Cele mai bune 10 carti de economie publicate vreodata

Business Insider a realizat un top al celor mai bune 10 carti de economie publicate vreodata.

1. Benjamin Graham, „The Intelligent Investor”

Autorul acestei cărţi a fost mentorul lui Warren Buffett, al treilea om bogat din lume şi considerat a fi cel mai de succes investitor al secolului 20. Benjamin Graham este reconoscut ca părintele tehnicii de investiţie-valoare (strategie care presupune cumpărarea unor acţiuni subevaluate faţă de valoarea lor intrinsecă – n.r.). Volumul a fost numit de către Warren Buffett „cea mai bună carte despre investiţii scrisă vreodată”.

2. Philip Fisher, „Common Stocks and Uncommon Profits”

Volumul publicat în 1958 conţine mai multe studii care sunt încă aplicate des de către investitori, după aproape 50 de ani. A fost prima carte de investiţii care a ajuns pe lista bestsellerurilor a New York Times.

3. John Burr Williams, „The Theory of Investment Value”

Williams este fondatorul analizei fundamentale, iar cartea sa este una dintre cele mai populare lucrări despre investiţii din istorie. El este unul dintre primii finanţişti care au folosit teoria cash flow-ului actualizat (formulă de evaluare a potenţialului de investiţie calculată pe baza fluxurilor de capital actualizate cu costul mediu al capitalului – n.r.).

4. Robert Shiller, „Irrational Exuberance”

Shiller este profesor de economie la Universitatea Yale şi este unul dintre artizanii indexului Case-Shiller. Autorul a prezis criza financiară din 2000, iar în cea de-a doua ediţie a cărţii şi pe cea a pieţei imobiliare.

5. George Soros, „The Alchemy of Finance”

În cartea sa, Soros oferă un ghid instructiv despre pieţele financiare. El subliniază importanţa percepţiei investitorilor asupra valorii de piaţă, susţinând că de fapt aceasta determină fluctuaţiile preţurilor.

6. Warren Buffett, „The Essays of Warren Buffett”

Warren Buffett este unul dintre cei mai populari investitori din lume. „Eseurile lui Warren Buffett” reprezintă o colecţie de scrisori trimise de către „Oracolul din Omaha” către acţionarii companiei sale, Berkshire Hathaway. Scrisorile au un scop educaţional, descriind principii de business şi concepte pe care el le-a folosit cu succes în compania sa.

7. John Murphy, „Technical Analysis of the Futures Market”

Autorul este considerat a fi părintele analizei tehnice efectuată pe pieţe multiple. Cartea sa este una de nişă, însă cea mai bună din domeniu. La ora actuală, nu este o altă lucrare mai bună care să trateze analiza pieţelor futures precum o face Murphy.

8. Geoffrey Moore, „The Gorilla Game”

Acest volum reflectă opinia lui Moore despre cum să investeşti în companiile high tech. Autorul foloseşte o abordare mai practică în schimbul uneia complicate, matematice, pentru a determina care sunt companiile IT care se vor dezvolta şi care sunt cele sortite falimentului.

9. Kathryn Staley, „The Art of Short Selling”

„The Art of Short Selling” abordează o nişă extrem de specializată într-o manieră în care nu multe cărţi reuşesc să o facă atât de bine. Staley, o expertă în acest domeniu, explică cum se pot obţine profituri substanţiale din vânzările short (practică bursieră prin care se vând titluri de valoare cu intenţia de a le răscumpăra la un preţ mai mic – n.r.)

10. Martin Zweig, „Winning On Wall Street”

Zweig a prezis crahul bursei din 1987. Strategia de investiţii propusă de el presupune minimizarea riscului şi limitarea pierderilor.