în grupuri, ori persoanelor juridice fără scop patrimonial (organizaţii neguvernamentale).

Ediția din 2023 a Bienalei de Arhitectură de la Veneția se va desfășura în perioada 20 mai – 26 noiembrie 2023, cu previzionare pentru specialiști și presă în zilele de 18 şi 19 mai 2023.

Tema celei de-a 18-a ediţii a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, lansată de către curatorul acestei ediții, Lesley Lokko, este „Laboratorul viitorului”. Motivând alegerea temei, Lesley Lokko spune: „Noi tehnologii apar și dispar în permanență, oferindu-ne informații despre viața din alte părți ale globului, pe care probabil nu le vom vizita niciodată, și cu atât mai puțin înțelege. Dar, a vedea în același timp îndeaproape și la distanță de noi este, precum Du Bois și Fanon au spus, și o formă de „conștiință dublă”, este conflictul intern al tuturor grupurilor subordonate sau colonizate, care descriu majoritatea lumii, nu doar ‘acolo’, în așa-zisele țări ‘în dezvoltare’, ‘din lumea a treia’ sau ‘din lumea arabă’, dar și ‘aici’, în metropolele și peisajele nordului global. Ȋn Europa vorbim despre minorități și diversitate, însă adevărul este că minoritățile Vestului sunt majoritatea globală, în normele noastre. Există un loc pe această planetă unde toate problemele legate de egalitate, rasă, speranță și teamă converg și se unesc. Africa. La nivel antropologic, suntem toți Africani. Iar tot ce se întâmplă în Africa ni se întâmplă nouă, tuturor.”

Informații detaliate despre conceptul curatoarei și tema ediției sunt disponibile online, la adresa https://www.labiennale.org/en/architecture/2023 .

Pentru a participa la concursul naţional, solicitantul trebuie să depună un proiect care să conțină documentația obligatorie prevăzută în Regulamentul de organizare a concursului, afișat pe paginile de internet ale Ministerului Culturii (www.cultura.ro), Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), Institutului Cultural Român (www.icr.ro) şi Uniunii Arhitecţilor din România (www.uniuneaarhitectilor.ro).

Participanții la concursul de selecție sunt invitați să dezvolte un concept curatorial, expozițional și de promovare care să corespundă viziunii artistice formulate de curatorul ediției din anul 2023.

Conform Regulamentului de organizare a concursului, acesta va avea două etape de jurizare: prima etapă cu un rol de definire a conceptului curatorial și a conținutului, urmată de selectarea finaliștilor, care vor fi invitați să detalieze aspectele tehnice ale proiectului în etapa a doua de concurs.

Înscrierea la Concurs se va realiza fără taxă, prin depunerea documentațiilor la sediul Uniunii Arhitecţilor din România,strada Jean Louis Calderon nr. 48, sector 2, cod 020038, Bucureşti, până la data de 14 noiembrie 2022, ora 14.00. Proiectele transmise prin e-mail sau fax, cele incomplete, cele care nu respectă cerințele impuse de organizatori și cele care vor ajunge la Uniunea Arhitecţilor din România la o dată ulterioară datei menționate, indiferent de modalitatea de transmitere, nu vor fi luate în considerare.

Uniunea Arhitecţilor din România va acorda următoarele premii,pentru primele trei proiecte clasificate în Etapa a II-a a concursului:

 • Premiul I, pentru proiectul câştigător, în valoare de 6500 lei/net
 • Premiul II, în valoare de 4500 lei/net
 • Pemiul III, în valoare de 3500 lei/net

În vederea îndeplinirii scopului concursului, vor fi constituite o Comisie de selecţie și o Comisie de soluționare a contestațiilor, aprobate prin Ordin al Ministrului Culturii.

Nu pot participa la concurs persoanele care au participat la organizarea sa, la elaborarea regulamentului, angajaţi ai instituţiilor organizatoare, membrii comisiei de selecţie şi cei ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor sau rude şi afini ai acestora, până la gradul al doilea inclusiv, respectiv asociaţii din firmele/ONG-urile în care membrii comisiei de selecţie, ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor deţin funcţii de conducere.Membrii comisiilor nu pot primi misiuni profesionale legate de elaborarea proiectelor care vor fi înscrise în concurs.

Calendar concurs:

ETAPA I

 • Depunerea documentaţiilor: termen limită – 14 noiembrie 2022ora 14:00;
 • Jurizarea: 15-16 noiembrie 2022;
 • Anunțarea rezultatelor ETAPEI I: 16 noiembrie 2022;
 • Depunerea contestaţiilor: 17 noiembrie 2022, până la ora 17:00, conform Art. 9 din Regulamentul de organizare a Concursului naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 18-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia;
 • Soluţionarea contestaţiilor şi publicarea rezultatelor finale: termen limită – 18-21 noiembrie 2022, conform Art. 9 din Regulamentul de organizare a Concursului naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 18-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia;
 • Întâlnire cu reprezentanții echipelor finaliste: 23 noiembrie 2022.

ETAPA a II-a

 • Depunerea documentaţiilor: termen limită – 9 ianuarie 2023, ora 14:00;
 • Jurizarea: 10-11 ianuarie 2023;
 • Anunțarea rezultatelor ETAPEI II: 11 ianuarie 2023;
 • Depunerea contestaţiilor: 12 ianuarie 2023, până la ora 17:00, conform Art. 9 din Regulamentul de organizare a Concursului naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 18-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia;
 • Soluţionarea contestaţiilor: termen limită – 13-16 ianuarie 2023, conform Art. 9 din Regulamentul de organizare a Concursului naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 18-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia;
 • Anunţarea publică a proiectului câştigător: 16 ianuarie 2023.

Informaţii suplimentare la:

bav2023@uniuneaarhitectilor.ro

Documente necesare:

 • Regulament de organizare a concursului
 • Anexa 1 la Regulamentul de organizare a concursului
 • Anexa 2 la Regulamentul de organizare a concursului
 • Anexa 3 la Regulamentul de organizare a concursului
 • Anexa 4 la Regulamentul de organizare a concursului
 • Arhiva Planuri Pavilion Giardini
 • Plan Noua Galerie a IRCCU

Sursa: ICR.ro

Astra Film Festival 2022

Astra Film FestivalAstra Film Festival aduce din nou cinematograful tip Dom în Piaţa Mare din Sibiu şi propune, în perioada 9-16 octombrie, programul special AFF New Media, dedicat spectatorilor de toate vârstele care îşi doresc să se iniţieze în cinematografia digitală – Concept Art, VR, Augmented Reality.

Festivalul internaţional de film documentar de la Sibiu va fi astfel o incursiune itinerantă de excepţie, de la cinemaul clasic de non-ficţiune până la cel imersiv, neconvenţional, care foloseşte cele mai noi tehnologii creative, de la vizionări în sala de cinema, la experienţa inedită a proiecţiilor cross-media 360 de grade. Biletele pentru filmele şi evenimentele AFF2022 au fost puse în vânzare şi pot fi achiziţionate pe https://bilete.astrafilm.ro/.

Spectatorii AFF New Media se vor bucura de o experienţă cinematografică complexă, vizionând unele dintre cele mai noi şi mai captivante filme imersive şi 360°. Va fi, practic, o călătorie continuă. De la microcosmos la macrocosmos, de la microscopic la celest, pe ritmuri de muzică electronică şi jazz („Black Mantis” – Marea Britanie, 2021). Sau călătoria spirituală unică, declanşată de o doză de ayahuasca („Ayahuasca, Kosmik journey” – Franţa, Luxemburg, 2019 – film selectat la prestigiosul Tribeca Film Festival în 2019), ori povestea călătoriei fără sfârşit a celor două sonde spaţiale Voyager, care poartă cu ele mesajul interstelar trimis de pe Pământ către eventuale civilizaţii extraterestre („Voyager: o călătorie fără sfârşit”, Ucraina, 2019)

Publicul va fi atras într-o experienţă hipnotică şi captivantă unde întrebările sunt ridicate subtil, cu fantezie şi lirism („Nu înţeleg” – Spania, 2022), într-un festin vizual care uimeşte prin conexiunea instantanee cu cerul şi natura, prin intermediul muzicii („Piano Under the Stars” – Chile, Spania, 2020), sau direct în misterele Universului, aşa cum sunt ele relevate de oamenii de de ştiinţă de la cel mai mare radiotelescop din lume, împreună cu poporul Yamaji – pe al cărui pământ este construit telescopul („Visând la stele” – Australia, 2021).

Vor fi proiecţii cu dedicaţie specială şi pentru spectatorii mai tineri, chemaţi să afle curiozităţi şi explicaţii despre lumină şi felul în care o percepem, într-o experienţă inedită fulldome („Într-o călătorie cu lumina” – Spania, 2020), tradiţii şi metode ştiinţifice desprinse dintr-o călătorie pe urmele Căpitanului Cook şi ale exploratorului olandez Abel Tasman („Navigatorii Lala Rolls” – Noua Zeelandă, 2021), povestea anotimpurilor, cu un puternic caracter educaţional („Globul magic – o poveste a anotimpurilor” – Polonia, 2020) sau „Legenda recifului fermecat” – Germania, 2021, filmul de aventuri de văzut împreună cu întreaga familie.

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficţiune din Europa, şi a fost inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al preşedintelui României şi este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu şi al Uniunii Cineaştilor. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu şi de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.