50 de evenimente organizate de Institutul Cultural Român în lume, de Ziua Națională a României

1 Decembrie Ziua Nationala a RomanieiÎntre 21 noiembrie și 10 decembrie 2022, timp de trei săptămâni, Institutul Cultural Român organizează 50 de evenimente care marchează, în 31 de orașe din străinătate, Ziua Națională a României. Evenimentele organizate de ICR prin reprezentanțele sale din străinătate și prin Direcția Relații Internaționale au loc în colaborare cu misiunile diplomatice ale României din țările de reședință.

21 noiembrie / Concert extraordinar al Muzicii Reprezentative a Armatei Române și al Unității de Muzică a Gărzii Civile din Regatul Spaniei în sala de concerte a Orchestrei Radioteleviziunii Naționale Spaniole, din cadrul Teatrului Monumental din Madrid. Institutul Cultural Român de la Madrid și Ambasada României în Regatul Spaniei au programat evenimentul cu ocazia primei ședințe comune a Guvernelor României și Regatului Spaniei, din 23 noiembrie 2022.

22 noiembrie / Recital extraordinar al pianistului Constantin Sandu la Teatrul Național de Dans din Budapesta. Eveniment organizat de Ambasada României în Ungaria împreună cu Institutul Cultural Român de la Budapesta.

23 noiembrie /„Povestea Iei / La blouse enchantée / The Magic Blouse”, spectacol multimedia la Sala Mare a UNESCO din Paris dedicat Zilei Naționale a României și aniversării a 160 de ani de Diplomație românească. Evenimentul în două părţi, una orchestrală și una coregrafică, pune în evidenţă valori muzicale tradiţionale româneşti în prelucrări diverse și un spectacol de dans de Gigi Căciuleanu pe muzica originală compusă special de Dan Dediu. Spectacol prezentat de Baletul și Orchestra Operei Naţionale București, o producție a Operei Naționale București în parteneriat cu Fundația Art Production, cu sprijinul JTI, a fost organizat în parteneriat cu Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO și Institutul Cultural Român.

25 noiembrie / Concertul Cvartetului ConTempo cu participarea violistului Răzvan Popovici la Sala Capitolare din incinta Scuola Grande di San Giovanni Evangelista din Veneția, organizat de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția în colaborare cu Consulatul General al României la Trieste.

25 noiembrie 2022 / Vernisajul expoziției „Dun’ART” inaugurează acest proiect ce include 30 de lucrări realizate pe parcursul mai multor tabere de creație româno-maghiare și care rămâne pe simezele ICR Budapesta până la începutul lunii februarie 2023.

25 noiembrie / ICR Varșovia, Ambasada României în Republica Polonă, Universitatea Politehnica Timișoara și Muzeul Național al Banatului organizează avanpremiera expoziției „Spotlight Heritage Timișoara”. Proiectul, parte din programul oficial „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, evocă cele mai importante monumente de arhitectură din centrul orașului, dar și din cartierele istorice (Elisabetin, Fabric, Iosefin, Cetate).

25 noiembrie / Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și Ambasada României la Beirut, cu sprijinul Direcției Relații Internaționale a ICR, celebrează Ziua Națională a României în Liban printr-un concert extraordinar susținut de Sergiu Bolun, Octavian Gheorghiu, Barta Tivadar, Alin Roman, Ioan Claudiu Pitic, Lidia Urs, Ruslan Plamadeală, Ruxandra Sericiuc, Robert Adriano Bogdan Bâtcă, Rolland Zsolt Molnar Seres și Alexandru Țapeș la Biserica Saint Joseph – Monot Achrafieh.

26 noiembrie / Concertul formației „2 GENTS”, acompaniată de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” sub bagheta maestrului Daniel Jinga, Capela Corală „Doina” și invitații lor speciali: Andreea Bucur (soprano) și Alexandru Nicolae (chitară). Evenimentul organizat de ICR „Mihai Eminescu” din Chișinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României va avea loc la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău.

28 noiembrie / Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și Ambasada României la Tokyo, cu sprijinul Direcției Relații Internaționale a ICR, organizează un concert extraordinar susținut de Fumiko Sakuraoka – nai, Alexandru Arcuș – saxofon, Ciprian Pop – chitară și Alexandru Borșan – pian, la Hotelul Okura, Tokyo.

28 noiembrie / Proiecția filmului documentar „România pas cu pas”, în regia lui Florin Andreescu, la Centrul Cultural Margarita Nelken din Coslada, Spania.

28 noiembrie / Concert de muzică clasică la Teatrul Ranelagh, susținut de violistul Răzvan Popovici, mezzosoprana Roxana Constantinescu și pianista Mara Dobresco. Eveniment organizat de ICR Paris în colaborare cu Ambasada României în Republica Franceză.

28 noiembrie – 21 decembrie /Expoziția Arhitectură cu vocație europeană. Clădirile Monarhiei Române din 1866, realizată de Institutul Cultural Român din Madrid în colaborare cu Ambasada României în Spania la Espacio Nelkendin Coslada.

29 noiembrie 2022 – 31 ianuarie 2023 / Vernisajul expoziției „Memoriile Cetății – Trei ani de intervenții artistice în cartierele Timișoarei”la Biblioteca Voievodală din Cracovia. Expoziția realizată de ICR Varșovia împreună cu Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2020 reunește prin imagini și texte importante demersuri socio-artistice realizate la Timișoara, menite să transforme cultural orașul și să împletească viziuni artistice și civice, este organizată în colaborare cu Consulatul României la Cracovia.

29 noiembrie 2022 – 28 februarie 2023 / Expoziția „Spotlight Heritage Timișoara” prezentată pe simezele exterioare ale Ambasadei României de la Varșovia, care găzduiește și Institutul Cultural Român de la Varșovia.

29 noiembrie / Concert susținut de soprana Rodica Vică și pianista Adela Liculescu la Ambasada României în Austria, parte a programului Festivalul Internaţional „PROPATRIA” – Tinere Talente Românești al Asociației culturale româno-italiene „PROPATRIA” din Roma.

29 noiembrie / Concertul Cvartetului Padma la sala de evenimente a CVK Bosphorus, organizat de ICR „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, în colaborare cu Consulatul General de la Istanbul.

29 noiembrie /Masterclass susținut de violonistul Alexandru Tomescu în Sala Polivalentă a Conservatorului din Luxemburg.

30 noiembrie / Concertul „Moștenitorii României Muzicale” susținut de Ioana Cristina Goicea (violonistă), Andrei Ioniță (violoncelist) Daria Tudor (pianistă) în sala de concerte a Muzeului Instrumentelor Muzicale din Bruxelles. Eveniment organizat în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană și Delegația Permanentă a României la NATO.

30 noiembrie / Concertul „Culorile României. Rapsodiile române pentru vioară și orchestră” susținut de Clara Cernat și Thierry Huillet, acompaniați de Orchestra de coarde a Conservatorului „Santa Cecilia”, la sala Academica a Conservatorului din Roma. Eveniment organizat de Accademia di Romania din Roma în colaborare cu Ambasada României în Italia și Conservatorul „Santa Cecilia” din Roma.

30 noiembrie / Concertul „În lumea lui George Enescu“ susținut de violonistul Alexandru Tomescu în sala de concerte „Auditorium” a Conservatorului din LuxemburgEveniment organizat de ICR Bruxelles în colaborare cu Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului și Conservatorul din Luxemburg.

30 noiembrie / Recital de muzică clasică susținut de soprana Ștefanica Băițan și pianista Mihaela Duma în salonul hotelului Sercotel Guadiana, Puerta de Alarcos și Prezentarea expoziției foto-documentare ”George Enescu: viața și activitatea”, realizată de Muzeul Național „George Enescu” din București, care a fost itinerată din anul 2021 în mai multe orașe din Spania. Cele două evenimente sunt organizate de ICR Madrid în colaborare cu Consulatul României din orașul spaniol Ciudad Real.

30 noiembrie 2022 – 15 ianuarie 2023 / Expoziția „355 de ani de prezență românească în presa britanică”. Expoziția, organizată de ICR Londra în colaborare cu Ambasada României în Marea Britanie, ilustrează constanta prezență românească în presa britanică și cuprinde reproduceri ale unor fragmente și imagini semnificative din publicațiile britanice.

30 noiembrie / Concertul sopranei Felicia Filip, împreună cu violoncelistul Anton Niculescu și pianistul Viniciu Moroianu la Sala Barocă a Muzeului de Istorie din Stockholm. Evenimentul, organizat de ICR Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei, este adresat reprezentanților corpului diplomatic acreditat în Suedia, membrilor Parlamentului suedez și reprezentanților lumii culturale.

1 decembrie / Concert de muzică clasică românească la Kaisersteinsky Palace al trio-ului format din Veronika Jaklova (pian), Kristian Mracek (vioară) și Dominik Velek (violoncel), dirijați de prof. Radek Křižanovský de la Conservatorul din Praga. Eveniment organizat de ICR Praga împreună cu Ambasada României în Republica Cehă. Soprana Anda Louise Bogza va interpreta imnurile naționale ale României și Cehiei. În cadrul evenimentului, va fi prezentată și o expoziție a pictorului Teodor Buzu.

1 decembrie / Prezentare de costume populare românești, însoțită de prelegeri ale etnografilor Marius Matei și Claudiu Glăvan, la Palatul Primațial din Bratislava. Eveniment organizat de ICR Praga în colaborare cu Ambasada României în Republica Slovacă.

1 decembrie / Vernisajul expoziției de fotografie documentară și peisaj „Povești de iarnă“ a fotografului Sorin Onişor la galeria „Brâncuşi“ a ICR New York

1 decembrie / Prezentarea la ICR New York a discului „Zona Liberă”, pe suport vinil, realizat ca parte a programului aniversar dedicat Parteneriatului Strategic România – SUA, care cuprinde melodii înregistrate la Electrecord de celebri interpreți români ai ultimelor decenii, remixate de câțiva dintre cei mai populari DJ români ai momentului: Dj Vasile, Electric Brother, Matze, Nemos, NSK, K-lu, Dribbler. Discul va fi mixat de DJ Cosmin, sub forma unui minirecital deschis publicului. Materialul,produs de Ambasada României la Washington și de Institutul Cultural Român din New York cu sprijinul Băncii Transilvania, ca parte a unui amplu program de celebrare a acestui important jubileu, este conceput de artistul vizual Mihai Zgondoiu și de muzicianul DJ Vasile. Titlul discului trimite deopotrivă la mișcarea civică de democratizare a României de la începutul anilor 1990, cât și la esența relației transatlantice româno-americane, care delimitează un spațiul al libertății și al schimburilor culturale neîngrădite.

1 decembrie / Concertul sopranei Felicia Filip, împreună cu violoncelistul Anton Niculescu și pianistul Viniciu Moroianu la sediul ICR Stockholm. Evenimentul se adresează românilor din diaspora nordică.

1 decembrie / Vernisajul expoziției „Personalitățile Marii Uniri de la 1 decembrie 1918” la sediul ICR Beijing. Programul serii continuă cu un recital de pian din compozițiile lui Ciprian Porumbescu, susținut de Luan Yuhe, student la Conservatorul de Muzică al Chinei.

1 decembrie / Concertul ansamblului cameral Violoncellissimo la sala OsloMet din campusul Universității din Oslo. Eveniment organizat de ICR Stockholm în colaborare cu Ambasada României în Regatul Norvegiei și cu Centrul Național de Artă Tinerimea Română.

1 decembrie / Concertul Cvartetului Ad Libitum la Casa Beethoven din Bonn. Concert organizat de ICR „Titu Maiorescu” din Berlin în colaborare cu Consulatul General al României la Bonn.

1 decembrie / Soprana Otilia Rădulescu Ipek va interpreta imnurile naționale ale României și Republicii Turcia la recepția oferită la Ankara de Ambasada României în Republica Turcia.

1 decembrie / Recital de folk arhaic cu Florin Radu Ștefan, Petru Damșa și Mihail Petruț în Sala Sveda a Hotelului Hilton Baku, organizat de Ambasada României de la Baku cu ocazia Zilei Naționale a României și a împlinirii a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Republica Azerbaidjan.

1–4 decembrie / Institutul Cultural Român de la Varșovia și Centrul Național al Cărții organizează standul românesc la cea de-a XXX-a ediție a Târgului Cărților Bune de la Wrocław, care are loc la Hala Stulecia (Centennial Hall), una dintre capodoperele modernismului din acest oraș. În cadrul standului este prezentată carte tradusă din limba română prin programele de traducere și publicare ale ICR – TPS și Publishing Romania –, traduceri din filosofia, eseistica și istoriografia românească, dar și cărți cu tematică românească publicate de autori polonezi și cărți de interes turistic.

1-19 decembrie / Expoziția de arhitectură „Femeia care sunt. 7 arhitecte din România și operele lor” organizată de ICR Madrid în colaborare cu Consulatul general al României din Bilbao și Consulatul onorific din Cantabria la Centrul Cultural Ramón Pelayo.

2 decembrie / Proiecția la sediul ICR Beijing a filmului documentar „Reflecții asupra României – 5 fețe ale identității” (2022), regizat de Andrei-Nicolae Teodorescu, urmată de proiecția scurtmetrajului de animație „Opinci”, regizat de Anton Groves și Damian Groves.

2 decembrie / Recital cu Florin Radu Ștefan (nai, liră, chitară, cobză), Petru Damșa (clape) și Mihail Petruț (percuții) la Muzeul Instrumentelor Naționale din Baku. Vor fi interpretate compoziții semnate de Gheorghe Zamfir, Grigoraș Dinicu şi Fănică Luca. Doinele și baladele incluse în program vor oferi o inedită călătorie în timp și vor pune în valoare bogăția vechiului folclor românesc.

2 decembrie / Concert extraordinar susținut de violonistul Alexandru Tomescu acompaniat de Tudor Torge (chitară clasică), în Sala Ogival a Castelului „São Jorge” din Lisabona. Eveniment organizat de ICR Lisabona în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză și cu sprijinul Primăriei Municipiului Lisabona, EGEAC și Fundația Bonte. Concert urmat de o recepție.

2 decembrie / Concert de vioară și orchestră la sala Orchestrei Simfonice Prezidențiale din Ankara susținut de Orchestra Simfonică Prezidențială din Ankara, sub bagheta dirijorului de origine română Bujor Hoinic, cu participarea violonistului Gabriel Croitoru. Evenimentul este organizat de ICR „Dimitrie Cantemir” din Istanbul în parteneriat cu Ambasada României în Republica Turcia și cu Orchestra Simfonică Prezidențială.

2 decembrie / Recitalul Teatrului Muzical Ambasadorii la Bösendorfer Salon din Viena în interpretarea sopranei Andreea Bucur, solistului Andrei Racu, mezzosopranei Camelia Cuzub, tenorului Octavian Ene, bas-baritonului Sergiu Neamțu și a baritonului Silviu Mihăilă.

2 decembrie / Concertul Cvartetului Ad Libitum la Sala de concerte Kammermusiksaal a Filarmonicii din Berlin. Concert organizat de ICR „Titu Maiorescu” din Berlin în colaborare cu Ambasada României în Republica Federală Germania și cu Asociația Diaspora Română de la Berlin. Cvartetul de coarde format din Remus Azoiţei, Şerban Mereuţă, Bogdan Bişoc și Filip Papa, va fi acompaniat la pian de Cristian Niculescu.

2-11 decembrie / Expoziția „Art Safari – Maeștrii artei românești“ la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chișinău organizată de Institutul Cultural Român în colaborare cu Fundația „Centrul Cultural ArtSociety”. Prin lucrările selectate, expoziţia va prezenta iubitorilor de artă din Republica Moldova legătura maeștrilor artei românești cu fiecare reprezentanță a Institutului Cultural Român.

3-4 decembrie / Masterclass pentru vioară și muzică de cameră susținut de profesorul Bujor Prelipcean, invitat al Academiei de Muzică Hochschule der Künste Berlin.

4 decembrie / Concert Grigore Leșe la Sala Mare a Teatrului Național ,,Mihai Eminescu” din Chișinău. Alături de maestrul Leșe vor interpreta Maria Chifu, Mihaela Pletea, Ioana Gîrleanu și un grup de colindători.

5 decembrie / Concert extraordinar susținut de muzicienii Alexandru Tomescu și Cvartetul de coarde ConTempo din Irlanda în sala de concerte de la sediul Royal Irish Academy of Music Dublin. Eveniment organizat de ICR Londra în colaborare cu Ambasada României la Dublin. Concertul va fi urmat de o recepție la care vor participa membri ai corpului diplomatic și ai comunității românești.

6 decembrie / Recital JazzyBIT la Sala Bizantină a Palatului Béhague, organizat cu prilejul recepției de Ziua Națională a României de la Ambasada României în Republica Franceză.

6 decembrie / Concert de muzică românească tradițională reinterpretată în cheie world music și jazz de muziciana româno-americană Ana Everling și trupa ei de instrumentiști americani și româno-americani, care va avea loc la Merkin Hall din Manhattan. Concertul organizat de Institutul Cultural Român din New York împreună cu Misiunea Permanentă la ONU și Consulatul General va fi urmat de o recepție.

8 decembrie / Concertul formației JazzyBIT organizat în Sala Bizantină a Palatului Béhague de ICR Paris în colaborare cu Ambasada României în Republica Franceză și „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Concertul va lansa în Franța albumul „Drive” și se constituie ca preambul al seriei de evenimente de promovare a orașului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Anterior concertului de lansare, va avea loc decernarea Premiului internaţional de literatură francofonă Benjamin Fondane. Decernarea acestui premiu este organizată anual de Institutul Cultural Român de la Paris în parteneriat cu OIF (Organizaţia Internaţională a Francofoniei).

10 decembrie / Concertul de gală al Jerusalem Symphony Orchestra organizat de ICR Tel Aviv în sala Henry Crown Symphony Hall de la Jerusalem Theater. Programul orchestral românesc, integral simfonic și cu un instrument solist specific românesc – naiul, se va desfășura sub bagheta dirijorului român Ionuț Pascu și cu participarea artistei Dalila Cernătescu.

 

Sursa: ICR.ro

Comments are closed.