Scrie „Cartea copilăriilor”

Cartea copilăriilor

foto facebook.com/ carteacopilariilor

„Cartea copilăriilor” se vrea o antologie de întâmplări semnificative trăite personal, de episoade relevante pentru un timp sau o epocă. O colecție de emoții și de amintiri din perioada copilăriei, amuzante sau, dimpotrivă, dureroase. Un compendiu al inocenței, prospețimii și spontaneității, al trăirilor intense și a imaginației neîngrădite, al uimirilor descoperirii lumii.

În „Cartea copilăriilor”, coordonată de scriitorul Dan Lungu și Amelia Gheorghiță, poate scrie oricine crede că are un episod interesant de povestit, din perspectiva copilului sau a părintelui, căci rememorarea copilăriei este unul dintre cele mai frecvente, autentice și democratice acte omenești. Talentul literar nu este obligatoriu, dar sinceritatea, da.

Așa cum spune și titlul, suntem de părere că nu există o copilărie standard, ci e văzută și trăită diferit de-a lungul istoriei, în spații geografice și sociale diverse. De aceea, fiecare copilărie are ceva special și prețios nu doar pentru cel ce o trăiște, ci și în context mai larg, chiar dacă, poate, se referă la aceleași lucruri: jocuri și jucării, locuri și momente speciale, sărbători și distracții, călătorii și tabere, prieteni, vecini și colegi, muzică și lecturi, relațiile cu frații, părinții și bunicii, emoții și pasiuni, obrăznicii și întâmplări riscante, școala, evenimentele de familie, animalele de companie, hobby-uri și multe alte lucruri.

„Cartea copilăriilor” se vrea, în egală măsură, o serie de documente subiective, personale, care să vorbească indirect despre epoci, mentalități sau evenimente istorice. Ele pot fi citite pentru a retrăi farmecul copilăriei, dar și în folosul studiilor din domeniul științelor sociale.

Textele, de maximum 8000 de semne, pot fi trimise până la data de 1 martie 2015 și cele selectate vor fi publicate într-un volum colectiv, care va apărea la o editură importantă.

Textele care sosesc până pe data de 15 ianuarie 2015 au șansa de a intra și în revista „Dacia Literară”, a Muzeului Literaturii Române Iași.

Aşteptăm intervenţiile dvs. la adresa de e-mail cartea.copilariilor@gmail.com sau pe pagina de Facebook a antologiei: www.facebook.com/carteacopilariilor

PS : Pentru o mai bună înţelegere a lucrurilor, este important ca din povestea dvs. să deducem anul (sau perioada), locul în care se petrece întamplarea, precum şi vârsta pe care le aveaţi în acel moment. Puteți adăuga și o fotografie din copilărie care să ilustreze textul. În cazul în care doriţi să vă păstraţi anonimatul, puteţi semna textul cu pseudonim.