Categorie Eveniment

Cuvântul anului 2023 la cei de la Merriam-Webster este autentic ( „authentic” )

Cuvântul anului 2023 ales de utilizatorii dictionarului Merriam-Webster este autentic ( „authentic” ) – termenul pentru ceva la care ne gândim, scriem, aspirăm și judecăm mai mult ca niciodată.

O căutare cu volum mare în majoritatea anilor, authentic a înregistrat o creștere substanțială în 2023, determinată de povești și conversații despre AI, cultura celebrităților, identitate și rețelele sociale.

Autentic are o serie de semnificații, inclusiv „nu este fals sau imitație”, un sinonim pentru real; și, de asemenea, „fideli propriei personalități, spirit sau caracter”. Deși este în mod clar o calitate de dorit, autenticul este greu de definit și supus dezbaterii – două motive pentru care trimite mulți oameni la dicționar.

Autentic este adesea legat de identitate, fie că este națională sau personală: cuvintele modificate frecvent de autentic includ bucătăria și felul de mâncare, dar și sinele și vocea. Celebrități precum cântăreții Lainey Wilson, Sam Smith și, în special, Taylor Swift au făcut titluri în 2023, cu declarații despre căutarea „vocii lor autentice” și „sinelui autentic”. Titluri precum Trei moduri de a profita de autenticitatea lui Taylor Swift și de a construi un loc de muncă asemănător epocii asociază această calitate cu superputerea culturii pop.

Și odată cu creșterea inteligenței artificiale – și impactul acesteia asupra videoclipurilor deepfake, contractele actorilor, onestitatea academică și un număr mare de alte subiecte – granița dintre „real” și „fals” a devenit din ce în ce mai estompată.

Autentic este ceea ce aspiră să fie mărcile, influențele rețelelor sociale și celebritățile. Elon Musk a făcut titluri când a spus că oamenii ar trebui să fie mai „autentici” pe rețelele de socializare. Aplicațiile și platformele precum BeReal fac din înregistrarea experiențelor „autentice” scopul lor principal. Indiferent cât de mult artificiu și calcul ar fi implicat în producția acestor videoclipuri, așa cum spune Rebecca Jennings de la Vox, „oriunde se presupune că oamenii sunt „autentici” pe internet, banii vor urma”. În mod ironic, cu „creatorii de conținut autentic” acum recunoscuți ca standardul de aur pentru construirea încrederii, „autenticitatea” a devenit o performanță.

„Între revoluţii”, de Vlad Petri, film construit exclusiv din imagini de arhivă, se vede la Sibiu şi Bucureşti

„Între revoluţii”, de Vlad PetriFilmul „Între revoluţii”, construit exclusiv din imagini de arhivă, urmăreşte povestea fictivă, dar inspirată din dosare de la Securitate, a două femei separate de două revoluţii – Maria (voce – Victoria Stoiciu) şi Zahra (voce – Ilinca Hărnăuţ).

Maria şi Zahra se întâlnesc la Universitatea de Medicină din Bucureşti în anii ’70. Când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în ţara ei, luând parte la evenimente, departe de prietena sa. În următorii zece ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluţii, cuvintele lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societăţi trecând prin schimbări radicale şi o prietenie care nu poate fi destrămată.„Între revoluţii”, de Vlad Petri, va fi lansat în cinema din 3 noiembrie, distribuit de August Film, iar până atunci are o serie de proiecţii în Sibiu şi Bucureşti, în cadrul a trei evenimente importante – Astra Film Festival, ESTE – Filmul de Miercuri şi Les Films de Cannes à Bucarest.

În cadrul Astra Film Festival, important eveniment dedicat filmului documentar din România, ajuns anul acesta la ediţia aniversară cu numărul 30, „Între revoluţii” a avut o proiecţie miercuri şi va mai putea fi văzut vineri, de la ora 11.00, la Astra Film Cinema, şi sâmbătă, de la ora 14.30, Cine Gold, sala 5.

Tot la Sibiu, pe 25 octombrie, de la ora 20.00, în Sala Mică a Cinema „Ion Besoiu”, va avea loc o nouă proiecţie „Între revoluţii”, în cadrul iniţiativei ESTE – Filmul de Miercuri.

Bucureştenii se vor bucura în perioada 20 – 29 octombrie de cea de-a 14-a ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, unul dintre cele mai aşteptate festivaluri ale anului, care aduce în program cele mai apreciate filme de pe croazetă, dar şi din alte mari festivaluri de film din lume. Proiecţia „Între revoluţii” va avea loc duminică 22 octombrie, de la ora 17.00, la Cinema Eforie, în prezenţa regizorului Vlad Petri şi a monteurului Dragoş Apetri, care vor asista şi la o sesiune de Q&A.

Cea de-a 17-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) la Sibiu se va desfăşura, în perioada 7 – 10 septembrie

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță cea de-a 17-a ediție a TIFF Sibiu, care se va desfășura în perioada 7 – 10 septembrie în Piața Mare și la CineGold. În programul festivalului se găsesc peste 25 de proiecții: unele dintre cele mai așteptate filme românești ale anului, prezentate în premieră, dar și documentare, filme clasice sau hit-uri de box office internaționale. TIFF Sibiu a pregătit și proiecții pentru copii, dar și întâlniri cu invitați speciali. Biletele au fost puse în vânzare pe tiff.eventbook.ro. Proiecțiile din Piața Mare, dar și proiecțiile dedicate copiilor au acces gratuit.

Libertate, noul film al regizorului Tudor Giurgiu inspirat din fapte reale petrecute la Sibiu în decembrie 1989, va fi prezentat într-o avanpremieră specială la care va participa echipa de producție. Libertate a făcut parte din selecția Festivalului de la Sarajevo și a câștigat premiul publicului pentru cel mai bun film românesc la TIFF.22. Din distribuție fac parte actori precum Andi Vasluianu, Alexandru Papadopol, Alex Calangiu, Marius Manole sau Mirela Oprișor. Sibienii vor avea ocazia să urmărească și Încă două lozuri, continuarea comediei de succes Două lozuri, regizată independent de același Paul Negoescu acum șapte ani. Fără a deconspira despre ce lozuri e vorba de data asta, cert este că spectatorii se vor reîntâlni nu doar cu cei trei actori din primul film (Dorian Boguță, Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol), ci și cu faimoasa mașină albă (sau neagră?).

Selecționat la Sarajevo și Rotterdam și câștigător al premiului pentru debut la TIFF.22, Tigru (r. Andrei Tănase) este un thriller inspirat, din nou, din fapte reale petrecute la Sibiu în 2011, când un tigru a scăpat de la Grădina Zoologică. În program se regăsește și comedia moldovenească Carbon (r. Ion Borș), cel mai de succes film de peste Prut din ultimii 30 de ani, dar și comedia Pup-o, mă! 3 – Ouăle, franceza și ardelenii (r. Tudor Botezatu).

Documentarul ocupă un loc important la TIFF Sibiu anul acesta. Planeta albastră de Daniel Sărăcuț este cronica dulce-amară a trupei rock Dio Family care se reunește pentru înregistarea piesei din titlu. Tandemul de jurnaliști Adina Popescu și Iulian Ghervase semnează cel de-al treilea lor film, Vulturii din Țaga, povestea antrenorului unei echipe de fotbal etern perdante dintr-un sat din România. David (r. Radu Muntean) urmărește o tabără de vară organizată de ultramaratonistul Tibi Ușeriu, ce a dat naștere traseului pentru familii „Drumul lui David”. Și cel mai nou documentar semnat de Oliver Stone, Nuclear, va fi prezentat în premieră la TIFF Sibiu.

Proiecții speciale vor avea și Phoenix. Har / Jar (r. Cornel Mihalache), o fereastră spre parcursul legendarei formații de rock românești, de la fondare până în prezent, și Cazul Inginerului Ursu (r. Liviu Tofan, Șerban Georgescu), care are în prim plan ancheta Securității față de disidentul Gheorghe Ursu – „Babu”.

Alte filme care pot fi văzute la TIFF Sibiu în premieră sunt comedia spaniolă Povești indiscrete (r. Cesc Gay), drama maghiară Vârfuri și abisuri (r. Csoma Sándor) și povestea queer Passages (r. Ira Sachs).

Casablanca (r. Michael Curtiz), un film care nu mai are nevoie de nicio prezentare, va fi proiectat pe ecranul din Piața Mare, într-o variantă restaurată, la 80 de ani de la premieră. Un alt clasic, de data asta al cinematografiei românești, filmul de debut al lui Nae Caranfil – E pericoloso sporgersi – face și el parte din program.

Programul complet al celor patru zile de festival poate fi descoperit pe sibiu.tiff.ro si pe pagina de Facebook a Festivalului.

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania la Sibiu este organizat de Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Acțiune co-finanțată de Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Local Sibiu.

Cu sprijnul: Centrului Național al Cinematografiei

Prezentat de Banca Transilvania

Parteneri: Transgaz, Groupama

Parteneri locali: My Continental, CineGold, Kulinarium

Parteneri media: Kiss FM, Zile și Nopți,  Turnul Sfatului, Ora de Sibiu, Sibiu 100%, Tribuna, Mesagerul de Sibiu

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Animest – Festivalul Internațional de Film de Animație – a 18-a ediție intre 6 și 15 octombrie 2023 

Animest - Festivalul Internațional de Film de Animație - a 18-a ediție intre 6 și 15 octombrie 2023 Pantofii de dans, entuziasmul de a-i întâlni pe creatorii care schimbă lumea prin intermediul filmelor de animație și curiozitatea de a urmări cele mai noi și mai promițătoare producții de gen nu trebuie să lipsească din kitul spectatorilor celei de-a 18-a ediții AnimestÎntre 6 și 15 octombrie, Festivalul Internațional de Film de Animație revine pe marile ecrane din București cu un amplu program de proiecții, petreceri, masterclass-uri și programe dedicate artiștilor interesați să-și dezvolte abilitățile.

Iubitorii filmelor de animație pot achiziționa, începând de astăzi, unul dintre abonamentele Animest.18, disponibile în ediție limitată pe platforma EventbookAnimest.18 este un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB.

Join the dance! este invitația pe care organizatorii o lansează publicului în anul majoratului festivalului. Este, totodată, tema ediției din acest an a evenimentului devenit în timp cel mai amplu festival de film de animație din estul Europei. Dansul va fi vedeta unei întregi secțiuni tematice și pretextul unei întâlniri de milioane cu cineastul, animatorul și dansatorul francez Jean-Charles Mbotti Malolo, invitat special la această ediție. La Animest.18, publicul îl va cunoaște în cadrul unui masterclass susținut de artist pe 11 octombrie, la Centrul Național al Dansului București.

Cea de-a 18-a ediție Animest va fi dedicată dansului, această artă care uneori sfidează gravitația, ne pune sângele în mișcare și ne binedispune în totalitate. În contextul actual, când totul se întâmplă în viteză, suntem tentați să depășim cu rapiditate fiecare moment de împlinire, gonind către următorul obiectiv de atins. Uităm să ne bucurăm de reușitele noastre și nu ne mai dăm ocazii să le sărbătorim. Asta nu se va întâmpla anul acesta. În luna octombrie, timp de 10 zile, vom sărbători în pași de dans și ne vom bucura de o amplă retrospectivă care va etala pe ecranele cinematografelor capodoperele animației internaționale dedicate dansului. De la filmele lui Norman McLaren până la cele mai recente producții, de la invitații festivalului, printre care și Jean-Charles Mbotti Mbolo – dansator profesionist care și-a dedicat ultimii ani animației, prezent și el la București, haideți să dansăm împreună la sărbătoarea filmului de animație!, declară Mihai Mitrică, directorul și selecționerul Festivalului Internațional de Film de Animație București.

Join the dance! – secțiunea cu filme greu de urmărit de pe scaune

Dance me to the end of loveDancing QueenDancing with myselfDie on the dancefloor sau Lose yourself to dance sunt titluri care amintesc fără prea mari eforturi de hituri muzicale fredonate de generații întregi. La Animest.18, ele vor denumi programele tematice curatoriate de directorul și selecționerul festivalului, Mihai Mitrică, alături de jurnalistul și istoricul de film francez Alexis Hunot, invitat și anul acesta la București.

Inspirați de energia și expresivitatea dansului, curatorii secțiunii speciale au căutat în acest an să faciliteze accesul spectatorilor la producții inovatoare, care abordează stiluri și tehnici diverse pentru a genera personaje și realități excepționale. În toate cele cinci programe tematice, spectatorii vor avea surpriza să descopere filme multi-premiate, de la polonezul Tango (r. Zbigniew Rybczynski), premiat cu Oscar în 1983, până la The Burden (r. Niki Lindroth von Bahr), musical-ul dark premiat cu Cristal la Annecy în 2017, dar și Pas de deux (r. Norman McLaren), nominalizat la Premiile Oscar și considerat cel mai bun scurtmetraj despre dans al tuturor timpurilor.

Jean-Charles Mbotti Malolo

Dansator, animator și cineast multipremiat, Jean-Charles Mbotti Malolo semnează spectacole coregrafice de succes și producții cinematografice nominalizate la Premiile César. A studiat animația la școala Emile Cohl din Lyon, iar după primul său succes – The Heart is a Metronome (2008) – și o colaborare cu programul Karambolage de la ARTE TV, a regizat The Sense of Touch, care i-a adus renumele internațional și Cristalul la Festivalul de la Annecy. Pentru a scrie și a regiza scurtmetrajul, a învățat limbajul semnelor, lucrând cu apreciata actriță franceză Emmanuelle Laborit, care s-a născut fără auz.

În 2017 a prezentat primul său spectacol coregrafic, numit Les Mots, „un solo pentru doi performeri” – o continuare a căutărilor sale creative în direcția limbajului nonverbal. Make It Soul, filmul său din 2018, un tribut adus artiștilor Solomon Burke și James Brown, a fost nominalizat la Premiile César, la categoria Cel mai bun scurtmetraj de animație. În 2020, a semnat spotul promo din campania de imagine a Festivalul Internațional de Film de la Annecy.

Uniți într-o mișcare, egali în fața ecranelor de cinema 

Diversitatea este un element central în identitatea vizuală a ediției de majorat și definește întreaga activitate Animest de-a lungul timpului. Un eveniment ajuns deja la maturitate, care și-a pus puternic amprenta asupra peisajului cultural autohton, Animest este singurul festival din România care înscrie câștigătorii Trofeului pe lista filmelor eligibile la Oscaruri. Selecția de filme, mai bogată de la un an la altul, se adresează publicului de toate vârstele și abordează teme diverse, oglindind preocupările societății noastre de astăzi. Multe programe tematice au călătorit prin țară de-a lungul anilor, în parteneriat cu alte evenimente și instituții, iar anul acesta, prin proiectul Animest+, o caravană cinematografică a însoțit filmele în câteva orașe mici și în sate.

„M-am bazat în mod special pe ideea de diversitate pe care o aduce dansul. Deși fiecare personaj este diferit, compoziția pe care am creat-o aduce împreună grupurile unite prin dans. Pentru mine, dansul este expresia unui sentiment pozitiv care merită trăit și pe cont propriu, dar este intensificat atunci când este împărtășit. Prin compoziție și perspectivă am surprins dinamica acestui sentiment.”, subliniază Irina Șelaru, artista invitată să ilustreze posterul ediției dedicate dansului.

***

Festivalul Animest este un proiect al Asociației Animest, co-finanțat de Programul MEDIA al Uniunii Europene și de Administrația Fondului Cultural Național.

Animest.18 este un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Partener: Centrul Național al Dansului București.

Romanul „Time Shelter” al scriitorului bulgar Gheorghi Gospodinov câștigă International Booker Prize 2023

Coperta Romanul Time Shelter scris de autorul bulgar Gheorghi GospodinovRomanul „Time Shelter” scris de autorul bulgar Gheorghi Gospodinov a câștigat în mod triumfător premiul International Booker Prize în 2023. Prin această distincție prestigioasă, Gospodinov a obținut recunoașterea meritată pentru opera sa remarcabilă și pentru contribuția semnificativă adusă literaturii contemporane. Romanul captivant, cu teme profunde și abordări narative inovatoare, a impresionat juriul și cititorii deopotrivă, ducând la recompensarea acestui talent literar excepțional.

Inovație și profunzime în „Time Shelter”:
„Time Shelter” este o operă literară de excepție, în care Gheorghi Gospodinov explorează abil teme precum timpul, memoria și identitatea umană. Romanul se remarcă prin abordarea sa inovatoare și experimentele narative care îmbină realitatea, ficțiunea și elementele mitologice într-o poveste captivantă. Gospodinov explorează complexitatea umană și condiția umană prin intermediul personajelor sale bine conturate și al poveștii pline de profunzime.

Romanul se desfășoară într-un adăpost temporal, o locație misterioasă și enigmatică unde personajele se pot retrage pentru a căuta adăpost în timp și pentru a se confrunta cu propriile amintiri și traume. Această temă a adăpostului temporal devine un vehicul pentru explorarea sensului timpului și impactului acestuia asupra vieților noastre.

Stilul literar și influențe:
Gospodinov demonstrează o măiestrie artistică în exprimarea sa literară. Stilul său poetic și bogat în imagini creează o atmosferă intensă și evocatoare, captând atenția cititorilor încă de la primele pagini. Autorul bulgar integrează mitologia și folclorul în povestea sa, creând o punte între trecut și prezent și aducând în prim-plan întrebări fundamentale despre umanitate și existență.

Influențele literare ale lui Gospodinov sunt diverse și subtile. Se remarcă prezența elementelor postmoderniste, în care naratorul și narativitatea sunt supuse unui joc ingenios și adesea ironic. De asemenea, se pot identifica influențe ale lui Gabriel García Márquez și Italo Calvino, care s-au exprimat în mod distinct asupra stilului și tematicii sale.

Impactul și recunoașterea:
Câștigarea premiului International Booker Prize este o dovadă a impactului pe care romanul „Time Shelter” l-a avut asupra comunității literare internaționale. Acest premiu prestigios confirmă calitatea excepțională a operei lui Gheorghi Gospodinov și îl plasează printre cei mai talentați și influenți scriitori contemporani.

„Time Shelter” a primit, de asemenea, o primire entuziastă din partea cititorilor și criticii literari. Romanul a captivat imaginația publicului prin povestea sa captivantă și temele sale profunde, generând dezbateri și analize aprofundate în comunitatea literară. Gospodinov este apreciat pentru abilitatea sa de a aborda subiecte complexe într-un mod accesibil și emoționant, aducând contribuții semnificative la literatura contemporană.

Premiul International Booker Prize consolidează și mai mult poziția lui Gheorghi Gospodinov în peisajul literar global și îi oferă o platformă mai largă pentru a-și împărtăși povestea și ideile cu cititorii din întreaga lume. Este de așteptat ca această distincție să îi aducă și mai multă atenție și să deschidă noi oportunități pentru traducerea și promovarea operei sale în diverse limbi și culturi.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 24-28 mai 2023, la Romexpo

Salonul de carte bookfest 2023 Bucuresti Cea de-a XVI-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest va avea loc în perioada 24 – 28 mai, în Pavilionul B2 al Complexului Romexpo.

Peste 200 de expozanţi din întreaga ţară şi din Republica Moldova, alături de institute culturale cu reprezentanţe la Bucureşti, vor fi prezenţi zilnic de miercuri, 24 mai, şi până duminică, 28 mai, în intervalul orar 10.00-20.00 (24, 25 şi 28 mai), respectiv 10.00-21.00 (26 şi 27 mai).

Publicul va beneficia de reduceri spectaculoase, de circa un milion de volume, dintre care 3.000 de titluri noi, peste 400 de lansări de carte şi dezbateri, peste 60 de evenimente dedicate copiilor, cu participarea celor mai îndrăgiţi autori români, mese rotunde dedicate stării culturii scrise şi recitaluri muzicale.

Evenimentele vor avea loc atât la standurile expozanţilor, cât şi în cadrul locurilor special amenajate în cadrul Bookfest: trei scene, două cafenele, un Cinema Bookfest şi un stand dedicat copiilor, Bookfest Junior.

Ediţia din acest an a Salonului de Carte Bookfest va fi deschisă oficial miercuri, 24 mai, la ora 12.00, la scena Arena, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitaţi E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni – Ambasadorul Italiei în România, Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, Lucian Romaşcanu – ministrul Culturii, alături de Grigore Arsene – preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, organizatoarea evenimentului.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cu sprijinul Ambasadei Italiei din Bucureşti, al Agenţiei Italiene pentur Comerţ Exterior şi al Institutului Italian de Cultură din Bucureşti.

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL, ediția a 20-a, August 2023

Festivalul Internaţional de Film Independent AnonimulFestivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL, ediția a 20-a, are loc între 14 și 20 august 2023, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Festivalul este un eveniment anual, competitiv, nespecializat, organizat de Fundația Anonimul.

Programul Festivalului cuprinde două secțiuni competiționale:
1. Competiție Lungmetraj
2. Competiție Scurtmetraj
Pentru înscrierea filmelor în Festival nu se percepe taxă.
Premiile vor fi acordate exclusiv de public prin vot exprimat.

Programe necompetitive:
Panorama internațională- filme premiate la alte festivaluri din anul respectiv, omagii, retrospective.
Secțiunea Actori în spatele camerei.
Secțiunea OFF Românesc cu proiecții de filme românești de lung, mediu și scurtmetraj.
Proiecții speciale cu tematici ecologice& globale& programe speciale.
Sesiuni de întrebări și răspunsuri cu reprezentanții filmelor proiectate la Festival, dezbateri publice cu realizatori de film, critici de film, invitați.

Condiții generale- Competiția de Lungmetraj:
1. Competiția prezintă 6 filme de lungmetraj, propuse de selectorul Festivalului, Ludmila Cvikova.
*pentru această secțiune nu există posibilitatea de înscrieri directe
2. Vor participa în competiție doar filme produse după 1 ianuarie 2022.
3. Fiecare film de lungmetraj va avea un delegat prezent la Festival, costurile fiind suportate de Fundația Anonimul.
4. Ordinea de proiecție în cadrul Competiției este stabilită de Festival.
5. Un film selectat în Competiția Festivalului nu poate fi retras ulterior.
6. Festivalul are dreptul de a proiecta filmele din Competiție de maximum 3 ori în timpul desfășurării Festivalului: 2 proiecții în Competiție și 1 eventuală proiecție în cazul în care filmul câștigă Trofeul Anonimul 2023 în seara de sâmbătă, 19 august.
7. Festivalul are dreptul de a utiliza imagini din filmele aflate în Competiție pentru promovare media (maximum 3’).
8. Filmele vor putea fi proiectate, cu acordul prealabil al distribuitorului/ producătorului în cadrul Retrospectivei ANONIMUL ce are loc în București – pentru critici de film, jurnaliști și industrie care nu au putut fi prezenți la Sf. Gheorghe în perioada Festivalului.

Transport:
Materialul de proiecție trebuie trimis împreună cu o factură proforma prin curier, cu următoarele specificații:

 • “Fără valoare comercială. În scop cultural.”
 • Valoarea indicată pe factură nu trebuie să depășească suma de 10 Euro.
 • Nu vor fi acceptate materialele trimise par-avion din cauza dificultăților de procedură vamală, cele trimise cu valoare mai mare de 10 Euro, sau fără pre-plata transportului către Festival.

Returnarea materialelor de proiecție se va face în următoarele condiții:

 • Festivalul suportă returnarea materialelor la adresa indicată de participant.
 • Materialele vor fi returnate până pe 22 septembrie 2023.

*Festivalul acoperă asigurarea materialului de proiecție pe durata aflării acestuia în România.

Condiții generale – Competiția de Scurtmetraj:
1. În competiție vor intra scurtmetraje – ficțiune / animație / experimental – pe baza selecției echipei ANONIMUL.
2. Înscrierile pentru selecție în cadrul Competiției de Scurtmetraj ANONIMUL 20 sunt deschise pana pe 12 mai 2023 inclusiv si se fac aici.
3. Vor fi admise la preselecție doar filmele care îndeplinesc următoarele condiții:

 1. sunt produse după 1 ianuarie 2022;
 2. nu depășesc 30 de minute;
 3. sunt subtitrate în engleză, dacă dialogul este în alta limbă decât engleză.

4. Toate filmele de scurtmetraj sunt supuse procesului de selecție, în lipsa unui acord special din partea Festivalului.
5. Proiecția filmelor se face doar de pe suport digital – DCP sau fișier HD – conform specificațiilor tehnice indicate de Festival.
6. Festivalul invită 1 reprezentant al fiecărui film (regizor/ producător/ scenarist/ actor) inclus în competiție pentru 3 zile, la ANONIMUL, în Sfântu Gheorghe, costurile de cazare fiind acoperite de Festival.
7. Inscrierea filmului va cuprinde :

 • Formularul de înscriere completat
 • Link de vizionare online pentru film (cuprins in corpul formular)
 • Lista de dialoguri

Rezultatele procesului de selecție pentru Competiția de Scurtmetraj ANONIMUL vor fi anunțate în jurul datei de 7 iunie 2023. Materialul de proiecție trebuie să ajungă la Festival cel mai târziu pe 14 iulie 2023. În cazul în care materialul nu ajunge până la data respectivă, filmul selectat va fi înlocuit.

Diverse:
1. Un film înscris și selectat în Competiția Festivalului nu poate fi retras ulterior.
2. Festivalul are dreptul de a proiecta filmele din Competiție de maximum 4 ori în timpul desfășurării Festivalului.

3. Programarea scurtmetrajului in cadrul Competiției este stabilită de Festival.
4. Festivalul are dreptul de a utiliza imagini din filmele aflate în Competiție pentru promovare media (maximum 3’).
5. Filmele din cadrul secțiunii Competiție Scurtmetraj Ficțiune și Animație vor fi proiectate în cadrul Retrospectivei ANONIMUL ce are loc în București – pentru critici de film, jurnaliști și industrie care nu au putut fi prezenți la Sf. Gheorghe în perioada Festivalului.

PREMII

Publicul va atribui următoarele premii, prin vot:

CEL MAI BUN LUNGMETRAJ3,000  EUR + TROFEUL ANONIMUL
CEL MAI BUN SCURTMETRAJ STRĂIN1,000 EUR
CEL MAI BUN SCURTMETRAJ ROMÂNESC1,000 EUR

PREMIUL OVIDIU BOSE PAŞTINĂ, în valoare de 1,000 EUR, oferit de Fundaţia Anonimul.

Trimiterea formularului de înscriere la Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL implică acceptul semnatarului cu privire la regulamentul Festivalului, ediția 2023.

festival@anonimul.ro
www.festival-anonimul.ro
www.facebook.com/ANONIMULIFF

Ziua Culturii Naţionale – evenimente

Mihai EminescuCu ocazia Zilei Culturii Nationale, din 15 ianuarie 2025, instituţiile din subordinea Ministerului Culturii organizează  evenimente specifice pentru a marca Ziua Culturii Naţionale.

Personalitatea centrală a evenimentelor organizate la nivel naţional va fi Mihai Eminescu, cel care se năştea la 15 ianuarie 1850 şi care a lăsat o importantă moştenire culturală.

De asemenea, Ministerul Culturii organizează la Opera Naţională Bucureşti, în data de 15 ianuarie, ora 19:00, un spectacol susţinut de Corul şi Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, dirijor – Daniel Jinga. Spectacolul va fi transmis, în direct, pe posturile TVR1 (19:00 – 19:40), TVR Cultural şi TVR Moldova (începând cu ora 19:00).

Programul artistic va fi susţinut de către de Corul şi Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, dirijor Daniel Jinga, alături de invitaţii Nicu Alifantis & Zan, Vali Boghean Band, Ansamblul Anton Pann, Maia Morgenstern, Lari Georgescu, Marius Bodochi, Angela Ciobanu, Diana Decuseară, Dan Melnic şi Alexandru Pleşca.

Programul instituţiilor în Bucureşti

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti organizează evenimentul „Dor de Eminescu”, care va cuprinde un program de muzică şi poezie dedicat poetului nostru naţional. Evenimentul marchează cei 173 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti şi va avea loc în sala Victor Ion Popa din Sos. Kiseleff nr. 30, începând cu orele 11:00, 15 ianuarie. Cei mici vor avea posibilitatea să participe la ateliere de creaţie, iar pentru cei mari sunt pregătite momente de muzică şi poezie.

Filarmonica George Enescu celebrează Ziua Culturii Naţionale printr-un concert susţinut de Corul Filarmonicii pe scena mare a Ateneului Român, în 15 ianuarie, ora 11:00. Programul conţine muzică românească din creaţia unora dintre cei mai importanţi compozitori autohtoni de ieri şi de azi: Paul Constantinescu (Patru madrigale pe versuri de Mihai Eminescu), Gheorghe Cucu (Haz de necaz), Alexandru Velehorschi (Omul zici c-a născocit), Gheorghe Dumitrescu (Cântecul oltencelor din oratoriul „Tudor Vladimirescu”), Constantin Râpă (Cântec de iarnă, Cântec satiric), Cornelia Tăutu (Suită românească), Dan Dediu (Cor din opera „O scrisoare pierdută), George Enescu (Cor de bărbaţi din opera „Oedipe”), Sabin Păutza (Te Deum).

Teatrul Naţional Bucureşti invită publicul de toate vârstele la o sărbătoare a teatrului, duminică, 15 ianuarie. De la ora 15:00, la Sala Media, va avea loc recitalul actorului Nicolae Urs, „Caragiale altfel”, susţinut în luna naşterii celui mai mare dramaturg român, la teatrul care-i poartă numele. Un one-man show inedit în care autorul Caragiale devine un personaj care apare pe scenă. Spectatorii mai sunt invitaţi, în foaierul Sălii „Ion Caramitru”, la o micro-expoziţie
realizată de Muzeul TNB: „De la Teatrul cel Mare la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” – 170 de ani de istorie”. Copii sunt aşteptaţi la întâlnirea cu actorul Marian Râlea, de la ora 11:00, la Sala Media. Tot pentru publicul tânăr, în cadrul Programului tnb.edu, vor avea loc în aceeaşi zi şi două tururi ghidate gratuite la care s-au înscris deja grupuri de elevi, programate de la orele 12:30 şi 15:00.

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) organizează pe 15 ianuarie 2023, între orele 11:00-13:00, un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă şi artele vizuale. Vor fi lansate trei volume de sinteză şi înaltă calitate grafică şi tipografică care prezintă opera a trei artişti cu o contribuţie excepţională la configurarea artelor plastice din România: Theodor Pallady (1871-1956), Constantin Flondor (n. 1936) şi Ioan Aurel Mureşan (n. 1956). Evenimentul va avea loc în Sufrageria Regală, accesul se va face prin Spaţiile istorice ale Muzeului Naţional de Artă al României. Accesul va fi gratuit în limita a o sută de persoane, fără programare prealabilă.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român aşteaptă publicul la şedinţa Cenaclului „Poeţii cetăţii” (Sala Media) cu tema: „Importanţa culturii minorităţilor în România” şi „Eminescu văzut de scriitorii din comunităţile etnice aflate în România şi importanţa ei”. Prezintă: Liliana Popa.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” invită publicul duminică, 15 ianuarie, de la ora 12:00, la evenimentul „Grigore Antipa şi Emil Racoviţă, vizionari ai ştiinţei româneşti”, organizat împreună cu Asociaţia Science & Technology. Invitaţii evenimentului, dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Acad. dr. Dumitru T. Murariu, dr. Oana Paula Popa şi dr. Traian Brad ne vor purta într-o călătorie în timp prin opera şi viaţa acestor doi vizionari ai ştiinţei româneşti.

Biblioteca Naţională a României şi Teatrul Muzical Ambasadorii, organizează un eveniment cultural dedicat Zilei Culturii Naţionale – „Ziua Culturii la ea acasă”. Evenimentul va avea loc în data de 13 ianuarie, de la ora 18:00, la Biblioteca Naţională a României. În program, poezie şi muzică, în interpretarea artiştilor de la Teatrul Muzical Ambasadorii: actriţa Daniela Nane, muzicianul Mihai – Ciprian Rogojan, artiştii lirici: Andreea Bucur (soprană),
Camelia Cuzub (mezzosoprană), Octavian Ene (tenor), Silviu Mihăilă (bariton), Sergiu Neamţu (bas) şi Andrei Ştefan Racu (pian). Repertoriul va cuprinde lucrări muzicale ale unor compozitori români, precum: George Enescu,
Paul Constantinescu, Tiberiu Brediceanu, Gherase Dendrino şi Vasile Popovici. Participarea este gratuită. Fiecare persoană poate descărca un număr de maximum 4 invitaţii, accesând link-ul: https://www.ticketstore.ro/…/9/teatrul-muzical-ambasadorii.

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi va oferi bilete gratuite de vizitare, în ziua de 15 ianuarie. Totodată, va organiza un program pentru familii cu copii, cu vârste cuprinse între 8 şi 11 ani – „De la vechii cronicari, la poveşti pe harta României” – ora 10:30, pret 35 lei/ copil.

Muzeul Naţional de Istorie a României expune, în premieră, un bun cultural aparte aflat în colecţiile sale – Cupa de la Montpellier, primul premiu internaţional acordat literaturii române pentru poezia „Cântecul gintei latine” a lui Vasile Alecsandri.

Muzeul Naţional „George Enescu”, organizează, în parteneriat cu Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, un recital de lieduri în sala „George Enescu” a UNMB, duminică, 15 ianuarie a.c., la ora 19:00. Recitalul va fi susţinut de studenţi ai claselor de canto lied din UNMB, prof. univ. dr. Bianca Manoleanu şi Cda. Dr. Ştefan Ignat, împreună cu pianişti acompaniatori, şi va prezenta creaţii româneşti pentru voce şi pian de compozitori români. Invitată la acest eveniment, actriţa Irina Movilă (Teatrul Naţional Bucureşti) va recita versuri din poezia lui Mihai Eminescu.

Muzeul Naţional de Artă Contemporană invită publicul, în data de 15 ianuarie, la un tur ghidat gratuit în expoziţiile actuale, care va începe la ora 15:00, la parterul muzeului şi va dura aproximativ o oră. De asemenea, în ziua de 15 ianuarie, intrarea la muzeu va fi gratuită.

Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” va organiza, la Palatul „Tinerimea Română” un concert coral cu ocazia „Zilei Culturii Naţionale” luni, 16 ianuarie, de la ora 17:00. Concertul va fi susţinut de Corul de Cameră Preludiu, condus de dirijorul Andrei Stănculescu. Programul include pagini reprezentative inspirate de opera eminesciană, dar şi muzică românească de sorginte folclorică din creaţia compozitorilor Paul Constantinescu, Vasile
Popovici, Adrian Pop şi Valentin Gruescu.

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” va sărbători Ziua Culturii Naţionale printr-un concert extraordinar organizat la Ateneul Român, pe data de 21 ianuarie, de la ora 19:00, cu un repertoriu de muzică românească (arhaică şi contemporană). De asemenea, Corul Madrigal va marca Ziua Culturii Naţionale şi pe 16 ianuarie, prin anunţarea celor mai importante evenimente muzicale ce fac parte din Programul aniversar „Madrigal 60″, inclusiv desfăşurarea Spectacolului Extraordinar aniversar, pe 28 februarie 2023, la Teatrul Naţional Bucureşti. Programul aniversar „Madrigal 60″ include o serie amplă de proiecte dedicate celebrării unei moşteniri uriaşe pentru Corul Madrigal: şase decenii de excelenţă în muzică, diplomaţie culturală şi încredere în schimbarea României prin muzică şi cultură.

 

Opera poetului Mihai Eminescu, prezentată pe scena Ateneului din Madrid

Mihai EminescuZiua Culturii Naționale va fi sărbătorită, în capitala Spaniei, la Ateneul din Madrid, printr-un eveniment care va aduce pe scena prestigioasei instituții de cultură madrilene opera poetică a lui Mihai Eminescu. Evenimentul, care va avea loc marți, 17 ianuarie 2023, este organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid, împreună cu Ambasada României în Regatul Spaniei și în colaborare cu Asociación Timișoara Capital Europea de la Cultura.

Ateneul din Madrid este o instituție culturală privată situată în capitala Spaniei, care a fost fondată în 1835. Numele său complet este Ateneo Científico, Literario y Artístico de Madrid / Ateneul științific, literar și artistic din Madrid. Rădăcinile Ateneului provin de la idealurile francofililor și liberalilor de la începutul secolului al XIX-lea, fiind o instituție emblematică a vieții politice și culturale a Madridului.

Șase președinți de guvern și aproape toți laureații premiilor Nobel, mulți politicieni ai celei de-a Doua Republici și diferiți membri ai generației ´98 au marcat istoria acestei instituții.

Evenimentul va cuprinde următoarele activități:

Partea I: Prezentarea programului cultural al Timișoara Capitală Europeană a Culturii de către domnul Ovidiu Megan, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Partea II: Recital poetic muzical

 • Lecturi din opera poetică a lui Mihai Eminescu în română și spaniolă, cu proiecții video. Vor fi invitate să participe la lectură personalități din lumea culturală, instituțională și politică din Madrid, studenți, profesori, elevi ai cursurilor de română, scriitori, jurnaliști și critici literari, membri ai comunității românești. Lecturile se vor succeda, astfel încât fiecare nou invitat să continue de unde a terminat precedentul cititor, fără a opri fluxul lecturii.
 • Lecturi din operele poetice ale scriitorilor români reprezentativi traduși în spaniolă (proiecții video)
 • Recital muzical

La eveniment vor participa:

Reprezentanți ai Ambasadei României în Regatul Spaniei, domnul Ovidiu Megan, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii, reprezentanți ai instituțiilor culturale spaniole și europene, poeți, critici literari, scriitori, traducători, artiști, studenți- membri ai Ligii Studenților Români din Spania.

Moderatorul activității este José Manuel Lucía Megías, filolog și scriitor spaniol, profesor universitar al facultății de filologie a Universității Complutense din Madrid și președinte al secției Literatură a Ateneului din Madrid.

Mai multe informații despre eveniment: https://bit.ly/3CyiQaq.

Ziua Culturii Naționale, marcată în Portugalia prin tradiționalul „Maraton literarˮ dedicat poetului Nichita Stănescu

„Maraton literarˮ dedicat poetului Nichita Stănescu

Foto: ICR.ro

Ziua Culturii Naționale va fi marcată, în anul 2023, de către ICR Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză prin tradiționalul „Maraton literarˮde această dată cu public, după două ediții consecutive în format online. Evenimentul va avea loc vineri, 13 ianuarie 2023, ora 17.00, la sediul ICR Lisabona, și va fi dedicat operei lui Nichita Stănescu – personalitate de prestigiu a literaturii române a secolului al XX-lea, cu o contribuție majoră la dezvoltarea limbajului liric românesc, a cărui operă a avut un larg ecou internațional. Maratonul de lectură va debuta cu evocarea operei scriitorului, marcând astfel împlinirea a 90 de ani de la nașterea, respectiv 40 de ani de la moartea poetului.

Fiecare cititor își va rezerva pe calendarul evenimentului un timp de lectură (aproximativ 5 minute), fie în limba portugheză, fie direct în limba română, textele putând fi alese din rafturile bibliotecii ICR Lisabona sau aduse din bibliotecile personale. Lecturile vor porni de la opere semnate de autori români clasici, moderni sau contemporani, cu focus pe Nichita Stănescu. Întrucât traducerile în limba portughezădin opera acestuia sunt în număr redus, participanții sunt încurajați să realizeze traduceri proprii, pentru care vor fi răsplătiți cu premii speciale, urmând ca cele mai reușite traduceri să fie publicate pe rețelele de socializare ale ICR Lisabona.

Sesiunile de lectură și dialogul cu publicul vor fi moderate de prof. Rodica-Adriana Covaci, care din anul 2007 şi până în prezent susţine cursul de Limba Română pentru străini din cadrul ICR Lisabona. În anul 2018, a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural pentru contribuţia personală la promovarea conservarea educaţiei în limba română şi implicarea în menţinerea identităţii culturale în rândul comunităţii româneşti din Portugalia. Pe parcursul maratonului, lecturile vor fi acompaniate muzical de tânărul chitarist portughez Paulo Torres.

Maratonul de lectură, devenit deja o tradiție în spațiul lusitan, a fost organizat pentru prima dată în anul 2017, cu titlul „Lisabona citește româneșteˮ, adunând un număr record de participanți. Acest fapt a dus la continuarea proiectului în anii următori, sub diverse forme și tematici. În 2018, maratonul a fost organizat în cadrul „Săptămânii Culturale Româneștiˮ de la Universitatea din Lisabona (UL), evocând anvergura universitară a reputatului filolog Victor Buescu, exilat în Portugalia după instaurarea regimului comunist în România.Amfitrionul evenimentului a fost însăși fiica acestuia, Helena Carvalhão Buescu, profesor de literatură comparată în cadrul Facultății de Litere da la UL. Cea de-a treia ediție l-a celebrat pe Constantin Brâncuși, în tandem la Lisabona și Porto, pornind de la texte semnate de autori români care au omagiat viața și opera marelui sculptor.În anul 2020, maratonul a fost prilejuit de una dintre cele mai importante apariții editoriale de popularizare a literaturii române în spațiul lusitan din ultimii ani: volumulAntologia de Poesia Romena Contemporânea (bilingv, română-portugheză), în traducerea lui Corneliu Popa, editată în 2019 de către Guerra & Paz Editores, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin programul TPS. Edițiile 2021 și 2022 au fost realizate în format online, însumândînregistrări ale unor lecturi sub tematica: Literatura română contemporană în spațiile lusofone, cu invitat special pe poetul și traducătorul Dinu Flămând, respectivpoeme de Mihai Eminescu, în traducerea Doinei Zugrăvescu, avându-l în prim-plan pe lusitanistul Dan Caragea. Maratonul a adunat de-a lungul anilor ambasadori, directori de institute culturale, personalități importante din mediul cultural portughez, precum și tineri entuziaști români și portughezi care au recitat texte semnate de autori români.

Persoanele interesate să participe la eveniment sunt rugate să se înscrie, cu nume și prenume, precum și textul propus spre lectură, la adresa de e-mail: icrl.geral@mail.ptprime.pt, până joi, 12 ianuarie 2023.

Sursa: ICR.ro